Με το ιδιαίετρο χρώμα που έδωσαν οι αγρότες της Αγιάς και η ΕΟΑΝΛ για το πρόβλημα που έχει ανακύψει φλέτος με την αδιάθετη σοδειά τους άνοιξε η αυλαία , μετά από δύο χρόνια πανδημίας της γιορτής μήλου Αγιάς και του Αγιώτικου πανηγυριού την Τετάρτη το βράδυ.

Οι αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ είχαν φροντίσει κατά τη διάρκεια των ομιλιών να αναρτησοπυν πανό διαμαρτυρίας για την πρωτόγνωρη κατάσταση ποου βιώνουν φέτος καθώς μετά το εμπάργκο των εξαξγωγών με τη Ρωσία, ήρθε και αυτό της Αιγύπτου. Περιφερειαρχης , δήμαρχος Αγιας και βουλευτές, ακόμη και ο μητροπολίτης Λαρίσης στο κήρυγμά του στην πανηγυρικη θεια λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Άγιο Αντώνιο στάθηκαν στο θεμα.

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μ-ήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

Το οποίο στην παρέμβασή του ο πρέοδρος της ΕΟΑΝΛ Ρίζος Μαρούδας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρωματα, αναφέροντας πως με το διπλασιασμό φέτος του κόστους παραγωγής και χωρίς τη δυνατότητα να έχουν τιμές στα μήλα τους οι αγρότες ξεκληρίζονται.

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μ-ήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

Κατά τα άλλα η γιορτή είχε και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αντωνίου στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης και παζαρι και έκεθεση τοπικών προϊόντων με βάση το μήλο και παρε[στησαν σε αυτή ο περιφερειαρχης Κώστας Αγοραστός οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Ναγενά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιωργος Λαμπρούλης και πλήθος κόσμου

Το ιστορικό Πανηγύρι της Αγιάς και η Γιορτή Μήλου, 25η η φετινή, η οποία πλαισιώνεται από ποικίλες πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις  θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα με το πανηγύρι τους, οι Αγιώτες τιμούν με λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις τη μνήμη των προστατών τους, του ασκητή της ερήμου Αγίου Αντωνίου του Μέγα, ασκήσαντος τον 4ο αιώνα, και του Νέου του εν Βεροία, ασκήσαντος στη Βέροια τον 10ο αιώνα.

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

Παράλληλα, θα γιορταστεί η Επέτειος Απελευθέρωσης της Αγιάς από τους Τούρκους το 1881.

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

ΤΟ ΑΓΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Το Αγιώτικο Πανηγύρι έχει ζωή αιώνων. Ανέκαθεν, κέντρο και κατά κάποιον τρόπο αφορμή σύναξης των ανθρώπων ήταν ο Ιερός Ναός των Αγίων Αντωνίων, που αποτελεί σήμερα τη μητρόπολή της. Αυτές τις ημέρες, από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη, συγκεντρώνονταν χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές απ’ όλη τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία! Αυτή η ιδιόμορφη σύναξη των ανθρώπων, αν και ξεκινούσε από την ανάγκη της κοινής λατρείας, γινόταν η αιτία για μια άλλη διάσταση στη ζωή, αντίθετη της καθημερινότητας. Ανανεώνονταν φιλίες, συνάπτονταν κοινωνικές σχέσεις, ευφραίνονταν η ψυχή των επισκεπτών με τον χορό, τη μουσική, τις συνεστιάσεις και τα αθλήματα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτές τις ημέρες περίμενε ο κάθε ντόπιος παραγωγός, τεχνίτης, έμπορος, να ξοδέψει την πραμάτεια του. Εξίσου προετοιμασμένοι ήταν όλοι να ανταλλάξουν μέρος του εισοδήματός τους με προμήθειες από τους εμπόρους του χώρου του πανηγυριού.

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)

Βαριά σκιά το πρόβλημα της διάθεσης του μήλου στη φετινή γιορτή του στην Αγιά (ΦΩΤΟ)