«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ.Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα».

Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί για τους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι.