Νέα πρόκληση Τουρκίας: Στέλνει 1.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Εβρο για «προστασία των μεταναστών»

Καταγγέλλει την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)

Χίλιους αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων στέλνει η Τουρκία στον Έβρο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά ενώ αποκάλυψε πως πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει, πέρασε. Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978. Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό. Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής. Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 άτομα. Λένε ψέματα για τις τουρκικές Αρχές. Συνεννοηθήκαμε με τις Ένοπλες δυνάμεις και στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Έβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις. Μόνο από την Αδριανούπολη πέρασαν 139.070 άτομα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αμέσως μετά την πτήση πάνω από τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα στο ΕΔΑΔ

Παράλληλα, σε καταγγελία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον θάνατο δύο μεταναστών στα σύνορα, προχωρά η Τουρκία. Αυτό ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σουλού ισχυριζόμενος ότι δύο μετανάστες σκοτώθηκαν από ελληνικά στρατεύματα στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Παράλληλα, ο Σουλεϊμάν Σουλού υποστήριξε ότι απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφύγων από την Ελλάδα μέσω διπλωματικής εκστρατείας.
Απαντώντας, σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη για τα όσα ισχυρίζεται η Αγκυρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η Τουρκία διακινεί συνεχώς ψευδείς ειδήσεις και κατήγγειλε την τουρκική ακτοφυλακή ότι δεν κάνει προσπάθειες διάσωσης. «Ποιος πνίγει τον κόσμο στη θάλασσα;» διερωτήθηκε ο Σ. Πέτσας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα, και ως ναυτική χώρα, διασώζει όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη και διεξαγάγει εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων ΜΜΕ. «Οι Ευρωπαίοι ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας. Η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται, και έχει μια ενιαία πολιτική πλέον στο μεταναστευτικό/προσφυγικό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγες ημέρες μετά την αυτοψία των ηγετών της ΕΕ στον Εβρο παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: iefimerida.gr