Γράφαμε το προηγούμενο διάστημα (εδώ) ότι οι Κινέζοι παρήγαγαν πέρυσι την διπλάσια από την δική μας συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, από ένα και μόνο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο, το τεράστιο Three Gorges, (Τριών Φαραγγιών) στον ποταμό Γιανγκτσέ, κοντά στην πόλη Σαντουπίνγκ.
Ψάχνοντας την ιστορία του εν λόγω έργου, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκτός από το φράγμα- υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στο σημείο έχει κατασκευαστεί και ένας τεράστιος ανελκυστήρας για ολόκληρα καράβια, να μπορούν να μεταφέρονται πάνω από τα βουνά!
Παρόλο που το κόνσεπτ ακούγεται ούλτρα φιουτουριστικό, στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί την αρχή του Αρχιμήδη περί άνωσης και βέβαια το να εφαρμοστεί σε τέτοια κλίμακα δε θα ήταν εφικτό χωρίς τις νέες τεχνολογίες.
Ο ανελκυστήρας εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2016 και χρησιμοποιεί μια υδραυλική τραμπάλα που ανυψώνει και κατεβάζει τα πλοία έως και 113 μέτρα για να διασχίσουν το φράγμα.
Κι ενώ η επιστήμη διαθέτει ένα τεράστιο πεδίο γνώσεων και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, στην Ελλάδα ακόμη παραμένουν ανεκμετάλλευτα η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου και τα συνοδά υδροηλεκτρικά που θα μπορούσαν να παράξουν πολύτιμες ποσότητες καθαρής πράσινης ενέργειας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Ακόμη χειρότερα, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εσωτερικό της σήραγγας εκτροπής…
Ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο μήνυμά του μίλησε για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που όπως είπε σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Aν πραγματικά η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τέτοια έργα, ας προστατεύσει τη Λίμνη Πλαστήρα και τα Άγραφα από τα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα των αιολικών που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην περιοχή και ας μετουσιώσει επιτέλους σε πράξεις την βούλησή της για επανέναρξη και ολοκλήρωση του Αχελώου και των υδροηλεκτρικών.
Κ.Π.