Η δυσκολότερη ημέρα του καλοκαιριού για φέτος, πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε επιφυλακή η Πυροσβεστική – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού σε νέους χάρτες του meteo και βίντεο – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού

Κορυφώνεται σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουλίου, το νέο «κύμα» καύσωνα που επηρεάζει τη χώρα μας, με τις μέγιστες τιμές στη θερμοκρασία να ανέρχονται σε 43 με 44 βαθμούς κελσίου, ενώ βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Θεσσαλία θα είναι η περιοχή που θα επηρεαστεί περισσότερο με τις προβλέψεις του meteo,gr, να κάνουν λόγιο για μέγιστες στους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Aπό αύριο πάντως οι ζέστες υποχωρούν ενώ το Σάββατο οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου στη Λάρισα

Σήμερα η χειρότερη ημέρα του καύσωνα- 44άρια στη Θεσσαλία - έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι στα πελάγη με βαθμιαία ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων μετά το απόγευμα.

Σήμερα Πέμπτη, τη δέκατη ημέρα σε συνθήκες καύσωνα για τη χώρα,σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου!

Στο χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί παρουσιάζονται με πορτοκαλί-κόκκινες αποχρώσεις, οι περιοχές όπου οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη 01/07, θα ξεπεράσουν τους 36 ⁰C.

Σήμερα η χειρότερη ημέρα του καύσωνα- 44άρια στη Θεσσαλία - έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Πέμπτη 01/07 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 43-44 ⁰C και στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37-38 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Ρόδο τους 40-41 ⁰C, στην Κρήτη τους 39-40 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 36-37 ⁰C και στο Ιόνιο τους 34-35 ⁰C.

Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα, αναμένουμε μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία.

Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη 01/07 σε Πελοπόννησο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), τοπικά στα νότια τμήματα της Κρήτης, αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.
kairos-kausonas-xartismeteo

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σήμερα η χειρότερη ημέρα του καύσωνα- 44άρια στη Θεσσαλία - έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σήμερα η χειρότερη ημέρα του καύσωνα- 44άρια στη Θεσσαλία - έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