ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Εκταμιεύτηκε (όπως πληροφορούμαστε από τα ρεπορτάζ) το ποσό από την φορολόγηση των δελτίων κερδών των παικτών του στοιχηματος στις ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Μία πραγματική “ανάσα” που θα μπορούσε βέβαια να είναι ακόμη μεγαλύτερη, διότι μιλάμε για χρήματα που τα δικαιούνται οι σύλλογοι καθώς τα στοιχηματζήδικα εκμεταλλεύονται θησαυρίζοντας τα ονόματά τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η πολιτεία βέβαια δεν τόλμησε να αγγίξει φορολογικά τα μαγαζιά του τζόγου που πολλά εξ αυτών (απροσδιόριστος ο αριθμός) λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία! Εβαλε στο χέρι μόνο τα κέρδη από τους παίκτες!

Σκεφτείτε πως θα ήταν το τοπίο στον αθλητισμό, αν όλοι οι σύλλογοι έπαιρναν αυτά που δικαιούνται από την πραγματική φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών! Θα είχαμε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ακόμη κι έτσι όμως είναι μια αρχή. Μπαίνουν χρήματα στα ταμεία ομάδων που μπορούν να τις κρατήσουν ζωντανές ιδιαίτερα στην περιφέρεια!

Όλων των ομάδων; Οχι φυσικά. Εδώ έχουμε και τον… ψωριάρη που έμεινε απ’ έξω! Τη super league 2 που πήρε το… τρίτο το μακρύτερο! Λόγω της κόντρας των ισχυρών και των παρατρεχάμενών τους στο ποδόσφαιρο και στην πολιτεία, τις έχουν αφήσει στα αζήτητα με τρόπο πραγματικά αδιανόητο και προκλητικό!

Να βλέπεις τον Αριστοτέλη Σκύδρας και τον Πήγασο Πολίχνης του βόλεϊ να διπλώνουν στην τσέπη (και καλά κάνουν!) από μια 250ρα χιλιάδες ευρώ και ιστορικές ομάδες πόλεων της επαρχίας να παίρνουν αέρα κοπανιστό και να είναι έτοιμες για φαλιμέντο!

Να τις διαβάλλουν κιόλας από πάνω και να τις συμπεριλαμβάνουν σε λίστες με ύποπτα για στοιχηματισμό ματς! Τη στιγμή που στην τηλεόραση από το πρωί μέχρι το βράδυ διαφημίζεται ο τζόγος, τη στιγμή που οι λίγκες έχουν στοιχηματζήδικα ως χορηγούς (βλέπε SL1), την στιγμή που τα λάπτοπ σε κάποιους αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ χαμηλών κατηγοριών παίρνουν “φωτιά” και γίνεται πάρτι πονταρίσματος, όλο το ανάθεμα πέφτει στη Super League 2!!!

Είναι, λέει, η πιο βρώμικη κατηγορία. Ενώ οι υπόλοιπες… αστράφτουν από καθαριότητα που ‘λεγε και η παλιά τηλεοπτική διαφήμιση του Αzax!!! Παίζουν στοίχημα, λέει, και “κλέβουν” τις εταιρίες! Ποιες; Τις εταιρίες που λειτουργούν χωρίς άδεια και δρουν σε φορολογικούς παραδείσους! Τις εταιρίες που πολλές εξ αυτών τις έχουν στον έλεγχό τους οι ίδιοι που κουμαντάρουν γενικότερα τη δημόσια ζωή της κάθε χώρας!

Κι αφού δεν θέλουν να τους “κλέβουν” γιατί χρησιμοποιούν τα ονόματα των ομάδων στα κουπόνια τους; Κι αφού η πολιτεία νοιάζεται για την καθαρότητα του αθλητισμού (μη γελάτε μιλάμε σοβαρά!) γιατί δεν κλείνει αυτές που λειτουργούν χωρίς άδεια;

Κανένας δεν μπορεί να κλέψει τα μαγαζιά του τζόγου. Ακόμη και να τα καταφέρει κάποιος περιστασιακά, στο τέλος πάλι εκεί θα τ’ ακουμπήσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μαγαζί που φιλοξενεί το “πάρτι” είναι αυτό που βγαίνει πάντα κερδισμένο. Ολοι οι άλλοι χάνουν…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Kάντε κι έναν άλλο συλλογισμό. Αν από τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ που παίρνει η κάθε μία ομάδα της super league 1 παρακρατούνταν ελάχιστα για να διασφαλιστεί ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός στα γήπεδα των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση;

Αν ΙΙ
Αν από την υποχρεωτική φορολόγηση των εταιριών του στοιχήματος (που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή) πριμοδοτούνταν οι ομάδες της επαρχίας να εκσυγχρονίσουν τα γήπεδά τους, αν υπήρχε δίκαιη και στοχευμένη κατανομή χρημάτων πως θα ήταν το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός στη χώρα;

Λαϊκισμός!
Ξέχασα όμως. Τέτοιου είδους συλλογισμοί είναι… λαϊκισμός! Αντιθέτως είναι ρελιστικό να παίρνουν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ από 1.5 εκ. επιπλέον, αλλά στα γήπεδα της περιφέρειας να πεθαίνουν αθλητές γιατί είναι… ακριβή (800 ευρώ) η προμήθεια ενός απινιδωτή!!!

————————–

«Τζόγος: Ο πιο σίγουρος τρόπος για να πάρεις τίποτα δίνοντας κάτι»

Ουίλσον Μίζνερ – Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας