Την ευφορία στον κάμπο στις τάξεις των αγροτώνγια τις υψηλές, τις πρωτόγνωρες τιμές σε βασικάπροϊόντα που καλλιεργούν όπως για το σκληρό σιτάριπου βρίσκεται στα 50 λεπτά το κιλό, το βαμβάκι που«πάτησε» τα 75 και «φλερτάρει» ακόμη και με τα 80λεπτά και το καλαμπόκι που βρίσκεται στα 30 λεπτάτο κιλό, διαδέχεται ο σκεπτικισμός ενόψει της νέαςκαλλιεργητικής περιόδου.
Οι τιμές στις αρότραιες μπορεί να είναι συγκυριακές ωστόσο αναμένεται να φρενάρουν την τάση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με κηπευτικά και δέντρα, καθώς ο παγετός της περασμένης άνοιξης οδήγησε συν τοις άλλοις τους συγκεκριμένουςπαραγωγούς που τόλμησαν την αλλαγή από τιςετήσιες στα δέντρα σε ζημιές ανυπολόγιστες.
Στον κάμπο της Καρδίτσας ούτως ή άλλως,ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουνκαλλιέργεια και να αναμένουν μία πενταετία νααποδώσουν καρπούς τα δέντρα, καθώς ούτε οικαιρικές συνθήκες ευνοούν (πιο ηπειρωτικό κλίμα μεσυχνούς παγετούς την άνοιξη), ούτε ο μικρός κλήροςκαι η σχετικά ανύπαρκτη ρευστότητα, καθώς ταεπενδυτικά σχέδια αποδίδουν ελάχιστα.
Συγκυριακά ο φετινός χειμώνας θα βρει μεχρήματα τους αγρότες και θα δώσει μια «ένεσηρευστότητας» στην τοπική αγορά της Καρδίτσας, που βασίζεται στο αγροτικό εισόδημα, αφού οι τζίροιεκτοξεύονται έστω και με μειωμένες παραγωγές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω της κλιματικήςκρίσης.
Εκτιμάται ότι στο στάρι η μείωση της απόδοσηςστο Νομό Καρδίτσας ήταν της τάξης του 20%, αλλά ητιμή του προϊόντος διπλασιάστηκε, άρα αν από τα 500 κιλά το στρέμμα πέρυσι «έπεσαν» φέτος στα 400 μεπερυσινές τιμές 22 λεπτά το κιλό μέσο όρο οι παραγωγοί είχαν τζίρο περίπου 110 ευρώ, ενώ φέτος160 ευρώ. Αυτά τα επιπλέον 50 ευρώ το στρέμμα αντιστοιχούν σε επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ γιατην τοπική οικονομία (από περίπου 300.000 στρέμματασιτηρών που καλλιεργούνται στο Νομό Καρδίτσας),
Στο βαμβάκι εξάλλου όπου πέρυσι είχαμε μέσεςστρεμματικές αποδόσεις στα 400 κιλά, φέτος αν είναι350 κιλά, η αύξηση της τιμής υπερκαλύπτει επίσης τη «χασούρα» από τα λιγότερα κιλά. Αφού από τα 45λεπτά μέσο όρο (τζίρος 120 ευρώ με 400 κιλά) πήγαμε στα 75 λεπτά (τζίρος στα 350 κιλά ίσος με 162 ευρώτο στρέμμα). Τα επιπλέον 30 λεπτά το κιλό δίνουν ένα επιπλέον τζίρο 40 ευρώ το στρέμμα που στα 450.000στρέμματα που καλλιεργούνται με βαμβάκι στο νομόσημαίνουν πρακτικά επιπλέον 18 εκατομμύρια ευρώτζίρο για την τοπική οικονομία. Τα 15 εκ. ευρώ από τοσιτάρι και τα 18 εκ. ευρώ από το βαμβάκι δίνουν μίαένεση ρευστότητας περίπου 33 εκατομμυρίων ευρώ για την πολύπαθη τοπική αγορά.
Αν δε προστεθούν και τα περίπου επιπλέον 7 εκατ.ευρώ από το καλαμπόκι που από τα 18 λεπτά το κιλόεκτοξεύθηκε στα 28, τότε φτάνουμε στα 40εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φέτος.
Υπολογίστε και περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ απόκριθάρι και μηδική καθώς εκτοξεύθηκε και η τιμή τωνζωοτροφών και έχετε ένα σύνολο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φέτος που έρχονται ως«μάνα εξ ουρανού» μετά την περσινή συμφορά του«Ιανού» και της καραντίνας για την τοπική οικονομία.
Μπορεί ωστόσο οι Έλληνες γεωργοί νααπολαμβάνουν σχετικά υψηλές τιμές για πολλά από τα προϊόντα τους, όμως το κόστος παραγωγής για τηνεπόμενη χρονιά θα εκτοξευτεί. Έχουμε ραγδαίααύξηση του κόστους ενέργειας, εισροών (λιπασμάτων,φυτοφαρμάκων, κλπ), εργατικών, που θααπορροφήσουν τις φετινές αυξήσεις.
Άλλωστε είναι γνωστό πως οι τιμές των εισροώνδιαχρονικά συνδέονται με τις τιμές των γεωργικώνπροϊόντων.
Αυτό που περιμένουμε την επόμενη διετία (τουλάχιστον) είναι σημαντικές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και σταθερές τιμές ή ακόμα καιμειώσεις τιμών σε είδη πολυτελείας. Αυτές οιαυξήσεις έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στο καλάθιτου σούπερ μάρκετ (ή αλλιώς καλάθι της νοικοκυράς)και θα το δούμε ακόμα πιο έντονα σε λίγους μήνες, όταν τα stock των αποθηκών θα έχουν εξαντληθεί.
Από άρθρο του διεθνούς τύπου διαβάζουμε πως οΠαγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) ανακοίνωσεπως σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμέςτων τροφίμων. Κατά 32,8% αυξήθηκε ο δείκτης τιμώνβασικών ειδών διατροφής του FAO σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο!
Και αναμένεται περαιτέρω άνοδος τους προσεχείςμήνες καθώς το βόρειο ημισφαίριο θα μπαίνει στηνκαρδιά του χειμώνα…
Μπαίνουμε σε μια “μεταπολεμική” περίοδο στη διεθνή οικονομία … που σίγουρα δε θα είναι σύντομη.Και πλέον η αγροτική παραγωγή αρχίζει ξανά να είναιστο επίκεντρο και δίνει δύναμη στην ξεχασμένη μέχριπρότινος ύπαιθρο.
Είναι ευκαιρία λοιπόν για περισυλλογή στις δυνάμεις της τοπικής οικονομίας, στο σπίτι με το τεφτέρι ή το καφενείο όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τηνκαλλιέργεια της επόμενης χρονιάς.
Το δίλλημα στάρι ή βαμβάκι είναι έντονο τοτελευταίο διάστημα στα αγροτικά καφενεία και στηνΚαρδίτσα , καθώς ο καιρός για τη σπορά των χειμερινών σιτηρών πλησιάζει και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Περισσότερο από όλα όμως μένει να αντιληφθεί οαγρότης του νομού ότι έχει πλέον δύναμη (οικονομική,παραγωγική) και μπορεί να πιέσει για να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα βάλουν και πάλι την Καρδίτσα στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξή της…
Γιάννης Κολλάτος













