Μπορεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό να έχει «παγώσει», λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), αναζητεί ξενοδοχεία  στην Καρδίτσα και πιο συγκεκριμένα στη Λίμνη Πλαστήρα, για φιλοξενία προσφύγων.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει πριν περίπου τρία χρόνια, ωστόσο το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς, καθώς στην περιοχή θα έπρεπε να υπάρχει αστυνομικό τμήμα.

Ο ΔΟΜ τρία χρόνια μετά, επανέρχεται στη Λίμνη Πλαστήρα, καθώς όπως είναι γνωστό έχει δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα στο Μορφοβούνι και δεν υπάρχουν εμπόδια, σε αυτό το κομμάτι.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης σε προχθεσινή του συνέντευξη, προαναγγέλλοντας μείωση των δομών, έθιξε μια διάσταση που αφορά στους πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας πλέον με τη νομοθεσία που ψηφίσαμε τον Φεβρουάριο δεν δικαιούνται παραμονή στις δομές.

Άρα είναι υποχρεωμένοι από εκεί και πέρα να φροντίσουν τα του εαυτού τους, όπως κάνει ο κάθε πολίτης. Και όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας στόχος της Κυ­βέρνησής είναι να πολλαπλα­σιάσουμε φέτος τις απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία αυτών που έχουν μπει και τελικά η αίτησή τους κρίνεται αβάσιμη».

Η πρόσκληση του υπ. Προστασίας

 του Πολίτη στους ξενοδόχους

Είδος ακινήτου :

Κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014, Α΄155, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει): ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι (20) κλινών, όπως η δυναμικότητα αυτή καθορίζεται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η άδεια λειτουργίας του καταλύματος από τους αρμόδιους φορείς(π.χ. ΕΟΤ, Περιφέρεια) θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον κατά την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον είκοσι (20) ατόμων.

Γεωγραφικά κριτήρια: Σε όλη την επικράτεια εκτός των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Σε περίπτωση υπερπροσφοράς η επιλογή των καταλυμάτων θα γίνει με βάση τα κάτωθι κριτήρια :

α) Σειρά Μειοδοσίας : Πιο αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος.

β) Σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.

Κατάσταση: τα κτίρια των κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.

Χαρακτηριστικά:

Για κτίρια κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες

Τηρούνται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που ορίζει η τουριστική νομοθεσία ανά κατηγορία καταλύματος και κατάταξης σε κλειδιά ή αστέρια αναφορικά με: το κτίριο, την πρόσβαση ΑΜΕΑ, την πυρασφάλεια, τα δωμάτια, την κουζίνα, την ψύξη και θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού.

Για τα συγκροτήματα κατοικιών

Βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Το μίσθωμα θα ορίζεται για κάθε κατοικία ξεχωριστά.

Κάθε κατοικία πρέπει να διαθέτει με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης:

α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση. β)Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης.

γ) η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.

Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Διάρκεια μίσθωσης:

Έξι (6) μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του Υπουργείου μέχρι (6) μήνες επιπλέον.