Ζητούμενο η απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους δύο Τμημάτων ΑΕΙ της Καρδίτσας

Οι φοιτητές τεσσάρων Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ότι αφορά την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Πρόκειται για δύο στην Καρδίτσα, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και δύο στη Λάρισα Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας και Ζωικής Παραγωγής.

Στη Λάρισα, όπως και σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες με αίτημα να αναγνωριστούν τα πτυχία αποφοίτων των τμημάτων που δημιουργήθηκαν από τις «πανεπιστημιοποιήσεις» και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη Κοινή Γενική Συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων των «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού» και «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής». Η συνέλευση, ομόφωνα, αποφάσισε τα εξής όπως ανακοινώθηκε από την κοινή γενική συνέλευση:

«-Πρώτον, διαμαρτύρεται για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα τμήματά μας αναφορικά με την παραμέληση της κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις Γεωπονικές σχολές εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο το κύρος των τμημάτων μας, όσο και ολόκληρου του επαγγελματικού κλάδου.

Είναι αδιανόητη η δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η αντίφαση είναι εμφανής και προκαλεί ερωτήματα ως προς την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

-Δεύτερον, απαιτεί την ψήφιση της κατατιθέμενης τροπολογίας, χωρίς όμως να αποδέχεται την προϋπόθεση γνωμοδότησης των ΕΘΑΑΕ και ΓΕΩΤΕ για την επικύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Στον αντίποδα, ενστερνίζεται την ανάγκη πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών από την αρμόδια αρχή.

Συγχρόνως, αιτείται την λεπτομερή ονομαστική αναφορά όλων των Πανεπιστημιακών τμημάτων που αφορά το πολυνομοσχέδιο, εξαλείφοντας έτσι οποιονδήποτε κίνδυνο διακρίσεων και της ασύμμετρης κάρπωσης αυτών των δικαιωμάτων μεταξύ τμημάτων. Ευελπιστεί, λοιπόν στην προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 30 Μαρτίου ψηφοφορία να λήξει αίσια η χρόνια αναστάτωση στην οποία εκτέθηκαν φοιτητές, καθηγητές και οι τοπικές κοινότητες εξαιτίας της εν λόγω καθυστέρησης.

Επιπλέον, προειδοποιεί πως σε περίπτωση καταψήφισης της τροπολογίας, θα ενταθεί το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια σειρά από κλιμακούμενης έντασης δράσεις.

Με την ύπαρξη τέτοιων καταστάσεων το μέλλον των σχολών μας κρίνεται αβέβαιο, με επακόλουθο την σύγχυση σε χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και τις οικογένειές τους, ενώ ταυτοχρόνως πλήττονται ποικιλοτρόπως οι τοπικές κοινωνίες. Ας μπει ένα τέλος στην ακαθοριστία».

Παραλληλα, ο Νέος Αγών συνάντησε σήμερα τον Πρόεδρο τον Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, ο οποίος σε δήλωσή του επί του θέματος ανέφερε:

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα