Η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι οι πρώτες χώρες οι οποίες κάνουν πράξη όσα συμφωνήθηκαν πριν από μήνες για την υποδοχή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Αλτερ και επισήμανε ότι το Βερολίνο περιμένει και οι άλλες χώρες να τηρήσουν την δέσμευσή τους.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποδεχθεί 300-500 παιδιά σε επόμενα βήματα» από τα συνολικά 1000-1500 που συμφωνήθηκε να κατανεμηθούν σε κράτη -μέλη της Ε.Ε., δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ο κ. Αλτερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι η απόφαση για 50 ανηλίκους δεν ελήφθη από την γερμανική κυβέρνηση, αλλά προέκυψε από την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει το εγχείρημα.
«Έχει να κάνει με το πόσοι φάκελοι είναι έτοιμοι», εξήγησε ο κ. Αλτερ και αναφέρθηκε σε διαδικασίες επιλογής – καθώς προκρίνονται όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας – ταυτοποίησης και ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες τώρα προστίθεται και το τεστ για τον κορωνοϊό.
«Η διαδικασία είναι περίπλοκη – οι συμμετέχοντες είναι πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλτερ και έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα» στο πλαίσιο των πολιτικών συμφωνιών του τελευταίου διαστήματος. «Κάνουμε πράξη όσα συμφωνήθηκαν», υπογράμμισε, αλλά εξέφρασε κατανόηση για τις άλλες χώρες οι οποίες έχουν συμφωνήσει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια και δεν το έχουν κάνει ακόμη, καθώς, όπως είπε, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Δεν μπορεί κανείς να ασκεί κριτική από μακριά. Εμείς αποφασίσαμε για τον εαυτό μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Και δεν θα μείνουμε σε αυτό. Θα θέλαμε να γίνεται πιο γρήγορα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει. Πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση όπως είναι», πρόσθεσε.
Τα 50 παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών, τα οποία αναμένεται να φθάσουν στην Γερμανία την προσεχή εβδομάδα, θα παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όπως προβλέπεται πλέον για όλους όσοι έρχονται από το εξωτερικό. Την φιλοξενία τους για αυτό το διάστημα θα αναλάβει η Κάτω Σαξονία και κατόπιν θα γίνει η κατανομή τους στα διάφορα ομόσπονδα κρατίδια.
Η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί συνεχώς και με μεγάλη αγωνία» την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και σε ό,τι αφορά την υγεία τω προσφύγων, με το βλέμμα βεβαίως και στην υπόθεση του κορονοϊού. «Η Ε.Ε. και η Γερμανία είναι ασφαλώς έτοιμες να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη», πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