Στα τέσσερα ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Νομό Καρδίτσας.
Στο πρώτο κρούσμα που κατεγράφη πριν από περίπου ένα μήνα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σοφάδων, προστέθηκαν επιπλέον τρία στο Νομό Καρδίτσας, για τα οποία αναμένεται λεπτομερέστερη επίσημη ενημέρωση μέσω της έκθεσης επιδημιολογικών δεδομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξαπέλυσε πυρά κατά των αρμόδιων αρχών σε όλη τη χώρα για τις σοβαρές και ελλείψεις και τις ανεπάρκειες σε επίπεδο πρόληψης μέσα από την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
Ένα ζήτημα που αφορά και το Νομό Καρδίτσας, αλλά και πιο συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρδίτσας η οποία να θυμίσουμε πως είχε μπει σε καραντίνα εξαιτίας κρούσματος ελονοσίας. Μάλιστα από την αρχή της Άνοιξης, θεσμικοί φορείς είχαν επισημάνει μέσω του «Νέου Αγώνα» την ανάγκη διενέργειας έγκαιρων και εντατικών ψεκασμών από τις αυτοδιοικητικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον ιό δεν έχουν συμπτώματα ενώ ένα 20% εκδηλώνει πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο.
Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό,
ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται, όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομαμεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Βασικά μέτρα πρόληψης
-ρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).
-ναποδογυρίστε, καλύψτε ή αδειάζετε τακτικά το νερό (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) από όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό.
-Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.