Τo βιβλιοπωλείο ΑΠΟΠΕΙΡΑ μέσω των σελίδων του «Νέου Αγώνα» συνεχίζει τις παρουσιάσεις βιβλίων. Σήμερα παρουσιάζεται το “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης” της Δήμητρας Διδαγγέλου.
Όταν ο καλός φίλος, Ηλίας Μπαρτζιώκας, μου ζήτησε να παρουσιάσω το «Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης» της συντοπίτισσας Δήμητρας Διδαγγέλου, θεώρησα ότι ήταν μια εύκολη υπόθεση. Στο κάτω κάτω ήταν μια ατζέντα του επόμενου χρόνου. Τίτο διαφορετικό θα είχε;
Η αλήθεια είναι ότι τη Δήμητρα την γνώριζα μόνο εξ ακοής. Ήξερα ότι δραστηριοποιείται στο νομό Μαγνησίας στον τομέα της Ψυχολογίας και μέχρι εκεί.
Παίρνοντας, λοιπόν, στα χέρια μου το ημερολόγιο αρχικά θαύμασα την εξωτερική του εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Μια προσεγμένη σκληρόδετη έκδοση, ωραία επιμελημένη, με ποιοτικό χαρτί…
Και αρχίζω την ανάγνωση! Στην πρώτη κιόλας σελίδα σταμάτησα! Δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρω να παρουσιάσω το ημερολόγιο! Ο λόγος ήταν απλός: Το “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ” αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του βιβλίου της “Ευγνωμοσύνη”. Μια και δυο απευθύνομαι στην ΑΠΟΠΕΙΡΑ και αναζητώ το βιβλίο!
Κάπως έτσι αρχίζω να γνωρίζω την επιστήμονα ψυχολόγο Δήμητρα Διδαγγέλου. Και το πρώτο που μπορώ να επισημάνω είναι ότι το κέρδος μου είναι μεγάλο. Αρχικά στο πρώτο μέρος του βιβλίου της “Ευγνωμοσύνη: Για μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση” μου παρείχε όλα τα επιστημονικά εφόδια (έρευνες και μελέτες) για την έννοια της ευγνωμοσύνης και τη σημασία της ένταξής της στη ζωή μας. Εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα, οι μαρτυρίες φίλων και ανθρώπων που συμμετείχαν σε συνεδρίες κάνουν πιο κατανοητές όλες της ορολογίες της Ψυχολογίας πάνω σε αυτό το θέμα.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά στο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Η ίδια η συγγραφέας έχει ειδικευθεί στην θεραπευτική γραφή, μια μέθοδο που προτείνει και σε μας τους αναγνώστες. Όπως αναφέρει: “(9 σκοπός (είναι), […], να έχετε αποκτήσει μια εικόνα για το τι είναι ή τι δεν είναι η ευγνωμοσύνη και να έχετε μάθει για τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε, αν αποφασίσετε να την εντάξετε στη ζωή σας”. Και ο τρόπος για να εντάξουμε και να εξοικειωθούμε με την ευγνωμοσύνη είναι η γραφή. Δίνει, λοιπόν, η Δήμητρα τις οδηγίες, απαραίτητες σε όσους θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, τον τρόπο ζωής τους.
Και ακολουθεί το “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ: Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης”. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο χωρίς χρονολογία. Κάθε σελίδα του είναι αφιερωμένη στις ημέρες του εκάστοτε μήνα. Κάθε μέρα και ένα απόφθεγμα, μια συμβουλή. Χαρακτηριστικά αναφέρω: “Ηευγνωμοσύνη μπορεί να μεσολαβήσει στο να συγχωρήσουμε κάποιον, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο: η συγχώρεση ν’ ανοίξει τον χώρο για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη.
Οταν μπορούμε να βιώσουμε και τις δυο αυτές αρετές, τα οφέλη για τη ζωή μας γίνονται πολλαπλάσια.”, γράφει η Δήμητρα. Εκτός όμως από τα αποφθέγματα – συμβουλές στο ημερολόγιο υπάρχουν “σύντομες ασκήσεις, προτροπές και οδηγίες”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφές στις οδηγίες χρήσης του ημερολογίου αυτές υπάρχουν “προκειμένου να γράψεις πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη και την έκφρασή της. Αυτές είναι σχεδιασμένες, ώστε να μπορούν ν’ απαντηθούν ακόμα και αν έχεις ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή σου”.
Ευκαιρία, λοιπόν, για όλους εμάς να βελτιώσουμε τον εαυτό μας μέσα από τη γραφή και την ενασχόλησή μας με την ευγνωμοσύνη.
Δανειζόμενη τα λόγια της αφίσας της ταινίας “Pay it forward – Χωρίς αντάλλαγμα” (2000): “When someone does you a big favor, don’t pay it back… Pay it forward” (Όταν κάποιος σου κάνει μια μεγάλη χάρη – ένα μεγάλο καλό – μην του το ανταποδίδεις… Προώθησέ το!) ξεκινώ κι εγώ από σήμερα τη συστηματική μου ενασχόληση με την ευγνωμοσύνη.
ΕΥΓΝΩΜΩΝ, λοιπόν, κι εγώ:
– για τους καλούς μου φίλους, Σοφία Τζέλλα και Ηλία Μπαρτζιώκα, καθώς και την εφημερίδα «Νέος Αγών» για την ευκαιρία που μου έδωσαν να εμπλακώ πιο ενεργά στο χώρο παρουσίασης βιβλίων,
– για το γεγονός ότι η Δήμητρα Διδαγγέλου μέσω των βιβλίων της μου έδειξε τον δρόμο να βελτιώσω τον εαυτό μου, και – για την ίδια τη ζωή που τόσα πολλά μου έχει χαρίσει κι άλλα τόσα μου έχει στερήσει…
Δήμητρα, καλοτάξιδο το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης “Κάθε μέρα κι ένα ευχαριστώ”.
Παρασκευή Μαντζιαρλή