Φίλες και φίλοι,
οι μεγάλες αποφάσεις θέλουν τόλμη, πίστη και δύναμη.

Ξεκινήσαμε οπλισμένοι με θάρρος, γνωρίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Βλέπαμε τη μεγάλη κωμόπολη του Παλαμά να μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα αγροτικό χωριό, τη δημοτική ενότητα Σελλάνων, τη δημοτική ενότητα Φύλλου να μένουν στάσιμες, να έχουν απολέσει κάθε προοπτική για το μέλλον και να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των καιρών.

Βλέπαμε τα χωριά μας να μικραίνουν, να φτωχαίνουν, να μην μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα με την οποία τρέχει ο κόσμος γύρω μας. Βλέπαμε τα κέντρα των αποφάσεων για το μέλλον μας να μας αγνοούν και να είναι ο δήμος Παλαμά ουραγός στην απορρόφηση εθνικών κονδυλίων και εντελώς απών στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Βλέπαμε το δήμο Παλαμά να βιώνει μια χαμένη δεκαετία, να βιώνει μια παρατεταμένη οικονομική και αναπτυξιακή κρίση και να οδηγείται σε ένα σκοτεινό αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα των χαμένων ευκαιριών τα διαπιστώνουμε κάθε μέρα. Τώρα γίνεται αισθητό το μέγεθος της εκτροπής που έχει προκληθεί. Και δυστυχώς η εκτροπή αυτή επεκτείνεται και διευρύνεται κάθε μέρα όχι μόνο οικονομικά αλλά ηθικά και θεσμικά. Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και υπεύθυνων πολιτικών φέρνει στο δήμο μας ανεργία, δομική φτωχοποίηση και αδιέξοδο στους νέους που φεύγουν από τον τόπο μας.

Αυτή η θλιβερή εικόνα της γενικευμένης απαξίωσης και της απραξίας του δήμου Παλαμά, μας ώθησε να ξεκινήσουμε. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ακούσαμε τη φωνή της ιστορίας και με αίσθημα ευθύνης σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον του δήμου μας. Με την ορμή των νέων και την εμπειρία των μεγαλύτερων, διαφοροποιηθήκαμε από τα τετριμμένα αντιλαμβανόμενοι τις νέες συνθήκες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό πλάνο βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο δήμος μας και θα είναι ο βασικός πυλώνας για την μελλοντική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Επεξεργαστήκαμε και μελετήσαμε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και με αναλυτική οξύτητα και ρεαλισμό καταλήξαμε σε ένα πλάνο μετρήσιμο, βιώσιμο και πάνω από όλα εφικτό, που θα ξανακάνει το δήμο Παλαμά μεγάλο και δυνατό, που θα δώσει στους δημότες το δικαίωμα να ονειρεύονται ξανά.

Ένα ολοκληρωμένο πλάνο δομημένο με συγκεκριμένη μεθοδολογία το οποίο θα δώσει μια νέα ώθηση στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας, με πρωταρχικούς στόχους την οριστική επίλυση του αρδευτικού, τη βελτίωση των υποδομών, την αναβάθμιση του πολιτισμού και της παιδείας, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και της τρίτης ηλικίας, τη συμμετοχή των νέων στη ζωή του τόπου, την ενδυνάμωση των επαγγελματιών, την καταπολέμηση της ανεργίας και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών.

Αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του σωστού σχεδιασμού και τη σημασία της διαρκούς ετοιμότητας, το πρόγραμμά μας το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους δημότες μας. Φίλες και φίλοι, σήμερα, με την παρότρυνση των συνεργατών μου και των φίλων και ακούγοντας τη φωνή των δημοτών, αποδέχτηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρότασή τους να ηγηθώ ως πρώτος μεταξύ ίσων αυτής της προσπάθειας, ως υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Παλαμά στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου που προέρχεται από το σύνολο του κοινωνικού, επαγγελματικού και πολιτικού φάσματος και που συνεχώς μεγαλώνει, σας διαβεβαιώνουμε ότι το κάθε μας λεπτό, η κάθε μας στιγμή, η κάθε μας μέρα θα ανήκει σε όλους εσάς που πιστέψατε σε αυτήν την προσπάθεια για να έρθει η μεγάλη αλλαγή. Να έρθει η μεγάλη επανεκκίνηση του δήμου Παλαμά. Είμαστε άριστα πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι για όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν την επόμενη μέρα.

Η ασάφεια και η αβεβαιότητα που επικρατούν σήμερα μπορούν να καταπολεμηθούν με την οργάνωση και τη γνώση που μαζί με τις ιδέες μας, τις εμπειρίες μας, την καινοτομία, την εφευρετικότητα, την εξωστρέφεια, τη μεθοδικότητα θα αποτελέσουν το υπόστρωμα για το μέλλον και θα γίνουν η δύναμή μας για την μελλοντική προκοπή αυτού του τόπου.

