Απομακρύνεται το σενάριο για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων κλειστού τύπου στη Θεσσαλία, παρόμοιο με αυτό του Κουτσόχερου.

Χθες, έγιναν γνωστά τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα που αναμένεται να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα.

Αυτά είναι στη Δυτική Κρήτη, το Αγρίνιο, τη Λιβαδειά, τη Λαμία και Ριτσώνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.

Για την ώρα η Θεσσαλία βρίσκεται εκτός σχεδιασμού, ωστόσο ο προγραμματισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για μεταφορά 20.000 μεταναστών στην ενδοχώρα, μέχρι το Φεβρουάριο.

Για το θέμα αναφορικά με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Καρδίτσας, υπήρξε αντίδραση από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Γοργοβιτών, ο οποίος με επιστολή του στο «Νέο Αγώνα» εξέφρασε την αντίθεσή του.

Το θέμα με τη φιλοξενία προσφύγων στην Καρδίτσα θα συζητηθεί και στο ΔΣ του ΕΒΕ Καρδίτσας, αύριο Τρίτη.

Να υπενθυμίσουμε πως στη Θεσσαλία οι χώροι που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι η ΒΙΠΕ Γοργοβιτών στην Καρδίτσα (ανήκει στο δήμο Παλαμά) η οποία έχει περάσει στην ΕΤΒΑ και το στρατόπεδο στο Κυψελλοχώρι του Δήμου Τεμπών.

Συνολικά στη Θεσσαλία, με αριθμό μόνιμων κατοίκων 732.762, αναμένεται να φιλοξενηθούν 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πρώην βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, που θα ανακατασκευαστούν. Διαθέσιμα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Αµυνας βρέθηκαν µόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Η παραδοχή ότι το Μεταναστευτικό θα απασχολεί την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμα αναγκάζει τις αρμόδιες Αρχές να χαράσσουν µακροπρόθεσµη στρατηγική για τη διαχείρισή του, ιδιαίτερα σε σχέση µε την κατανομή των προσφύγων ανά τη χώρα.