Τα 3316 κρούσματα, οι 50 νεκροί και οι 310 διασωληνωμένοι εκτός από αρνητικά ρεκόρ είναι ο σοκαριστικός απολογισμός της χτεσινής  μέρας.

Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί σύμφωνα με τους ειδικούς θα «διατηρηθούν» και για το επόμενο διάστημα, δηλαδή για τις επόμενες περίπου δέκα ημέρες, όπου και κανονικά τότε θα πρέπει να δούμε μείωση στα κρούσματα.

Αυτή λοιπόν η εκθετική αύξηση των τριών παραγόντων, αλλά και η κατάσταση στις ΜΕΘ κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αρνητικά ρεκόρ-υγειονομικός πόλεμος – και αγώνας για τις ΜΕΥ

Αν κάποιος μάλιστα υπολογίσει τους συνολικούς αριθμούς που έχουν καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους, θα σοκαριστεί.

Η πιο τραγική σύγκριση είναι δυστυχώς όσων έχασαν την μάχη με τον φονικό ιό, καθώς από τους 959 νεκρούς που έχει συνολικά η χώρα μας, οι 334 κατέληξαν το διάστημα 1-12 Νοεμβρίου.

Σίγουρα οι εικόνες από τις ΜΕΘ είναι ακόμη ένα γεγονός που αποδεικνύει της κρισιμότητα της κατάστασης.

Χτες o γιατρός αναισθησιολόγος, Δανιήλ Κωνσταντινίδης, από το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου με ανάρτησή του ζήτησε από τους χρήστες του διαδικτύου βοήθεια, καθώς όπως είπε «είμαστε αντιμέτωποι με έναν υγειονομικό πόλεμο».

Προχτές ο ίδιος γιατρός ανέφερε πως στο ίδιο νοσοκομείο διασωληνώνονται με covid-19 40αρηδες και 50αρηδες.

Επίσης πριν δύο 24ωρα στην Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας υπήρχαν μόλις 16 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ χτες πνευμολόγος, Αναστασία Κοτανίδου, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του in.gr, ότι δηλαδή δεν αποκλείεται να μεταφερθούν ασθενείς με κοροναϊό από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.

Εκτός από την πίεση στη Θεσσαλονίκη, σε οριακό σημείο είναι και οι ΜΕΘ στο γενικό νοσοκομείο της Λάρισας, η οποία έχει και πρωτόγνωρη αύξηση κρουσμάτων καθώς μόνο χτες στην πόλη καταγράφηκαν 196 κρούσματα.

Τα τρία αυστηρότερα μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση

Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και όσα μέλλει γενέσθαι αναγκάζει την κυβέρνηση να σκέφτεται νέα σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Από το τραπέζι των συζητήσεων προφανώς δεν έχει φύγει η σκέψη για ένα «κα-θο-λι-κό» lockdown, όπου κανείς δεν θα μπορεί ουσιαστικά να βγαίνει από το σπίτι του, όπως δηλαδή έγινε και στην Ιταλία τον Μάρτιο.

Αν δεν πάμε σε καθολικό lockdown, ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%.

Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας.

Όσον αφορά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία το επόμενο σενάριο είναι να κλείσουν όλα για 15 μέρες.

Στρατηγική ακορντεόν για να σωθεί η οικονομία

Χτες μάλιστα  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε για την στρατηγική «ακορντεόν, δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και κλείσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και εν όψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδο καραντίνας.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τα μεγάλα νούμερα στα κρούσματα θα διατηρηθούν

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί λένε ξανά και ξανά πως τα  κρούσματα θα διατηρηθούν και κατά τις επόμενες ημέρες σε υψηλά επίπεδα,

«Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα» σημείωσε η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο Mega για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις επόμενες ημέρες, η κυρία Κοτανίδου είπε: «Τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι». «Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κλινών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε», σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.

«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις», ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες. «Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες», υπογράμμισε. «Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη», πρόσθεσε. Σχετικά με την άρση της καραντίνας, κατέστησε σαφές ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο πιστά θα τηρηθούν τα μέτρα.

Πηγή : in.gr