Ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων απειλούν τη φυσιογνωμία της Λ. Πλαστήρα!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΦΥΛΑΚΤΗ, ΠΕΖΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΧΩΡΙ * Άδεια εγκατάστασης έδωσε η Ρ.Α.Ε * Ακύρωση ζητά με υπόμνημα ο Δήμαρχος, καλώντας αυτοδιοίκηση, φορείς και κοινωνία να υπερασπιστούν την ταυτότητα του τόπου

Αντιμέτωπα με νέα απειλή βρίσκονται τα Άγραφα και συγκεκριμένα μια σημαντική κορυφογραμμή πάνω από χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε άδεια για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων στις θέσεις «ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ» Αν. Αργιθέας και «ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ» Δήμου Μουζακίου, στα όρια με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
Συγκεκριμένα όπως παρουσιάζει ο Νέος Αγών, αφορούν την κορυφογραμμή που είναι το πυροφυλάκειο της «Καζάρμας», επάνω από τα χωριά, Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι.

Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του Δήμου Λ. Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, αν το πέτρινο πυροφυλάκειο ύψους μόλις 7 μέτρων είναι ευδιάκριτο από παντού, ας αναλογιστούμε ποια θα είναι η εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις ανεμογεννήτριες που θα φθάνουν τα 180 μέτρα υψος (πυλώνας και φτερωτή).
Με υπόμνημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, ο Δήμαρχος ζητά την ακύρωση της απόφασης (αριθ.12/2022) του Προέδρου της ΡΑΕ, κάνονας λόγο για «τεράστιες αλλοιώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον» και «ισοπέδωση των βουνών επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα».

Στο υπόμνημα που απεστάλη επίσης προς τον Πρόεδρο της ΡΑΕ, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους Δημάρχους των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και παράλληλα κοινοποιείται προς τον πρωθυπουργό, τους Βουλευτές και φορείς του Νομού, τονίζει ότι «πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα και πολιτικό ανάθεμα, εις το διηνεκές».
Κλείνοντας μάλιστα, τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, ο Δήμος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα και νόμιμα μέσα, όσα «έχει κληροδοτήσει η Ιστορία των Αγράφων και η αξιοπρέπεια των προγόνων μας». Να σημειωθεί, όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος ότι η προθεσμία ενδικοφανών προσφυγών εκπνέει στις 6 Φεβρουαρίου.

Το υπόμνημα
Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει:
«Με την αριθ.12/2022 απόφαση, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κ. Α. Δαγούμας, δίνει την άδεια για εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος (το οποίο αποκρύβεται στην απόφαση) οι διαστάσεις της φτερωτής είναι 133 μέτρα, άρα ο πυλώνας και πτερύγιο κατακόρυφα θα φθάνει τα 180 μέτρα! Με τη νέα απόφαση διπλασιάζεται η ισχύς 4,8 MW για κάθε μία, αντί 2,3MW που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Η εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, εννοείται ότι θα επιφέρει τεράστιες αλλοιώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον και θα ισοπεδώσουν τα βουνά επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ακυρώνοντας την απαράμιλλη ομορφιά της!

Για να αντιληφθούν οι κάτοικοι της Καρδίτσας και όσοι έχουν επισκεφθεί τη λίμνη Πλαστήρα, το μέγεθος της καταστροφής, οι ανεμογεννήτριες θα στηθούν στην κορυφογραμμή που είναι το πυροφυλάκειο της «Καζάρμας», επάνω από τα πανέμορφα χωριά, Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι. Αν σήμερα το πέτρινο πυροφυλάκειο, ύψους μόλις 7 μέτρα, είναι ευδιάκριτο από παντού, ας αναλογιστούμε τα 180 μέτρα του πυλώνα και φτερωτής ποια εικόνα θα δίνουν.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ανθρώπινες αναλογίες, η επέμβαση στα βουνά επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ισοδυναμούν με την επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της άτυχης Ιωάννας, και από σεβασμό σταματώ εδώ.

Οι ΑΠΕ οφείλουν να είναι μέρος της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, όμως η ανάπτυξη των οποίων οφείλει να γίνει βάση ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου, πάντα με γνώμονα την προστασία του Περιβάλλοντος και με σεβασμό στην Ιστορικότητα του Τόπου.

Τα Άγραφα συνολικά είναι Περιβαλλοντικό και Ιστορικό απόθεμα εθνικής σημασίας. Πρόκειται για ένα φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό πάρκο, ανυπολόγιστης αισθητικής και συμβολικής αξίας. Είναι μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια να ενταχθεί στο χάρτη με τα «Απάτητα Βουνά», το οποίο πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση. Μόνο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρτιμέλεια και ακεραιότητά τους από την απειλή των ανεμογεννητριών.

