Μέσω ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό διαδικασίες θα προχωρήσει η καταγραφή των ζημιών και η πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από την υπερκυτταρική καταιγίδα η οποία έπληξε τους Δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Καρδίτσας το απόγευμα της Κυριακής.
Σε ότι αφορά τις ζημιές εκτός φυτικής παραγωγής (πάγιο κεφάλαιο, αποθήκες, σταβλικές εγκαταστάσεις θερμοκήπια) κλπ θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δήλωσης – καταγραφής μέσω ΠΣΕΑ, ενώ είναι θέμα πολιτικής απόφασης στη συνέχεια αν οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις καταβληθούν στα πρότυπα του «Ιανού».
Αυτό υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στην Π.Ε Καρδίτσας, όπου εκτιμήθηκε πως περίπου 80.000-90.000 στρέμματα (με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι καπνά, τριφύλλι, τομάτα, πιπεριά και αμπέλια), έχουν πληγεί από το χαλάζι και τον ισχυρό αέρα. Διευκρίνισε ότι παρά τον βεβαρημένο φόρτο του Οργανισμού εξαιτίας του «Ιανού» και του παγετού, πρώτο μέλημα του ΕΛΓΑ είναι να αποτυπωθεί άμεσα το μέγεθος της ζημιάς και θα ανακοινωθεί πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο σύνολό τους.
Αιτήματα τοπικών αρχών
Η σύσκεψη που έγινε υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, παρουσία των Δημάρχων των τριών Δήμων, των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων που επληγσησαν, Προέδρων των ΤΟΕΒ, Αντιπεριφερειαρχών, του Διευθυντή του ΕΛΓΑ στη Λάρισα κ. Λιόντου, εκπροσώπων των τοπικών βουλευτών και του Βουλευτή Τρικάλων κ. Αθ. Λιούτα εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο κ. Αγοραστός παρουσιάζοντας το προτεινόμενο πλαίσιο των αιτημάτων, που υιοθετήθηκε από τις τοπικές αρχές, ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των εκτιμήσεων και της έκδοσης των πορισμάτων, ώστε να ακολουθήσει η καταβολή της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς το Νοέμβριο, μόλις οι αγρότες πληρώσουν στην εδική ασφαλιστική εισφορά. Δηλαδή αντί για τον Μάρτιο, να πληρωθεί το Νοέμβριο το σύνολο των αποζημιώσεων στο 100% της που έχει εκτιμηθεί για κάθε παραγωγό.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέβασε τον τόνο και στην ένταση της στιγμής ζήτησε την πλήρη επίσπευση των διαδικασιών στις εκτιμήσεις – πορίσματα και την άμεση καταβολή της αποζημίωσης στο 100%. Στη συνέχεια αποχώρησε, με τη σύσκεψη να ολοκληρώνεται.
Αγοραστός
Εισηγητικά ο κ. Αγοραστός μίλησε για κλιματική κρίση, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση ότι το μέγεθος της ζημιάς προσεγγίζει τα 90.000 στρέμματα. Οι ζημιές συνέχισε, καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και κάλεσε τη Διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να βγουν τα πορίσματα. Αναφέρθηκε στις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ ότι οι εκτιμήσεις θα κινηθούν γρήγορα, παρά το βεβαρημένο έργο που έχει ο ΕΛΓΑ μετά και τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε στη χώρα ο παγετός.
Λιούτας
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Λιούτας. Σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις σε κτίρια, κτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια κλπ μπορούν να ενταχθούν σε ένα καθεστώς τύπου «Ιανού», με βάση και το νέο νόμο που θεσπίστηκε για τις φυσικές καταστροφές.
Δήμαρχοι
Ακολούθως μίλησαν οι Δήμαρχοι. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισήμανε ότι ο Δήμος βρέθηκε για δεύτερη φορά στο μάτι του κυκλώνα. Μίλησε για «εικόνα αποκάλυψης σε μια διαλυμένη οικονομία» που βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με χειρότερες εικόνες από εκείνες του «Ιανού». Χαρακτήρισε επείγον το διαδικαστικό κομμάτι, τονίζοντας την ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων στο 100% της ζημιάς.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος έκανε λόγο για νέες δυσμενείς καταστάσεις, και στάθηκε στην ανάγκη γρήγορων και δίκαιων αποζημιώσεων. Μετέφερε την αγωνία των πληγέντων παραγωγών που ζητούν να μάθουν έγκαιρα για το αν πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στις πληγείσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή να τις εγκαταλείψουν για φέτος .
Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τον «Ιανό» στάθηκε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, λέγοντας ότι για ακόμη μια φορά ο Δήμος βρέθηκε στο επίκεντρο. Εκτίμησε πως πάνω από 25.000 στρέμματα υπέστησαν ζημιές στο τμήμα από Κόρδα έως Γοργοβίτες, ενώ και αυτός στάθηκε στην ανάγκη άμεσης παροχής διευκρινίσεων από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, ώστε να ξέρουν οι αγρότες αν θα συνεχίσουν φέτος την καλλιέργεια ή όχι.
Δούκας
Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας επισήμανε ότι πρώτο μέλημα είναι να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Κανονισμού του Οργανισμού. Πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθεί το χρονικό διάστημα που θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις, οι οποίες θα καταβληθούν στο σύνολό τους (μια δόση εφάπαξ). Ο ίδιος μέσω της σύσκεψης κατέγραψε τα προβλήματα και τα αιτήματα των φορέων, τα οποία και θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία.
Αναφερόμενος στις ενστάσεις επί των πορισμάτων του «Ιανού», επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας που έχει προκύψει από τον παγετό, ο οποίος όπως είπε ο κ. Δούκας ισοδυναμεί με «πέντε Ιανούς». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις για χωράφια που δεν υπέστησαν ζημιά, ώστε να αποφευχθεί καθυστέρηση στη διαδικασία των εκτιμήσεων.
Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων εξέφρασαν την αγωνία που επικρατεί στις τάξεις του αγροτικού κόσμου. Τόνισαν την ανάγκη άμεσων επιτόπιων ελέγχων και εκτιμήσεων, ώστε να γνωρίζουν τί θα πράξουν, δηλαδή αν θα συνεχίσουν να δαπανούν και να παράγουν ή όχι για τις συγκεκριμένες πληγείσες εκτάσεις. Ερωτήσεις έθεσαν και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Τιτανίου κ. Γιαννάκος και Σελλάνων κ. Φαλάρας.
Να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι ο καύσωνς θα επιφέρει νέες ζημίες σε καλλιέργειας, κυρίως σε μποστάνια.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας και Τρικάλων κ.κ. Νούσιος και Μιχαλάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα και του Βουλευτή κ. Γιώργου Κωτσού και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων.
Θα ακολουθήσει βίντεο με τις τοποθετήσεις.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα.