Βλέπει σοδειές ρεκόρ φέτος το θεσσαλικό σιτάρι, χαμηλά προς το παρόν οι τιμές

Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα αλώνια

Σε επίπεδα κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό διαμορφώνονται προς το παρόν οι τιμές στην εγχώρια αγορά για το σκληρό σιτάρι δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα αλώνια στον κάμπο, ωστόσο στις τάξεις των συνεταιρισμών (ΘεσΓη, Νίκαια, Πλατύκαμπος , Ενιπέας, Βόλος κλπ) επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδικές τάσεις από τον Ιούλιο βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η σοδειά στη γειτονική Τουρκία θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις ,αφού ο καιρός στη γειτονική χώρα δεν κύλησε ομαλά.

Αντίθετα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο θεσσαλικό κάμπο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν εξαιρετικά την εξέλιξη της καλλιέργειας, οι ανοιξιάτικες βροχές ήρθαν την κατάλληλη στιγμή και όλοι κάνουν λόγο για παραγωγές ρεκόρ. Και συνήθως όταν η ποσότητα είναι καλή αυτή συνοδεύεται και από καλή ποιότητα αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί με τα πρώτα αλώνια. Στο κριθάρι ξεκίνησαν οι αλωνισμοί και αναμένεται να κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραγωγές πάνω από 500 κιλά το στρέμμα στην περιοχή Νίκαιας, Πλατυκάμπου. Οι τιμές ωστόσο κυμαίνονται στα 17 με 18 λεπτά το κιλό, ενώ για τα βυνοποιήσιμα με συμβόλαια για τη ζυθοποιία στα 21 με 23 λεπτά το κιλό.

Πως διαμορφώνεται η τιμή των σιτηρών

Για το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιούμε τις τιμές Fob (επί πλοίω), όπως προκύπτουν από το κλείσιμο της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια. Τα κλεισίματα είναι εβδομαδιαία και η μονάδα μέτρησης είναι σε ευρώ ανά τόνο.

Λόγω της κοντινής απόστασης της ιταλικής αγοράς και της περιορισμένης διασποράς των ζωνών παραγωγής σκληρού σιταριού ανά την υφήλιο (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα), μπορούμε να προσεγγίσουμε την τιμή παραγωγού με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή στη Μπολόνια. Κι αυτό μόνο αν εκτιμήσουμε σωστά το κέρδος του εμπόρου και το κόστος των μεταφορικών πάντα με πλοίο, καθώς και από το χωράφι στο λιμάνι όπου θα φορτωθεί το προϊόν.

Σαφώς, η εικόνα των τιμών αποτυπώνει την τρέχουσα ζήτηση από την πλευρά των μεσιτών και εμπόρων, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να «προβλέψει» κάποιος τη μελλοντική πορεία.

Το σκληρό σιτάρι διαπραγματεύεται με διαφορετικές τιμές στο χρηματιστήριο ανάλογα με την ποιότητά του (κυρίως την υγρασία). Στο συγκεκριμένο διάγραμμα χρησιμοποιούμε την ανώτερη ποιότητα, που είναι το «Fino» με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ειδικό βάρος 79/80 κιλά/εκατόλιτρο
  • Υαλώδη 30/35%
  • Υγρασία έως 6%
  • Πρωτεΐνη έως 12,5%

Υπάρχουν άλλες δύο ποιότητες, η «Buono» και η «Mercantile».

Η πηγή για τα στοιχεία του κλεισίματος, κάθε εβδομάδα, είναι το Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια (www.agerborsamerci.it).