Η Βόρεια Εύβοια των παιδικών χρόνων… των καλοκαιρινών διακοπών στο Πευκί και την Αιδηψό ζει ένα ολοκαύτωμα. Η Βόρεια Εύβοια των Καρδιτσιωτών, των Τρικαλινών και των Φαρσαλινών με… τα όμορφα πεύκα της που αγκάλιαζαν τις παραλίες, ήταν πάντα τόπος αναμνήσεων…
Αλλά οι θύμησες πλέον έγιναν στάχτη. Και η ανησυχία πλέον στη Θεσσαλία είναι για τον τοξικό καπνό που αιωρείται στην ατμόσφαιρα…
Από την άνεση του γραφείου ή του καναπέ, με το κλιματιστικό στο φουλ ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες. Στο διαδίκτυο και τα social media διεξάγεται αυτές τις ημέρες ένας άλλος πόλεμος πέρα από τον πραγματικό που αντιμετωπίζει ο τόπος μας με τα πύρινα μέτωπα, πόλεμος που διχάζει όπως συμβαίνει πάντα σε αυτό το δύσμοιρο τόπο, αντί να ενώνει στη συμφορά…
Οι συνωμοσιολόγοι θεωρούν ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι και οι οπερατέρ έβαλαν τις φωτιές. Οι ανεμογεννήτριες φταίνε και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους ανθρώπους με τις κάμερες. Παλιότερα ήταν οι οικοπεδοφάγοι, μετά οι επιχειρηματίες του τουρισμού, τώρα τα αιολικά, οι Γερμανοί, οι παγκοσμιοποιητές», οι «νεοταξίτες»…
Όχι ότι κάποιες από αυτές τις καταγγελίες δεν έχουν βάση. Τα αιολικά αποδεικνύονται μη βιώσιμη λύση για τα ελληνικά βουνά και σίγουρα διαταράσσουν το περιβάλλον (δείτε τι γίνεται στα Άγραφα). Αντί να αναπτύσσουμε τα υδροηλεκτρικά φράγματα, μικρά και μεσαία που και τα χειμερινά νερά συγκρατούν και μας προστατεύουν από πλημμύρες και νερό για ύδρευση και άρδευση αποθηκεύουν, προχωρά ο σχεδιασμός αμφιβόλου οικονομικής σκοπιμότητας ανεμογεννητριών.
Η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα προς τα βόρεια μέσα σε καταπατημένα δάση. Μία χώρα τριτοκοσμική στο σχεδιασμό της αντί να φροντίζει για ισοκατανομή των πόρων και των επαγγελματικών ευκαιριών στην περιφέρεια, συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της στην πρωτεύουσα, όπου εκεί αναπτύσσεται ένας παρωχημένος και διογκωμένος τριτογενής τομέας. Μία οικονομία μεταπρατική. Όμως η Εύβοια είναι άλλη υπόθεση. Και αγροτική παραγωγή είχε και υλοτομία και κτηνοτροφία και αναπτυγμένο τουρισμό. Ποιος ευθύνεται λοιπόν για αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας;
ίναι η ολιγωρία, ο συνδυασμός πολλών πυρκαγιών και το πολυπληθές της Αθήνας που προτάχθηκε στο σχεδιασμό, τα λιγοστά εναέρια μέσα ή ο παρατεταμένος καύσωνας. Είναι σίγουρα και οι εμπρηστές. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν Αλλά κανείς δεν ασχολείται με την κύρια αιτία, την κλιματική κρίση γιατί αυτό δεν βολεύει τον κονφορμισμό μας. Ποια κλιματική κρίση λέει ο άλλος εδώ έχουμε γκαζάκια…
Ναι αλλά ο λύκος στην αντάρα χαίρεται λένε στο χωριό μου. Βγαίνουν επιστήμονες και εξηγούν πως με δύο εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα με 45 βαθμούς αυξήθηκε το πυροθερμικό φορτίο, ειδικά στα πευκοδάση, που αποτελούν ευλογία και κατάρα για τη χώρα. Ευλογία γιατί είναι αυτοφυή και φυτρώνουν αμέσως στα καμένα, κατάρα γιατί είναι εξαιρετικά εύφλεκτα λόγω της ρητίνης, ενώ τα κουκουνάρια τα καμένα λειτουργούν ως βόμβες μολότοφ μέσα στο δάσος που καίγεται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι και οι επιστήμονες στρατευμένοι, λένε οι ίδιοι «επαναστάτες του πληκτρολογίου» τα «παίρνουν» από την κυβέρνηση για να της δώσουν άλλοθι για την ολιγωρία και την έλλειψη συντονισμού και σχεδίου (η οποία πάντως υπήρξε, αν και δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες). Άσχετο αν το ανάθεμα στο κράτος είναι ανάθεμα σε εμάς τους ίδιους.
