Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα υποβλήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 734.118 €, στην πρόσκληση του Yπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την αναγκαιότητα και διασφάλιση ένταξης των έργων ο δήμαρχος είχε επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γ. Αμυρά, (ΥΠΕΝ) και την υφυπουργό ορεινού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη.

Το 1ο υποέργο έχει αντικείμενο την Συντήρηση Ορειβατικών Μονοπατιών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και είναι προϋπολογισμού 191.100 €, με ΦΠΑ. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδοθούν νέα μονοπάτια που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους του Δήμου, αλλά και για Έλληνες και Ξένους τουρίστες.

Επιπλέον αυτών υποβλήθηκαν εργασίες συντήρησης υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών 42.500 € και για τις δύο δημοτικές ενότητες. Για την ανάδειξη διαδρομών ως υποδομή Εναλλακτι- κού Τουρισμού, κρίνεται απαραίτητη τόσο η δημιουργία νέων υποδομών, όσο και η συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών που θα λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας υπηρεσίες πρόσβασης και παραμονής στο χώρο.

Το 2ο υποέργο είναι το Πάρκο Δασικής Αναψυχής στη θέση «Διάσελο» Μεσενικόλα, με διασύνδεση περιπατητικών διαδρομών και του ποδηλατόδρομου της ανατολικής πλευράς της λίμνης.

Το συγκεκριμένο πάρκο, εκτός των άλλων, προορίζεται να φιλοξενήσει δράσεις αστροπαρατήρησης μέσα από πανελλήνιες και διεθνείς συναντήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, καθώς συνδυάζεται και με την αξιοποίηση της δωρεάς ενός μεγάλου τηλεσκοπίου του καθηγητή του Harvard κ. Γιάννη Λαδιά.

Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και είναι προϋπολογισμού 115.300 €, με ΦΠΑ.

Το 3ο υποέργο αφορά προμήθεια εξοπλισμού εξοχικών δράσεων, όπως τραπεζοπάγκοι, κιόσκια, παγκάκια, ξύλινα καλαθάκια απορριμμάτων, όργανα γυμναστικής για υπαίθρια άθληση, κ.α..

Τα ανωτέρω ήδη θα αντικαταστήσουν παλαιά κατεστραμμένα που έμειναν για χρόνια ασυντήρητα και σάπισαν. Επιπλέον περιλαμβάνει υπαίθρια όργανα γυμναστικής που θα τοποθετηθούν σε γήπεδα και άλλους χώρους αναψυχής σε όλες τις κοινότητες. Η μελέτη συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και είναι προϋπολογισμού 385.218 €, με ΦΠΑ.

«Για την αναβάθμιση της λίμνης Πλαστήρα ως τουριστικός προορισμός, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε υποδομές που να υποστηρίζουν την μοναδικότητα του τοπίου και την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων» ανέφερε στο «Νέο Αγώνα» ο δήμαρχος κ. Π. Νάνος και πρόσθεσε: «Ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό μοναδικών έργων όπως η αστροκατασκήνωση του Μεσενικόλα, πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές περιμετρικά της λίμνης, δίκτυο ορεινών ποδηλατοδρόμων, εγκατάσταση υποστηρικτικού εξοπλισμού. Στόχος μας οι υποδομές να αποτελέσουν διεθνή τοπόσημα για εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στη λίμνη Πλαστήρα, με στόχο το άνοιγμα στην διεθνή και εσωτερική τουριστική αγορά»