Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας ομόφωνα αποφάσισαν, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, να τιμηθεί ο Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ, για το πολύπλευρο ερευνητικό, επιστημονικό, ποιητικό και συγγραφικό του έργο στη θεατρολογία της Ελλάδας, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων, του Βυζαντίου αλλά και στη λαογραφία και σε ποικίλα άλλα θέματα πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει περί τα 125 βιβλία, σχεδόν 550 μελέτες, 1500 βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις.
Ο Βάλτερ Πούχνερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1947. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από το οποίο το 1972 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη φιλοσοφία. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Η γνωριμία του με την Καρδιτσιώτισσα παιδίατρο Αριάδνη Μαλαμίτση, με την οποία παντρεύτηκε το 1975, ήταν ένας σοβαρός λόγος να πάρει την απόφαση να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεχίζει όμως να διδάσκει επί 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης σε μορφή εντατικών μαθημάτων. Επί 12 χρόνια διδάσκει ιστορία θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου έγινε και πρόεδρος το 1987. Από το 1989 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην αρχή στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
Πολυσχεδής και σύνθετη προσωπικότητα ο Βάλτερ Πούχνερ. Πνεύμα ανήσυχο, λαμπερό και χαρισματικό, που διέγραψε μια λαμπρή πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο. Για την τεράστια προσφορά του έχει λάβει πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις και στη χώρα καταγωγής του, την Αυστρία, αλλά και στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για τη θεατρική παιδεία στον τόπο μας, ο νους μας πάει στον Βάλτερ Πούχνερ. Θεωρείται δε ότι είναι ο θεατρολόγος με τις περισσότερες μελέτες για τον ελλαδικό χώρο. Με συνοδοιπόρο τον Σπύρο Ευαγγελάτο κατάφεραν από κοινού να εντάξουν στον πανεπιστημιακό χάρτη του Πανεπιστημίου Αθηνών το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, που από τις αρχές της δεκαετίας του 1989 το υπηρέτησε ποικιλοτρόπως.
Τον Βάλτερ Πούχνερ τον γνώρισα το 1994 στο πλαίσιο του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Ήταν η πρώτη χρονιά που αποφασίσαμε να οργανώσουμε αφιέρωμα μνήμης σε Καρδιτσιώτες που ασχολήθηκαν με το θέατρο. Επιλέξαμε ομόφωνα τον συμπολίτη μας Πωλ Παύλου για τη μεγάλη του προσφορά στο θέατρο και ιδιαίτερα στα χρόνια της Κατοχής. Για τη ζωγραφική και τη θεατρική του δράση ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Βάλτερ Πούχνερ έγραψε: «Ο εξπρεσιονισμός στις μέρες του δεν είχε σχεδόν καμιά επίδραση στο Ελληνικό Θέατρο, αν εξαιρέσουμε σκηνοθετικές μορφές σαν τον Φώτη Πολίτη, τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Τάκη Μουζενίδη και άλλους σκηνογράφους σαν τον Ανεμογιάννη, ή τον άγνωστο Παύλου, που δρούσε στην Καρδίτσα τον μεσοπόλεμο και αποτελεί πραγματική αποκάλυψη των δυνατοτήτων και της ποιότητας του επαρχιακού θεάτρου στην Ελλάδα».
Αυτό το κείμενο ήταν η αφορμή της γνωριμίας μας και της μετέπειτα συνεργασίας μας. Στις 16 Μαρτίου του 2009, στο πλαίσιο του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει την Κατερίνα Χέλμη, μια εξαιρετική ηθοποιό, η οποία υπηρέτησε με συνέπεια το ποιοτικό θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους από το κλασσικό αρχαιο-ελληνικό και νεότερο ευρωπαϊκό καθώς και το σύγχρονο δραματολόγιο. Ως πρόεδρος τότε της Επιτροπής Θεάτρου πρότεινα να παρουσιάσει την καλλιτεχνική της πορεία στο κοινό της Καρδίτσας ο Βάλτερ Πούχνερ, ένας σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος, που τόσα πολλά πρόσφερε στη θεατρική παιδεία του τόπου μας. Αν και πέρασαν τόσα χρόνια, ακόμα αντηχούν στ’ αυτιά μου κάποια από τα λόγια του «…Υπηρέτησες, Θήτευσες, Λειτούργησες. Τη θεότητα του θεάτρου, τον μεγάλο θίασο των ρόλων που έχεις υποδυθεί, που κι αυτοί απόψε είναι εδώ, γιατί ο ηθοποιός φέρνει πάντα μαζί του και τους ρόλους του και τον ακόμα μεγαλύτερο θίασο των μυστών, που είχαν το προνόμιο να τον απολαύσουν, να είναι το ποίμνιο το πιστό στη λειτουργία της μεταμόρφωσης και της μετάβασης…». Είπε και άλλα πολλά ο Βάλτερ εκείνο το βράδυ που εντυπωσίασαν το θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας.
Το 2015 ο Πούχνερ συμμετείχε με εισήγησή του στις εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο «Δημοτικό τραγούδι και Ιστορία» που οργάνωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Το θέμα της εισήγησής του ήταν «Ιστορικότητα και αρχετυπικοί μύθοι στο Βαλκανικό Δημοτικό Τραγούδι. Ο θεωρητικός προσδιορισμός μιας συγκριτικής προβληματικής» που εντυπωσίασε τους συν-εισηγητές του και τους συνέδρους. Ο Βάλτερ δεν έλειψε και από τις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», που πραγματοποιήθηκε το 2017. Το θέμα του ήταν «Ο μανδραγόρας στον λαϊκό πολιτισμό της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Και το ανέπτυξε, όπως ταίριαζε στον εκλεγμένο από το 2002 έως σήμερα Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.
Ο Βάλτερ Πούχνερ, ο οποίος ασχολήθηκε εκτενώς με το θέατρο σκιών και την ιστορική του πορεία, παρουσίασε, επίσης, στο βιβλιόφιλο κοινό της Καρδίτσας τον συλλογικό τόμο με τίτλο «Θέατρο σκιών και εκπαίδευση» του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου (επιμέλεια). Στις 24 Φεβρουαρίου του 2018, προσκεκλημένος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, παρουσίασε δυο σημαντικά βιβλία-δοκίμια του ποιητή και αρθρογράφου Παντελή Μπουκάλα με τίτλους: «Το αίμα της αγάπης. Ο πόθος και ο φόνος στο δημοτική ποίηση» και «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η «Αγαπώ» και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών τραγουδιών», που αναφέρονται στο παραδοσιακό τραγούδι, με το οποίο ο Βάλτερ ασχολήθηκε εκτενώς παραδίνοντας στο αναγνωστικό κοινό σημαντικές μελέτες.
Στα σχέδια του Κ.Ι.Λ.Ε. «ΑΠΟΛΛΩΝ» ήταν να παρουσιάσει στο βιβλιόφιλο κοινό της Καρδίτσας κάποια από τα βιβλία του Βάλτερ Πούχνερ, αλλά δυστυχώς ο Κορωνοϊός (2020) και οι πλημμύρες Ιανός (2020), (Ντάνιελ 2023) και «Ηλίας (2023) της Καρδίτσας μας χάλασαν τα σχέδια. Όμως είναι μέσα στον μελλοντικό μας προγραμματισμό, γιατί το συγγραφικό και ποιητικό του έργο είναι πολύ αξιόλογο!
Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, εκπαιδευτικός-ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας