Άλλη μία πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με όσα δρομολογούνται ερήμην του με την τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών απ’ άκρο σ’ ακρο της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και όσα σχεδιάζονται για την επικείμενη βιομηχανοποίηση των Αγράφων, παίρνει η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Αγραφα”.

Την Πέμπτη το βράδυ στα πλαίσια των καθιερωμένων ανοιχτών συνελεύσων, θα προβληθεί στην πύλη του Παυσιλύπου το ντοκυμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» σε σκηνοθεσία του Νασίμ Αλάτρα.

Θ’ ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Αναλυτικά η ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση:

Το ντοκιμαντέρ «ο Ασκός του Αιόλου» είναι αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων 2 χρόνων συνεχόμενης δημοσιογραφικής έρευνας.
Κάνει ξεκάθαρη μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης.

Η χωρίς σχεδιασμό αλόγιστη διασπορά ανεμογεννητριών σε όλη
τη χώρα και η ασύστολη χορήγηση αδειών σε πολυάριθμες
εταιρείες εγκατάστασης αιολικών που αποδεικνύεται με στοιχεία, είναι η αρχή να σκεφτούμε για ποιον τελικά γίνονται τα αιολικά και με τι στόχο.

Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ κατέγραψε την αλλοίωση
του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές, με σκοπό
να μεταφέρει στο κοινό με κάθε λεπτομέρεια τις ευρύτερες
περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες τους.

Είναι σημαντικό να τεθεί το ζήτημα, τι είναι πράσινη ανάπτυξη και ποιους εξυπηρετεί.
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Νασίμ Αλάτρας
Παρουσίαση: Νασίμ Αλάτρας, Κατερίνα Β. Θεοφιλοπούλου, Κώστας Πλιάκος, Αχιλλέας Κουρεμένος, Δήμητρα Αιγινήτη.

Ο Νασίμ Αλάτρας γεννήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας το 1965. Είναι Παλαιστίνιος δημοσιογράφος .Πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1983 για σπουδές στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ενεργό μέλος του Δ.Σ. της Γενικής Ένωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών και συνιδρυτής της πρώτης Ελληνοπαλαιστινιακής Επιτροπής Υποστήριξης της Πρώτης Ιντιφάντα.

Μετέφρασε στα ελληνικά το 1999 δύο νουβέλες του Παλαιστίνιου συγγραφέα Γασάν Καναφάνι. Είναι παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Γάζα Ερχόμαστε” για λογαριασμό του αραβικού τηλεοπτικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «’Ασκός του Αιόλου».