Οι τράπεζες ψάχνουν τρόπο για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να κάνουν τους πελάτες τους να γίνουν πιο προσεκτικοί και συνεπείς. Στο εξής, οι κάτοχοι καρτών θα πληρώνουν ακόμα και για την αλλαγή του PIN, καθώς και για την έκδοση υπολοίπου. Οι πελάτες των τραπεζών θα πληρώνουν μεταξύ άλλων και προμήθεια για την επανέκδοση χρεωστικής κάρτας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», εάν κάποιος χάσει την κάρτα του ή του την κλέψουν ή φθαρεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ο καταναλωτής θα πρέπει να ζητήσει από την τράπεζα την επανέκδοσή της. Στην Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank η επανέκδοση θα κοστίζει 6 ευρώ ενώ στην Alpha Bank ο καταναλωτής θα πληρώνει 5 ευρώ για να βγάλει νέα κάρτα.

Εάν κάποιος ξεχάσει το PIN του, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βγάλει νέο κωδικό. Στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank θα πρέπει να πληρώσει 3 ευρώ, στην Alpha Bank 3,5 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται δωρεάν.

Αναλυτικά οι χρεώσεις που θα επιβληθούν από τις τράπεζες

Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12