Ειδικότερα η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις θέσεις «ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ» Αν. Αργιθέας και «ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ» Δήμου Μουζακίου, στα όρια με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, τραυματίζει θανάσιμα το τοπίο που καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης Πλαστήρα. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα και πολιτικό ανάθεμα, εις το διηνεκές!

Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα είναι άμεσες και ορατές από ολόκληρη τη Θεσσαλία, προπαντός από την τοπική κοινωνία και οικονομία της Καρδίτσας:

Περιβαλλοντικά, η ισοπέδωση των βουνών για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου, συνιστούν άγρια επέμβαση στη Φύση, με πολλαπλή καταστροφή στο Περιβάλλον, την αισθητική, τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, το μικροκλίμα της περιοχής, την πανίδα, κ.α. Οι ανεμογεννήτριες με τις χωματουργικές και άλλες επεμβάσεις, θα επιφέρουν αισθητική ρύπανση και υποβάθμιση του Περιβάλλοντος, σε μία περιοχή Natura, από τις καθαρότερες στην Ευρώπη, μη αναστρέψιμο οικολογικό έγκλημα!

Τουριστικά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακυρώνει οριστικά και δια παντός την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης Πλαστήρα, την ανανέωση του Τουριστικού προϊόντος, την αναζήτηση διεθνούς τουριστικού κοινού. Ακυρώνει τη συστηματική προσπάθεια Δήμου και επαγγελματιών να καταστήσουν τη λίμνη ως ένα από τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Οικονομικά για την τοπική κοινωνία της Λίμνης Πλαστήρα και της Καρδίτσας γενικότερα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επάνω από τη λίμνη, αποτελεί την ταφόπλακα της Ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής. Η λίμνη Πλαστήρα, η αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης συρρικνώνεται ως τουριστικός προορισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων (μόνιμων και παραθεριστών που έχουν τις εξοχικές τους κατοικίες) θα υποβαθμιστεί φανερά, διότι θα ξημερώσουν κάποια στιγμή με τις ανεμογεννήτριες στο σβέρκο, με τις φτερωτές επάνω από το κεφάλι, με τα τοξικά υγρά συντήρησης και τις διαρροές λαδιών να περνάνε στις πηγές από όπου υδρεύονται, με τους υποήχους που αποδεδειγμένα έχουν επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων.

Πολιτικά ακυρώνονται στην πράξη δράσεις και επενδύσεις που υλοποιεί διαχρονικά ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων, η εγκατάσταση νέων ανθρώπων στα πληθυσμιακώς φθίνοντα χωριά μέσα από το πρόγραμμα «Επιστροφή στην Πατρίδα», η ανανέωση του τουριστικού προϊόντος, κ.α.

Καταδικάζονται σε αποτυχία οι προσπάθειες της Διαδημοτικής Συνεργασίας και το όραμα που έχει δρομολογηθεί από τις νέες δημοτικές Αρχές Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Αγράφων, για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου των Αγράφων στο πλαίσιο της Αειφορικής Ανάπτυξης, της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας μέσα από την ανάδειξη της βιοποικιλότητας και των αγαθών με ονομασία προέλευσης. Οι ανεμογεννήτριες είναι στοιχεία ξένα με τη Φύση και οι γιγάντιες επεμβάσεις με την εγκατάσταση αιολικών μεταλλικών τεράτων, είναι ξένα και ασύμβατα με το χαρακτήρα του Τόπου και του Τοπίου.

Για τους λόγους αυτούς απευθύνω έκκληση:

Α) Στον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δαγούμα, να ανακαλέσει την 12/2022 άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή «ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ» Αν. Αργιθέας και «ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ» Δήμου Μουζακίου.

Β) Στον υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, να εντάξουν άμεσα τα ενιαία Άγραφα στο χάρτη «Απάτητα Βουνά», διασφαλίζοντας την αρτιμέλεια των ιστορικών Αγράφων και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Γ) Την Αυτοδιοίκηση (Τοπική και Περιφερειακή), καθώς και την Κοινωνία, να υπερασπιστούν τα αυτονόητα: Την ταυτότητα, το παρόν και το Μέλλον του Τόπου μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα και νόμιμα μέσα που η φαρέτρα της Δημοκρατίας μας παρέχει. Προπαντός όσα μας έχει κληροδοτήσει η Ιστορία των Αγράφων και η αξιοπρέπεια των προγόνων μας».