Στους οικισμούς των ρομά σε Καρδίτσα και Σοφάδες, είναι στραμμένη η προσοχή των αρμοδίων αρχών, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, έγινε η ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε στενή επαφή με τον 32χρονο που είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό και βρέθηκαν συνολικά 20 θετικά κρούσματα.

Η εξέλιξη αυτή έχει εντείνει την ανησυχία στα όρια του νομού Καρδίτσας και καταβάλλονται προσπάθειες να…θωρακιστούν οι οικισμοί τόσο στην «Μαύρικα», όσο και στην πόλη των Σοφάδων. Σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπως ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, θα βρεθεί σε Καρδίτσα και Σοφάδες, προκειμένου να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικού ελέγχους στους οικισμούς. Για δύσκολη κατάσταση από ένα επιδημιολογικό φορτίο που αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η μάχη με τον ιό έκανε λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε:

-Την αναστολή για 14 ημέρες της λειτουργίας σε όλες τις λαϊκές αγορές της περιφέρειας Θεσσαλίας.
-Την αναστολή άσκησης πλανόδιου εμπορίου.
-Τη διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Σοφάδες και Καρδίτσα.
-Την ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΙΑΣ στον νομό Λαρίσης.
-Τη «στεγανοποίηση» της προσφυγικής δομής στο Κουτσόχερο αφού υπήρξε αιτιολογική συσχέτιση της διασποράς των κρουσμάτων.

Θάνος Σκάρλος: Από την αρχή της κρίσης πήραμε μετρά «Ξέραμε όλοι, όπου υπάρχουν οικισμοί ρομά, η διαβίωση των ανθρώπων αυτών είναι πολυπληθής σε μία κατοικία. Ξέραμε επίσης ότι αν εκεί εντοπιστεί κρούσμα, τότε τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα» τόνισε χθες στο «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.

«Από την αρχή της κρίσης πήραμε μετρά για να διασφαλίσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων. Συνομίλησα τόσο με τον κ. Τσιόδρα, όσο και με τον κ. Χαρδαλιά, για να οριστικοποιήσουμε κάποιες λεπτομέρειες. Σήμερα στον οικισμό θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους» υπογράμμισε ο κ. Σκάρλος και συνέχισε:

«Ζήτησα να αυξηθούν οι διαμεσολαβητές για μπορέσουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τους ανθρώπους στον οικισμό. Στον καινούριο οικισμό των Σοφάδων έχουμε 525 κατοίκους και στον παλιό οικισμό, 2.165. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν υπάρξει κρούσμα». Παράλληλα, επισήμανε πως η Αστυνομική Διεύθυνση διπλασίασε την δύναμη στην πόλη των Σοφάδων και περιμετρικά. Τέλος, ανέφερε πως ο οικισμός στη Νέα Σμύρνη δεν έχει επαφές με τον οικισμό στους Σοφάδες, αφού αποτελούν διαφορετικές φυλές. Να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού στη Μαύρικα Τη λήψη μέτρων για την προστασία των ΡΟΜΑ του οικισμού της Μαύρικας ζήτησε με κατεπείγουσα επιστολή, που έστειλε προς την πολιτική προστασία και τον ΕΟΔΥ ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Ο Δήμαρχος ο οποίος εκτός από την επιστολή είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει πως μετά το επιδημικό περιστατικό που σημειώθηκε στη Ν. Σμύρνη της Λάρισας, η πολιτεία για την προστασία των ιδίων των ρομά άλλα και συνολικά του κοινωνικού συνόλου, θα πρέπει να λάβει μέτρα. Ειδικότερα στην επιστολή που απευθύνει προς τον υπουργό κ. Χαρδαλιά αλλά και τον λοιμοξιωλόγο κ. Τσιόρδα αναφέρει:

“Η πρόσφατη περίπτωση με τη διασπορά στην κοινότητα κρουσμάτων κορωνοιού στην συνοικία της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία ευρύτερα στην περιοχή καθώς είναι γνωστό ότι μεταξύ των πληθυσμών ΡΟΜΑ υπάρχουν σε καθημερινή βάση κοινωνικές επαφές και συγχρωτισμός. Στα όρια του οικιστικού ιστού του Δήμου Καρδίτσας υπάρχει εδώ και δεκαετίες οριοθετημένος ο οικισμός “Μαύρικα” με πληθυσμό αμιγώς ΡΟΜΑ.

Πρόκειται για χίλια διακόσια (1.200) άτομα. Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή έκανε όλες τις ενδεδειγμένες κινήσεις με βάση και τις οδηγίες της κυβέρνησης να ενημερώσει και να στηρίξει τους κατοίκους του οικισμού “Μαύρικα” (ενημέρωση, διανομή ειδών καθαριότητας, παροχή τροφίμων, κ.α). Ωστόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης των ΡΟΜΑ δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για πιθανή προσβολή και εξάπλωση του COVID 19.

Με βάση τα παραπάνω θα σας παρακαλούσαμε όπως λάβετε τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν για την περίπτωση της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα. Ειδικότερα θα παρακαλούσαμε να γίνουν τα σχετικά δειγματοληπτικά τεστ και να περιοριστεί η κυκλοφορία από και προς τον οικισμό, ώστε να προστατευτεί τόσο η δική τους υγεία όσο και γενικότερα η δημόσια υγεία”.