Τα στοιχεία για τον κορονοϊό μπορεί να είναι συγκλονιστικά, αλλά τα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα είναι πιο συγκλονιστικά. Με αυτά τα λόγια ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, άνοιξε απόψε διαδικτυακή συνδιάλεξη με θέμα «η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει».
«Από τον κορονοϊό έχουν μέχρι τώρα προσβληθεί 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι, όταν το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του, αφορούν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τους τελευταίους έξι μήνες από τον κορονοϊό έχασαν τη ζωή του 350.000 άνθρωποι, ενώ κάθε χρόνο, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται με την χρήση καπνού» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση και παρατήρησε ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που, ενώ για το κάπνισμα υπάρχουν διαθέσιμα μέτρα για την πρόληψη και την διακοπή του, για τον κορονοιό ακόμα συνεχίζεται η έρευνα για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Άννα Κοκκέβη, είπε ότι η αξία της πρόληψης είναι ανεκτίμητη όσον αφορά τα κάπνισμα. Όπως είπε, «όσο πιο νωρίς ξεκινά ένα παιδί να καπνίζει, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει την συνήθεια αυτή». Τα στοιχεία όπως τόνισε, δείχνουν ότι «τα μισά από τα παιδιά που ξεκίνησαν να καπνίζουν στην ηλικία των 13 ετών, έχουν εθιστεί και συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά τα 18 τους χρόνια». Η κυρία Κοκκέβη επισήμανε πως υπάρχει μια σημαντικά καθοδική πορεία στο κάπνισμα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και εκτίμησε ότι ο αριθμός των καπνιστών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, και αυτό θα φανεί στις νέες μελέτες που θα δώσουν αποτελέσματα μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας. Όμως, όπως παρατήρησε, «νέες μορφές καπνίσματος όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, φαίνεται να παίρνουν διαστάσεις ανάμεσα στους νέους, παρότι κι αυτές οι τακτικές δεν είναι ακίνδυνες».
Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας από την πλευρά του, εξήγησε ότι ήταν ζητούμενο με την ανάληψη των καθηκόντων του, το προφανές «να προστατέψουμε όλους από το κάπνισμα. Η κοινωνία όταν βλέπει να γίνονται προσπάθειες, πειθαρχεί, ακολουθεί, γι’ αυτό μπορέσαμε να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο» τόνισε. Όλοι ζηλεύουμε αυτό που γινόταν στο εξωτερικό, να μπορεί ο ένας να προστατεύει την υγεία του άλλου, επισήμανε και πρόσθεσε ότι από την εφαρμογή του νόμου στη χώρα μας «υπήρξε μία συμμαχία κατά του καπνίσματος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών». Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος στην Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πέτυχε για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η πρόσβαση των νέων στο διαδίκτυο, η γνώση τους γύρω από τα θέματα υγείας, αλλά και η ανάγκη τους να ζήσουν πιο υγιεινά. «Οι πιο πολλοί στην αρχή στοιχημάτιζαν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, είμαστε όμως ως Έλληνες μαχητές και βρήκαμε τρόπο να εφαρμόσουμε το νόμο. Υπήρξαν, και έλεγχος, και πρόστιμα, όμως εφαρμόσαμε το νόμο χωρίς να κουνήσουμε το δάχτυλο» τόνισε και κατέληξε «Οι πολίτες πίστεψαν στον αντικαπνιστικό νόμο και γι’ αυτό τον εφάρμοσαν.
Ο Χάρης Βαβουρανάκης πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ από την πλευρά του, είπε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν μαζί με την Πολιτεία να σβήσουν το τσιγάρο, αλλά «άναψαν μια νέα φωτιά για την εθνική στρατηγική στην υγεία και έβαλαν σε νέες βάσεις την πρόληψη». Βάσεις που, όπως είπε, στηρίζονται πλέον σε γερά θεμέλια, καθώς και για το κάπνισμα «ελάχιστοι πίστεψαν στην αρχή ότι δεν θα πετύχει η διακοπή του, αλλά απέτυχε».
Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη τόνισε από την πλευρά της ότι «είναι αυτονόητο να μιλούμε για μία Ελλάδα ελεύθερη από τον καπνό» και πρόσθεσε ότι παρότι τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, «δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, καθώς ο αγώνας θα πρέπει να είναι διαρκής. Στο υπουργείο θα είμαστε σε στενή επαφή με τους επιστήμονες και τους φορείς που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ήδη έχει δοθεί το τετράδιο «μαθαίνω να μην καπνίζω» στην πέμπτη και στην έκτη δημοτικού, ενώ στο νέο νομοσχέδιο, η αγωγή υγείας θα έχει πλέον σημαντική θέση στα σχολεία» τόνισε και κατέληξε πως στόχος όλων παραμένει, η νέα γενιά, να είναι μια γενιά που δεν θα καπνίζει.
Η διαδικτυακή συνδιάλεξη έγινε ενόψει της 31ης Μαΐου, φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