Ξεκίνησαν οι πράξεις στο σκληρό, 30 λεπτά κλειστά στα Φάρσαλα, πιο ψηλά στα 33 λεπτά η εξαγωγή από Τουρκία

Πράξεις στο σκληρό σιτάρι με 30 λεπτά κλειστά στο χέρι του παραγωγού, άρχισαν να γίνονται στο θεσσαλικό κάμπο

Πράξεις στο σκληρό σιτάρι με 30 λεπτά κλειστά στο χέρι του παραγωγού, άρχισαν να γίνονται στο θεσσαλικό κάμπο, με γνωστή εμπορική επιχείρηση των Φαρσάλων να προσφέρει σήμερα αυτή την τιμή με άμεση εξόφληση. 

Μέχρι στιγμής πάντως, οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά συνηγορούν διασφάλιση των 30 λεπτών για τον παραγωγό, χωρίς να αποκλείεται και μια βραχυπρόθεσμη κίνηση για λίγο παραπάνω από αυτή την τιμή.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να βοηθάει σ’ αυτή τη φάση και η θέσπιση μίνιμουμ τιμής για εξαγωγή από την Τουρκία στα 330 ευρώ ο τόνος FOB σε λιμάνι τους.

Γενικότερα σε ότι αφορά την εικόνα στα σιτηρά, στο χρηματιστήριο του Σικάγο, τα μαλακά προσπαθούν να συνέλθουν από το πρόσφατο πτωτικό σερί. Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα εμπορεύματα σημείωναν απώλειες το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να ξυπνάει η φυσική αγορά και αυτό θα φέρει μια υποστήριξη στις τιμές.

Στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στα σκληρά στάρια, η εξαγωγή θεωρητικά είναι στα 300 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας για τα καλά στάρια χωρίς όμως να έχουν σημειωθεί νέες δουλειές.

Οι Ιταλοί δηλαδή δεν έχουν ακόμα μπει σε διαπραγματεύσεις ενώ και οι Έλληνες εξαγωγείς αφού δεν γνωρίζουν ακόμα τις τιμές αγοράς δεν θέλουν να δεσμευτούν.

Αντίθετα, από Τουρκία ανακοινώθηκε η θέσπιση μίνιμουμ τιμής για την εξαγωγή στα 360 δολάρια/τόνο, δηλαδή 330 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι τους.

agronews.gr