Πως η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα εκμηδένισε φέτος το κέρδος στο βαμβάκι…

Πρόκειται για κλοπή εισοδήματος, υποστηρίζουν οι αγρότες. Γιατί η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο;

Στον κάμπο υπάρχουν αντλητικά συγκροτήματα άνω των 50 ίππων, για την άρδευση των χωραφιών, τα οποία ελέγχονται με τηλεμετρία και το τιμολόγιο ρεύματος για αυτά είναι με το μήνα.

Σε αυτά τα τιμολόγια η ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε τον Αύγουστο, όταν σχεδόν είχε ολοκληρωθεί η άρδευση (έγιναν το πολύ ένα ή δύο ποτίσματα ακόμη). Υπάρχουν όμως και αντλητικά με ισχύ μικρότερη των 50 ίππων (τα περισσότερα στην Καρδίτσα όπου είναι και μικρότερος και τεμαχισμένος ο κλήρος) για τα οποία εκδίδεται τιμολόγιο τρεις φορές το χρόνο. Σε αυτά λοιπόν η ρήτρα αναπροσαρμογής μπήκε από τον Απρίλιο και μετά και έτσι συμπεριέλαβε την κατανάλωση όλης της αρδευτικής περιόδου, με αποτέλεσμα το κόστος άρδευσης να εκτιναχτεί στα 80 από 40 ευρώ το στρέμμα στην Καρδίτσα.

Στο δε κάμπο της Λάρισας πήγε από 60 με 80 ευρώ το στρέμμα πέρυσι, στα 120 με 150 ευρώ το στρέμμα (στις περιοχές της οδού Βόλου, όπου αντλούν νερό από τα 200 και 300 μέτρα), αφού είχαμε διπλασιασμό της χρέωσης ώστε τελικά να φτάσει το συνολικό κόστος παραγωγής (με λιπάσματα, οργώματα, φυτοπροστατευτικά, σπόρο και συλλογή) ακόμη και στα 300 ευρώ το στρέμμα!

Έτσι ένας βαμβακοπαραγωγός που είχε στρεμματική απόδοση 340 κιλά βαμβάκι και το πούλησε φέτος σε τιμή ρεκόρ 70 λεπτά το κιλό στο εκκοκκιστήριο, έλαβε συνολικά περίπου 240 ευρώ το στρέμμα. Μαζί με τη συνδεδεμένη που θα πάρει το Μάρτιο θα έχει πρόσοδο περίπου 300 ευρώ το στρέμμα Όσο δηλαδή είναι το κόστος παραγωγής, θα είναι και η είσπραξή του.

Για το λόγο αυτό οι βαμβακοπαραγωγοί θεωρούν ότι σε μία χρονιά που περίμεναν να «ρεφάρουν», αφού τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές δεν υπερέβησαν τα 50 λεπτά το κιλό και πολλές χρονιές ήταν και κάτω από τα 45, φέτος «μπαίνουν και μέσα» . Θεωρούν λοιπόν ότι η ΔΕΗ έρχεται να τους πάρει πίσω αυτά που δικαιούνταν και μάλιστα αναδρομικά, ή κοινώς «τους βάζει το χέρι στην τσέπη».

Εννοείται πως όταν έκαναν τον προγραμματισμό της παραγωγής πέρυσι την άνοιξη δεν μπορούσαν να φανταστούν διπλασιασμό του κόστους της ενέργειας, ενώ οι αγρότες ειδικά στη Θεσσαλία όπου έχουμε και 33.000 αρδευτικές γεωτρήσεις, λόγω της έλλειψης συλλογικών επιφανειακών αρδευτικών έργων, διαμαρτύρονται και για ένα ακόμη λόγο.

«Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ, όταν είδαν την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στις πρώτες ύλες στις αρχές φθινοπώρου, αμέσως αύξησαν την τιμή πώλησης των προϊόντων που μεταποιούσαν για να ενσωματώσουν το αυξημένο κόστος. Εμείς πρώτα πουλήσαμε, πιστεύοντας ότι απολαύσαμε μάλιστα μία ικανοποιητική τιμή μετά από πολλά χρόνια και εκ των υστέρων μας κοστολόγησαν, παίρνοντάς μας πίσω η ΔΕΗ ότι εισπράξαμε…!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας.

Για το λόγο αυτό όλοι οι αγρότες σήμερα έχουν το βλέμμα στραμμένο στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, πιστεύοντας ότι έχει λάβει τα μηνύματα της έντονης δυσαρέσκειάς τους…

Γιάννης Κολλάτος