Στο 2:00 η είσοδος της αυτοκινητοπομπής στην Καρδίτσα


Δυναμική κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή από τους πληττόμενους επαγγελματίες της Καρδίτσας, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, να ενισχυθούν οι δομές υγείας και να υλοποιηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της περιοχής.
Δεκάδες επιβατικά, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα μαζί με λεωφορεία, αρχικά συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της εμποροπανήγυρης. Με κορδέλες διαμαρτυρίας στα οχήματά τους, με κορναρίσματα και τα φλας να αναβοσβήνουν, σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή η οποία κινήθηκε στο βόρειο περιφερειακό και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
H τροχαία και η ΕΛ.ΑΣ ήταν «επί ποδός» για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Η δυναμική και πρωτότυπη αυτή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «αγωνιστικής συσπείρωσης εμπόρων» και τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, της Ένωσης καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, του σωματείου οπωροπαντοπωλείων Ν. Καρδίτσας, της επιτροπής τουριστικών λεωφορείων, του σωματείου συνεργείων αυτοκινήτων, του σωματείου φωτογράφων, της ένωσης συνταξιούχων ΤΕΒΕ- ΟΑΕΕ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας άλλων φορέων.

Σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Πάνος Τζόκας και Νίκος Γκέκας από τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους καταστηματάρχες εστίασης στάθηκαν στη μεγάλη συμμετοχή των επαγγελματιών, η οποία όπως είπαν αποτυπώνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Υπογράμμισαν πως η συγκεκριμένη κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Εκπρόσωποι της επιτροπής τουριστικών λεωφορείων υπογράμμισαν ότι δεν έχει γίνει τίποτα για τον κλάδο, καθώς οι επαγγελματίες δεν έχουν λάβει ούτε την μικρή αποζημίωση που τους έχουν υποσχεθεί για τα λεωφορεία.
Εκ μέρους της ΕΟΑΣΚ ο κ. Κώστας Τζέλλας υπογράμμισε ότι οι αγρότες στέκονται στο πλευρό των επαγγελματιών που δίνουν έναν δίκαιο αγώνα. Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό κοινά μαζί με τα αιτήματα.

Οι επαγγελματίες διεκδικούν μεταξύ άλλων:
• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
• Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:
• Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
• Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
• Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
• Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα