Εχουν σχεδόν “κρεμάσει” μηχανές και κάμερες για περίπου ένα χρόνο οι Καρδιτσιώτες φωτογράφοι και βιντεογράφοι εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν απο τον περασμένο Μάρτιο. Οι επαγγελματίες του κλάδου που διατηρούν τα καταστήματά τους στην πόλη, πραγματικά προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να κρατηθούν όρθιοι χωρίς να έχουν δουλειά και με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία.
Εκδηλώσεις δεν γίνονται, γάμοι και βαπτίσεις δεν γίνονται, ενδιαφέρον για εκτύπωση φωτογραφιών δεν υπάρχει, στην κυριολεξία δεν κινείται τίποτα…
Οπως τόνισε στο “ΝΑ” ο Προεδρος των φωτογράφων της Καρδίτσας κ. Γ. Παπαγεωργίου τα φωτογραφικά καταστήματα δεν εντάχθηκαν στην λίστα των ΚΑΔ που έκλεισαν με κρατική εντολή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούσαν να είναι ανοιχτά.
“Ανοιχτά αλλά πως; Και για ποιο πελατολόγιο;” αναρωτιέται ο κ.Παπαγεωργίου και εξηγεί “Όταν ο καταναλωτής δεν είχε το δικαίωμα να κάνει τις αγορές του από τα καταστήματα – μιας και η λιανική είχε κλείσει με κρατική εντολή. Όταν τα ταξίδια και οι μετακινήσεις εχουν περιοριστεί – έως εξαφανιστεί. Όταν οι Γάμοι και οι βαπτίσεις εχουν ή απαγορευτεί (ουσιαστικά) ή περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναβάλλονται συνεχώς; Για ποιό λόγο να κρατάμε ανοιχτά τα καταστήματά μας;”.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα φωτογραφεία είναι ατομικές επιχειρήσεις με μικρους τζίρους και μικρές δυνατότητες συμμετοχής στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Κεντρικού κράτους ή των περιφερειών.
Επιπλέον όπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, οι φωτογραφικές επιχειρήσεις και αυτές έχουν τα δικά τους προβλήματα βιωσιμότητας – ειδικά αυτές που η πλειοψηφία των προϊόντων τους και του τζίρου τους απευθύνεται στην φωτογραφική αγορά.
Ωστόσο αυτές λόγω μεγέθους και τύπου επιχειρηματικού σχήματος εχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία διοίκηση (αναστολές εργασίας, πληρωμή εισφορών εργαζομένων κλπ ).
Τελικά, σημειώνει ο κ. Παπαηγεωργίου, η φωτογραφική αγορά στο σύνολό της πλήττεται κύρια από την υγειονομική κρίση που έρχεται σε συνέχεια της τεχνολογικής αλλαγής που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά του καταναλωτή, ειδικά στον τομέα της εκτύπωσης φωτογραφιών.
Παρόλα αυτά η στήριξη του κλάδου από το κράτος και τα περιφερειακά προγράμματα είναι περιορισμένη και προβληματική.
Οι φωτογράφοι ζητούν μια σειρά μέτρων στήριξης του κλάδου προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν μετά το τέλος της πανδημίας. Συγκεκριμένα ζητούν:
1. Μείωση ενοικίου 40% μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.
2. Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τις μέρες της καραντίνας από το κράτος.
3. Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 χωρίς όρους και προϋποθέσεις για αυτούς που δεν έχουν ενισχυθεί από τις προηγούμενες.
4. 6μηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων με 18μηνη άτοκη αποπληρωμή.
5. Να συμπεριληφθούν οι φωτογράφοι στη δράση e-Λιανική του ΕΣΠΑ
“Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνώντες θα αφουγκραστούν την αγωνία μας και θα εισακούσουν τα δίκαια αιτήματά μας. Διαφορετικά το μέλλον του κλάδου είναι αβεβαιο”, κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
Τζένη Σουλτανιά