Ποιοι τους ψηφίζουν όλους αυτούς που μας κυβερνούν. Αν απέχουμε από τις εκλογές τότε η τιμωρία μας είναι να μας κυβερνούν οι ηλίθιοι. Αν η εξήγηση ενός φαινομένου δεν ταιριάζει με την ιδεολογία και το αφήγημά μας τόσο το χειρότερο για την εξήγηση…
Ο θυμός, η οργή και η αγανάχτηση δικαιολογημένοι ειδικά για εκείνους που έχασαν το βιός τους, αλλά για τους υπόλοιπους δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος. Όταν το συναί- σθημα κυριαρχεί της λογικής δεν οδηγεί στις σωστές λύσεις. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Και για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που δεν ανανεώσαμε γιατί σκεφτόμαστε μόνο την απειλή του «γείτονα» και για την ολιγωρία, όσων από τους επιτελείς ολιγώρησαν.
Το επιτελικό κράτος είναι η αλήθεια έδωσε εξετάσεις χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μπορεί να μην είχαμε την εκατόμβη νεκρών όπως στο Μάτι, αλλά έχουμε μία τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή της χώρας. Αλλά η κύρια αιτία είναι προφανώς άλλη. Τι είναι όμως η κλιματική αλλαγή πόσο ευθύνεται και για το ολοκαύτωμα στην Εύβοια και την Ηλεία, τη Βόρεια Αττική και τη Μεσσηνία και γιατί θα πρέπει να μας ανησυχεί και να ζητούμε μεγα- λύτερη δράση από την παγκόσμια πολιτική ελίτ;
Οι άνθρωποι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών και της κτηνοτροφίας. Αυτές οι δραστηριότητες προσθέτουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου σε εκείνα που απαντούν φυσικά στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένα αέρια της ατμόσφαιρας της γης λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων. Παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αίτια αύξησης των εκπομπών
Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υποξείδιο του αζώτου.
Αποψίλωση των δασών: Τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Όταν καίγονται, χάνεται αυτό το θετικό αποτέλεσμα και ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν σ’ αυτά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αύξηση της κτηνοτροφίας: οι αγελάδες και τα αιγοπρόβατα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου κατά την πέψη της τροφής τους. Τα αζωτούχα λιπάσματα ευθύνονται για τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου. Τα φθοριούχα αέρια παράγονται από εξοπλισμό και προ- ϊόντα που χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια. Αυτές οι εκπομπές έχουν τεράστια θερμαντική επίδραση, έως και 23.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του CO2. Αν πρέπει λοιπόν για κάτι να κατηγορήσουμε τους Γερμανούς είναι όχι γιατί μας πουλάνε ανεμογεννήτριες και εξαγοράζουν εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων για να κατασκευάσουν σε ελληνική αγροτική γη φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά γιατί δεν δέχτηκαν να καταργήσουν οι ίδιοι τα στερεά καύσιμα (λιγνίτη, άνθρακα, κοκ) για παραγωγή ενέργειας, πριν το 2038.
Το ίδιο και οι Πολωνοί. Όσο για την πατρίδα μας τα πάνω από 600.000 στρέμματα καμένου δάσους μέχρι στιγμής επιταχύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το ίδιο και τα εκατομμύρια στρέμματα δάσους που αποψιλώνονται στη Βραζιλία στη ζώνη του Αμαζονίου για να καλλιεργηθούν με μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή για τα μπέργκερ και τα σουβλάκια δηλαδή του δυτικού κόσμου (ο κονφορμισμός που λέγαμε). Και φυσικά τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί και εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης από πυρκαγιές στον Καναδά, τη Σιβηρία και την Αυστραλία, πέρα από τα εκα- τοντάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που έχουν χαθεί στο μεσογειακό νότο (Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία και φυσικά Ελλάδα).
Έτσι επιταχύνεται η υπερθέρμανση. Όλο αυτό το σκηνικό αλλάζει δραματικά την παγκόσμια οικολογική ισορροπία, σε λίγα χρόνια με το λιώσιμο των πάγων και τα συχνά φαινόμενα καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων ο πλανήτης και μαζί και η χώρα μας θα αντιμετωπί- σουν τεράστια θέματα έλλειψης νερού και τροφίμων, ενώ η ερημοποίηση ήδη συντελείται και στον κατεξοχήν αγρότοπο της χώρας το θεσσαλικό κάμπο.
Και αν η αγροτική γη εγκαταλείπεται αυτό λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής που επιταχύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η έλλειψη νερού για άρδευση στη Θεσσαλία λειτουργεί ως επιταχυντής της οικολογικής της καταστροφής της ίδιας και της χώρας…
Αν λοιπόν για κάτι πρέπει να κατηγορηθεί και αυτή η κυβέρνηση είναι γιατί δεν φρόντισε για τη διατροφική αυτάρκεια, πέρα από την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Δεν έδωσε προς το παρόν τα εφόδια (νερό με χαμηλό κόστος, άρα υδροηλεκτρικά που έχουν εγκαταλειφθεί και υπάρχουν μόνο στα λόγια και ας δίνουν καθαρή «πράσινη ενέργεια», δεν παρέχει φθηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο) ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν οι αγρότες και να μας δίνουν το πιο πολύτιμο από τα αγαθά τα τρόφιμα…
Γιάννης Κολλάτος