Συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του. Αφορμή η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει εντολή στον ρωσικό στρατό να ξεκινήσει αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε “ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή”, κλιμακώνοντας επικίνδυνα μια κρίση που η Δύση εκφράζει φόβους ότι μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο.
Άμεση απάντηση Ε.Ε. – ΗΠΑ σε Πούτιν για την ανεξαρτησία Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ
Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη χωρίς να είναι σαφές εάν έχει καταρτιστεί κάποιο σχέδιο απόφασης προκειμένου να υποβληθεί προς ψήφιση.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμαρι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. «Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία» είπε.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη διπλωματία, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στο Ντονμπάς, απάντησε ο Ρώσος πρεσβευτής, ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζοντας πως δεν μπορούσαν να επιτραπούν οι νέοι «στρατιωτικοί τυχοδιωκτισμοί» του Κιέβου.
Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».
Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και κάλεσε όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, ενώ οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας, όπως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία. Η Βρετανία αξίωσε από τη Μόσχα να «κάνει πίσω».
Η Αλβανία διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, η Ινδία κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».
Η πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία έγινε τη 17η Φεβρουαρίου· την οργάνωσε η Ρωσία. Επρόκειτο για ετήσια συζήτηση σχετικά με το Ντονμπάς.
Η προηγούμενη είχε γίνει την 31η Ιανουαρίου, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, και είχε μετατραπεί σε οξύτατη φραστική σύγκρουση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
“Η κίνηση Πούτιν θα απαντηθεί” συμφώνησαν Μπάιντεν, Σολτς, Μακρόν
Ραγδαίες εξελίξεις και νέες πυρετώδεις διαβουλεύσεις πυροδότησε η απόφαση της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία ανέφερε πως οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας σε συνομιλίες που είχαν συμφώνησαν πως η κίνηση Πούτιν δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Οι ηγέτες των τριών κρατών Τζο Μπάιντεν, Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελαρίου αποφεύγοντας να διευκρινίσει τι είδους κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος προανήγγειλε ήδη την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς στις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ θα προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές.
Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο δια της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει σήμερα Τρίτη την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατηγορώντας τη Μόσχα πως επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη» υπογράμμισε.
Υπέγραψε τα διατάγματα για τη μετακίνηση στρατού ο Πούτιν
Το Κρεμλίνο πάντως εξέδωσε διάταγμα για τη μετακίνηση στρατευμάτων αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναγνώρισης των αυτονομιστών. Παραμένει ακόμα ασαφές το μέγεθος της δύναμης που στέλνει ο Πούτιν, πότε θα περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία και ποια ακριβώς θα είναι η αποστολή τους.
Νωρίτερα σε μακροσκελές τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πούτιν, περιέγραψε την Ουκρανία ως αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας από την απαρχή της εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο ρωσικός λαός θα υποστηρίξει την απόφασή του.
Κατήγγειλε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία και υποστήριξε πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ευθεία απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. “Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, και είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε, συμπλήρωσε, πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου” είπε. “Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως η Ρωσία στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων. Εκτίμησε δε πως η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η οποία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση κατόπιν έδειξε τον Πούτιν, μαζί με τους φιλορώσους αυτονομιστές ηγέτες, να υπογράφουν το διάταγμα που άνοιξε τον “ασκό του Αιόλου”.
Σύμφωνα το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την σχετική πρόθεσή του σε επικοινωνίες που είχε με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.
Το ρούβλι διεύρυνε τις απώλειές του ενόσω μιλούσε ο Πούτιν, υποχωρώντας κάποια στιγμή πέρα από τα 80 ανά δολάριο.
Η ενέργεια της Μόσχας πλέον αφήνει στον αέρα την προσπάθεια να κάτσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών όπως είχε σπεύσει να ανακοινώσει χθες η γαλλική προεδρεία.
Απώλειες αμάχων και στρατιωτών σε βομβαρδισμούς
Την ίδια ώρα η κατάσταση στη γραμμή κρούσης μεταξύ ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών παραμένει χαοτική με επιθέσεις εκατέρωθεν. Χθες οι αυτονομιστές είχαν αναφέρει το θάνατο δύο αμάχων, σήμερα οι Ουκρανοί.
Ανέφεραν το θανατο δύο στρατιωτικών και ενός 51χρονου άμαχου σε βομβαρδισμούς αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονέτσκ, στα χωριά Νοβολουγκάνσκε και Ζαϊτσεβέ, όπου άλλοι τρεις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν
Οι εμφύλιες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή τους πριν από οκτώ χρόνια.
Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.