Με αυτό το πνεύμα και με γνήσια ανανεωτική διάθεση, θα σταθούμε ανάχωμα απέναντι στις ευκαιριακές συμπράξεις, στις δημαγωγικές συμπεριφορές, στις θολές υποψηφιότητες χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και αρχές, στα προσωπικά συμφέροντα κάποιων που σίγουρα θα βλάψουν το δήμο μας και δεν έχουν καμία προοπτική. Με καθαρή τη συνείδησή μας, χωρίς κανενός είδους εξαρτήσεις και με βαθύ αίσθημα αυτοδιοικητικού πατριωτισμού πήραμε αυτή τη μεγάλη απόφαση.

Φίλες και φίλοι,

Το μέλλον του δήμου πρέπει να ανατεθεί στα χέρια αυτών που ξέρουν, θέλουν και μπορούν. Με αίσθημα ευθύνης ζητώ τη στήριξή σας για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Κι αυτή η μεγάλη αλλαγή μας αφορά όλους. Μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς αποκλεισμούς και ιδεοληψίες, με ανοιχτούς τους ορίζοντες για όλους τους δημότες.

Αν δεν το κάνουμε τώρα ίσως οι επόμενες γενιές να μην μας το συγχωρήσουν ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του αείμνηστου Νικολάου Πλαστήρα που συχνά έλεγε πως «όποιος βλέπει τον τόπο του να καταστρέφεται και κάθεται αμέτοχος είναι σαν να τον καταστρέφει ο ίδιος». Ας ξεκινήσουμε σήμερα μια κοινή, καθαρή και ανιδιοτελή προσπάθεια για ένα ισχυρό μέλλον, για να πάει επιτέλους ο δήμος Παλαμά δυνατά μπροστά.

Σας ευχαριστώ
Νίκος Ράπτης
Υποψήφιος δήμαρχος δήμου Παλαμά

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα :

Ο Νίκος Ράπτης γεννήθηκε το 1966. Aπό μικρός ανέπτυξε έναν ιδιαίτερο δεσμό με το χωριό του τον Άγιο Δημήτριο του Παλαμά, το οποίο ήταν και είναι το σημείο αναφοράς του. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παλαμά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κυβερνητική με εξειδίκευση στην πολιτική φιλοσοφία. Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και της Πολιτολογίας με ειδίκευση την Πρόληψη Συγκρούσεων στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες και αποφοίτησε με άριστα.

Συμμετείχε στην εκπόνηση επιστημονικών ερευνών για τις εθνοτικές συγκρούσεις στην πρώην ΕΣΣΔ και τον Ελληνισμό των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συνέχισε τις σπουδές του σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και σύντομα ολοκληρώνει τη Διδακτορική του Διατριβή στον τομέα της Φιλοσοφίας.

Ομιλεί πέντε γλώσσες. Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά και εφημερίδες με θέματα τις διεθνείς σχέσεις, την αναπτυξιακή διπλωματία και φιλοσοφικά ζητήματα. Έχει γράψει δύο βιβλία.

Το πρώτο με τίτλο «Η διαχείριση συγκρούσεων στις μετασοβιετικές Δημοκρατίες (Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας- η Μαύρη τρύπα της Ευρώπης)

και το δεύτερο με τίτλο: «Η σημασία των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (Το οικονομικό πείραμα της Κορυτσάς)».

Το τρίτο του βιβλίο βρίσκεται υπό έκδοση με τίτλο: «Η συμβολή των εθνικών ευεργετών στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα»

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια για ανθρωπιστικές κρίσεις, πολεμικές συγκρούσεις και οικονομική διπλωματία. Δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στον τομέα της Αναπτυξιακής Διπλωματίας και συμμετείχε σε έργα στρατηγικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης, ειδικότερα στη δημιουργία υποδομών μέσω διεθνών προγραμμάτων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορούσαν στο Millennium Development Goals του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Συμμετείχε σε διεθνείς δράσεις φορέων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχεδιάζοντας και υλοποιώντας αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Νοτιανατολικής Ασίας, σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

Συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις πολλών χωρών για θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και εναρμόνισης καθώς και για τη βελτίωση των υποδομών στις χώρες αυτές. Διετέλεσε συνεργάτης για ευρωπαϊκά θέματα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ως Πρωθυπουργός της χώρας.

Έχει βραβευθεί για τη δράση του από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση ,από ιδρύματα, φορείς και κυβερνήσεις. Σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της ενέργειας (ιδιοκτήτης φωτοβολταϊκών πάρκων συμβασιοποιημένων με τη ΔΕΗ) και είναι ιδιοκτήτης του ξενώνα Armata Luxury Resort. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 501 ΜΤΠ στα Γιαννιτσά. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο-θεατρολόγο Ειρήνη Κολλάτου και είναι πατέρας δύο κοριτσιών.

Νίκος Ράπτης
Υποψήφιος δήμαρχος δήμου Παλαμά