Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές- Ζημιές σε 90 σπίτια – Πλημμύρισαν 8.000 στρέμματα
Δύο εβδομάδες μετά το «μαύρο» εκείνο βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη, οι κάτοικοι στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου, συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους.
«Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι είναι ανυπολόγιστες», όπως εξήγησε στο «Νέο Αγώνα», ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κώστας Νταρακλίτσης.
Το ύψος του νερού έφτασε ακόμη και το 1,5 μέτρο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να προκληθούν ζημιές σε 90 περίπου σπίτια.
Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται από το γεγονός πως 28 τριαξονικά φορτηγά, μετέφεραν πλημμυρισμένα αντικείμενα (οικιακά σκεύη και διάφορα άλλα ) τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Νταρακλίτσης έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο γεγονός πως το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, από τα ορμητικά νερά.
«Από τις εννέα το βράδυ που βλέπαμε πως τα νερά έμπαιναν στο χωριό, ενημερώσαμε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, όπως και έγινε.
Οκτώ άτομα με ειδικές ανάγκες μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο, όπου κοιμήθηκαν για δύο βράδια.
Η κατάσταση ήταν τραγική» δήλωσε με δραματικό τόνο ο κ. Νταρακλίτσης και συνέχισε: «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν.
Κάποιοι παραμένουν φιλοξενούμενοι σε συγγενείς και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας αναφέρθηκε και στις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του χωριού.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «περισσότερα από 8.000 στρέμματα καλλιεργειών (βαμβάκι, τριφύλλι, καλαμπόκι) πλημμύρισαν, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο.
300 πρόβατα πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή έγινε η ταφή των ζώων».
Γιατί πλημμύρισε το χωριό;
Ο κ. Νταρακίτσης ανέφερε πως το χωριό πλημμύρισε από τα νερά του ποταμού Λείψιμου που ήρθαν από το Καρποχώρι και από την γέφυρα που είναι στενή στην Εθνική οδό Καρδίτσας – Αθηνών.
«Ο ποταμός Λείψιμος έχει να καθαριστεί από το 1994. Προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε στους αρμόδιους φορείς για τον καθαρισμό του ποταμού, αλλά… κολλούσε στις περιβαλλοντολογικές μελέτες.
Ήρθε ή ώρα να καθαριστεί επιτέλους ο ποταμός, και να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη γέφυρα στην εθνική οδό για να μπορούν να φεύγουν τα νερά προς τα χωράφια για να μην περάσουμε άλλο βράδυ σαν αυτό της 18ης Σεπτέμβρη» κατέληξε ο κ. Νταρακλίτσης και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας.