«Λουκέτο» αύριο Παρασκευή στο πέτρινο υποκατάστημα της Εθνικής στην Καρδίτσα

Ποιό θα είναι το μέλλον του ιστορικού κτιρίου;

Η πέτρινο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην Καρδίτσα κλείνει οριστικά αύριο.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που το κοινό μπορεί να εξυπηρετηθεί από το συγκεκριμένο υποκατάστημα στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Καραϊσκάκη, καθώς η κεντρική διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής παρά τις διαφωνίες και διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διοικητικό σχεδιασμό, ίδια θα είναι η μοίρα και του τραπεζικού καταστήματος στον Παλαμά, το κλείσιμο του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να αποσκοπεί στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία σε χιλιάδες συναλλασσόμενους, καθώς το τραπεζικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία θα κληθεί πλέον να εξυπηρετήσει το σύνολο του κοινού στην Καρδίτσα, τον Παλαμά και τους Σοφάδες.

Το πέτρινο κτίριο της εθνικής κτίσθηκε το 1910 και είναι από τα αξιολογότερα δείγματα δημόσιας αρχιτεκτονικής, των αρχών του 20ου αιώνα, που σώζονται έως σήμερα. Ο «Νέος Αγών» μέσα από τακτική αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το πέτρινο υποκατάστημα, αλλά και εκείνο στον Παλαμά. Λειτουργικά ζητήματα, τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Νομού καθώς και ιστορικοί λόγοι, καθιστούν αναγκαία την έστω και εκ των υστέρων αναθεώρηση της απόφασης που έχει ληφθεί.

Το μέλλον του κτιρίου
Την ίδια ώρα ερωτηματικά γεννώνται για τις προθέσεις της κεντρικής διοίκησης της ΕΤΕ για την περαιτέρω αξιοποίηση πέτρινου κτιρίου το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, αφού συνδέει το παρελθόν και το παρόν της.
Οι τοπικές αρχές καλούνται να ενημερωθούν για τις προθέσεις της διοίκησης και να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.