Χαρακτηριστικά, ο υπουργόςΜεβλούτ Τσαβούσογλουδήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείςθα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την κόντρα απέναντι στην Ελλάδα εμφανίζεται η Τουρκία, αυτή τη φορά δια του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η αποστολή από την Ελλάδατεθωρακισμένων οχημάτωναμερικανικής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, «τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» στηνΤουρκία.
Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα
Οι αντιδράσεις της τουρκική κυβέρνησης κατά των ελληνικών «προκλήσεων» συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηριστικά, ο υπουργόςΜεβλούτ Τσαβούσογλουδήλωσε: «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείςθα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Να σημειωθεί πως μήνυμα στην Άγκυραέστειλε νωρίτερα σήμεραο πρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».
«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα τελικά τιμωρείται,δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα τον 21ο αιώνα, δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί» δήλωσε εμφατικά ο έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να κατονομάζει την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι ταπροβλήματα λύνονται ειρηνικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν λαοί.
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι λάθος κάποιοι να δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη της χώρας τους ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν, όπως άλλωστε έκανε και στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έτεινε χείρα φιλίας προς τον γειτονικό λαό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε άγρυπνη ετοιμότητα και επιδεικνύουν ώριμηαποφασιστικότητα. «Δίνουμε ηχηρές απαντήσεις στα λόγια κάποιων».
Όπως είπε, «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα», «τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα» και «η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται».
Το ακραίο σενάριο περικύκλωσης ελληνικού νησιού από τουρκικά πλοία
Την ίδια ώρα αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.
Αν και φαντάζει ακραίο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμειςεξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια την αποτροπή πιθανού σεναρίου περικύκλωσης ενός μεγάλου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου απότουρκικάπολεμικά πλοία με βασικό αίτημα την άμεσηαποστρατιωτικοποίησή του.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες θέλουν να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί και πάλι το σχέδιο της κρίσης τουΜάρτη του ’87που εφαρμόστηκε επί αρχηγίας πατρός Χρήστου Λυμπέρηπου ο ελληνικός Στόλος είχε προλάβει να πιάσει όλα τα κρίσιμα περάσματα του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την… ύπουλη στρατηγική που εφαρμόζει το καθεστώς τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να ξεσηκώσει τον τουρκικό λαό εναντίον της Ελλάδας, εξήγησεΓιάννης Εγκολφόπουλος.
Ο αντιναύαρχος ε.α., μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων τουStar Channel,τόνισε πως ο τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του φανατίζουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας με φανταστικά σενάρια προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη κατά της χώρας μας.
Στόχος του Ερντογάν είναι να πείσει τον απλό τούρκο πολίτη ότι η Τουρκία είναι το θύμα στη διαμάχη και τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα και όχι ο θύτης, όπως πραγματικά είναι.
Ακραία σενάρια
Στο ίδιο μήκος, ο διεθνολόγοςΑλέξανδρος Δεσποτόπουλος– ο οποίος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA»- επεσήμανετην παγίδα στην οποία, κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να πέσει η Ελλάδα.
«Είναι εμφανές ότι ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει την ένταση με την Ελλάδα, δεν θέλει όμως και γενικευμένο πόλεμο. Προσπαθεί να μας σύρει σε μία ένταση, προκειμένου να πέσουμε εμείς στο λάθος και να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει» είπε αρχικά.
«Είναι το ίδιο πλαίσιο με τα Ίμια, με τη διαφορά ότι αυτό που λέει η ελληνική πολιτεία είναι ότι ένα τοπικό γεγονός δεν θα το αφήσουμε να μείνει τοπικό, γιατί δημιουργεί τετελεσμένα. Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί γιατί οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει αυτό το διπολικό παιχνίδι των Τούρκων με τη Ρωσία, ενισχύοντας την θέση τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο» συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Πηγή: in.gr














