Το υπουργείο Γεωργίας επισκέπτεται το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, εντολή για ΚΑΠ, ΟΣΔΕ, ΕΛΓΑ

Με ενδιαφέρον για τα θέματα των αγροτών

Με ενδιαφέρον για τα θέματα των αγροτών και τις αγωνίες του για τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής, όσο «βουλιάζει» η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταβαίνει το πρωί της Παρασκευής, στο υπουργείο της πλατείας Βάθη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την επίσκεψη Μητσοτάκη να λειτουργεί σαν επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδει, αυτή τη φορά, στη διευθέτηση των πολλών ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Αρχής γενομένης βέβαια, από την αποκατάσταση της τάξης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικά μετά την άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού από τις κοινοτικές αρχές.

Όσο κι αν οι κύριοι υπεύθυνοι γι’ αυτή την εξέλιξη, επιμένουν να υποβαθμίζουν το θέμα, είναι πλέον βέβαιο ότι η ανάκτηση της πιστοποίησης από τον Οργανισμό Πληρωμών δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς επανεξετάζονται από μηδενική βάση όλες οι προϋποθέσεις (οκτώ τον αριθμό), με σημαντικότερες εξ αυτών την επάρκεια σε προσωπικό και την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία άφησε στην άκρη την κυβερνητική έγκριση για πρόσληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ 25 ικανών στελεχών, έγκριση την οποία είχε εξασφαλίσει στις αρχές του 2023 ο τότε υπουργός, Γιώργος Γιωργαντάς. Η εγκατάλειψη αυτής της οδού, είχε να κάνει προφανώς με τις πιέσεις που ασκήθηκαν εσωτερικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ από έναν πυρήνα στελεχών που επιμένει να διατηρεί όλη την εξουσία και να αναθέτει (με κάθε κόστος) τη δουλειά σε εξωτερικό «τεχνικό σύμβουλο» με ότι αυτό σημαίνει βέβαια για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που τίθεται για την ανάκτηση της πιστοποίησης (πληρωμών) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν απέχει από τα παραπάνω, αφορά στην επάρκεια λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων. Σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει άλλη λύση από την αξιοποίηση με κάθε τρόπο της δημόσιας πλατφόρμας και το «ανέβασμα» όλων των δεδομένων και όλων των εφαρμογών στο gov.gr.

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα μπορούσε να συνδράμει τα μάλα, όπως είναι φυσικό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όχι μόνο διευκολύνοντας τη φιλοξενία των αντίστοιχων ψηφιακών λύσεων στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος αλλά και θέτοντας στην υπηρεσία του συγκεκριμένου project την πλούσια εμπειρία καταρτισμένων στελεχών και συνεργατών από τον κλάδο της πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμών Πληρωμών ώστε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της πιστοποίησης είναι κάτι λιγότερο από τρεις μήνες (προθεσμία ως τις 11 Σεπτεμβρίου). Επομένως όλοι ξέρουν ότι κανένας από μηχανής θεός, δεν είναι σε θέση να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, πέραν των καταξιωμένων δομών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα του οίκου του. Αν είχε τρόπο, δεν θα είχε χάσει την πιστοποίηση.

Στο μεταξύ θα πρέπει να «τρέξουν» όπως – όπως μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου οι τελευταίες πληρωμές ενισχύσεων της χρονιάς (2023), με το ποσό να προσεγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024), προφανώς χωρίς να υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα από την διαδικασία του gov.gr.

Πέραν όλων αυτών, η άμεση προσαρμογή και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο, στις απαιτήσεις της ισχύουσας από την 1η Ιανουαρίου 2023 ΚΑΠ, είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα απαιτήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξέρει καλά ότι ο «άτσαλος» τρόπος με τον οποίο η τελευταία ή και κάποιες από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως και τα αρμόδια στελέχη) χειρίστηκαν το όλο ζήτημα, αποτέλεσε έναν από τους λόγους της «τιμωριτικής ψήφου» που εισέπραξε η κυβερνώσα παράταξη στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Τέλος το θέμα του ΕΛΓΑ και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο και τον Κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού, αποτελούν για τον ένοικο του Μαξίμου μείζον ζήτημα, καθώς συνδέονται με την «αιμορραγία» που παρουσιάζει κάθε τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός για την κάλυψη αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή αλλά και με ένα σαθρό καθεστώς εκτίμησης αυτών των ζημιών.

agronews.gr