Σε εννέα κατευθύνσεις εστιάζει το σχέδιο μελέτης για την ανασυγκρότηση του Νομού Καρδίτσας μετά τον «Ιανό», τη χάραξη του οποίου θα αναλάβει να συντονίσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και την Περιφέρεια με τη συμμετοχή φορέων και επιστημονικού προσωπικού.
Η αρχή για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης έγινε στη χθεσινή ημερίδα που έλαβε χώρα στη Λ. Πλαστήρα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και της Περιφέρειας, όπου τονίστηκε πως η επόμενη ημέρα της καταστροφής επιτάσσει την κατάρτιση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης του Νομού όπως στη Β. Εύβοια.
Οι εννέα κατευθύνσεις- υπομελέτες του σχεδίου είναι οι εξής: Χωροταξιακός Σχεδιασμός Καρδίτσας, Βιομηχανική και Βιοτεχνική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη και νέες καλλιέργειες, Τουριστική ανάπτυξη, Πολιτιστικό αποτύπωμα, Βιώσιμος Αρδευτικός σχεδιασμός, Νέοι Δρόμοι ανάπτυξης και καινοτομία, Αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων, Αντιπλημμυρική θωράκιση.
Τσιάρας: «μήνυμα ότι η επόμενη μέρα
μπορεί να είναι πραγματικά καλύτερη»
Σε δήλωσή του στο «Νέο Αγώνα» ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας ανέφερε: «Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο Νομός μας υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή λόγω ενός σπάνιου καιρικού φαινομένου. Ήταν η στιγμή που ο νομός βρέθηκε μπροστά σε πολύ μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη επιμονή, στρατηγικό σχεδιασμό και διάθεση στήριξης ενός τόπου που είχε υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.
Ήταν η στιγμή που για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, η σημερινή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστρεψε το βλέμματα της και προσπάθησε να καταστρώσει ένα πραγματικό σχέδιο ανασυγκρότησης με έργα υποδομής που ενδεχομένως θα έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες νωρίτερα.
Έργα που θα δημιουργήσουν πραγματική αισιοδοξία και θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας για την επόμενη ημέρα. Σήμερα ενάμιση χρόνο μετά, είμαστε σε ένα σημείο που πολλά έχουν γίνει, πολλά είναι σε φάση εξέλιξης και κάποια ακόμη προγραμματίζονται. Η προσπάθεια που έχει γίνει έως τώρα έφερε πολλούς πόρους προκειμένου να κατασκευαστούν μεγάλα έργα και να δοθεί ένα μήνυμα ότι η Ελληνική πολιτεία είναι εδώ για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα και να στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή την προσπάθεια εκφράζει η ημερίδα, δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι πραγματικά καλύτερη για το Νομό μας».
Τριαντόπουλος: μελέτη σκοπιμότητας
για τις προοπτικές ανάπτυξης»
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ.Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι με την ημερίδα αρχίζει η μελετητική διαδικασία για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση μετά τον «Ιανό».
«Συμμετέχουν το επιμελητήριο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ερευνητικοί φορείς και ειδικοί σε διάφορους τομείς που θα μελετηθούν υπό το συντονισμό του ΚΕΠΕ. Οι προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από τις επί μέρους μελέτες θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας συνολικής μελέτης σκοπιμότητας για να μπορέσει να αξιοποιηθεί την επόμενη περίοδο και να αντανακλά στις συνθήκες και τις προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε στο «Νέο Αγώνα».
Λιαργκόβας: «Θα συμβάλλουμε ώστε ο λαός της Καρδίτσας
να αμβλύνει τις συνέπειες που υπέστη από τον Ιανό»
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας Πρόεδρος του ΚΕΠΕ που αναλαμβάνει την εποπτεία και συντονισμό του εγχειρήματος, σημείωσε ότι το Κέντρο θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
«Θεωρών ότι θα γίνει πολύ καλή δουλειά και διαθέτουμε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς . Θα συμβάλλουμε ώστε ο λαός της Καρδίτσας να αμβλύνει τις συνέπειες που υπέστη από τον Ιανό» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Ζυγογιάννης: «Το Μάιο θα δούμε
την πρόοδο των μελετων»
Ο κ. Ζυγογιάννης, μιλώντας στο «Νέο Αγώνα», χαρακτήρισε την ημερίδα ως «εναρκτήρια μέρα για τις μελέτες που πρέπει να γίνουν». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια γίνεται υπό τη σκέπη του ΚΕΠΕ, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί τιμή για το Επιμελητήριο να πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής. «Ευελπιστώ οτι άμεσα θα έχουμε απτά αποτελέσματα» είπε και πρόσθεσε ότι το Μάιο θα λάβει χώρα επαναληπτική συγκέντρωση για να εξεταστεί η πρόοδος των μελετών.
Μπακογιάννης: «Η Καρδίτσα
έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης μίλησε για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δίνει ο σχεδιασμός των χρήσεων γης, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο».
Παράλληλα έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη ευκαιρία να σχεδιαστεί η Καρδίτσα από την Αρχή, να θωρακιστούν και να προστατευθούν περιοχές από την κλιματική αλλαγή» αλλά και να εξεταστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή προοπτική.
«Η Καρδίτσα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και θεωρώ ότι μέσα από το σχεδιασμό μπορεί να πετύχει πολλά» σημείωσε και πρόσθεσε: « Είναι μεγάλη ευκαιρία και δεν νομίζω ότι θα δοθεί για τα επόμενα χρόνια, από τη στιγμή που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την πολιτεία.
Μαρκινός: «Μεγάλο οικονομικό και
περιβαλλοντικό όφελος από το νέο κλειστό δίκτυο»
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός παρουσίασε όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διοίκηση του Οργανισμού για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα σε μια περιοχή 120.000 στρεμμάτων.
«Αυτές τις ημέρες είχαμε την ευτυχή συγκυρία να εγκριθεί και επίσημα το νέο κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Θα είναι το πρώτο έργο αρδευτικού χαρακτήρα το οποίο θα υλοποιηθεί με τον τρόπο αυτό. Θα είναι έργο πιλότος. Το νέο κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού θα έχει τεράστια οικονομική σημασία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και για την ευρύτερη τοπική οικονομία. Θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Παράλληλα θα συμβάλλει στην προστασία των νερών της λίμνης Πλαστήρα που είναι μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή» τόνισε στην εφημερίδα ο κ. Μαρκινός.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα