Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκηκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό το οποίο αναμένεται να καταβληθεί στους ασθενέστερους τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα είπε ότι το ποσό προσδιορίζεται «γύρω στα 300 εκατ. ευρώ» ενώ για τους δικαιούχους τόνισε πως «στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες. Θα δούμε στο τέλος του χρόνου τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα χρήματα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει».

Για το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα είχε αφήσει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Χαρακτηριστικά είχε πει ότι ««έάν τον Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί.

Το πώς θα αξιοποιηθεί ο όποιος επιπλέον, εύχομαι, δημοσιονομικός χώρος προκύψει μέσα στο 2019, θα υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Athens Democracy Forum ανέφερε «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα».

Σημείωσε δε, ότι «η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» και υπενθύμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

Όπως φαίνεται και φέτος αναμένεται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πρώτη φορά είχε δοθεί το 2017 ενώ πέρσι είχε δοθεί σε κοινωνικά ασθενέστερους πολίτες.