ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Διαβάσαμε και αυτή την είδηση μέσα στον καταιγισμό των ημερών: Το γκράφιτι του Ντιέγκο Μαραντόνα που έφτιαξαν σε σχολική μονάδα της Καλαμαριάς με αφορμή το θανατό του την περασμένη εβδομάδα, αφαιρείται εσπευσμένα, μετά από αντιδράσεις της διευθύντριας του σχολείου αλλά και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων!

Οι λόγοι, όπως δήλωσαν οι αντιδρώντες, είναι τα όσα έκανε ο Αργεντίνος εκτός γηπέδων! Θεωρούν ότι η εικόνα του δεν ήταν τέτοια ώστε ν’ αποτελεί πρότυπο για τους μαθητές!
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πάλι τι ήταν ο Μαραντόνα. Εχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά και σπουδαία τις τελευταίες ημέρες. Εκεί που πρέπει να σταθούμε με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι αποφάσισαν οι “μεγάλοι” τι πρέπει να ζωγραφίζουν οι “μικροί”!

Αποφάσισαν οι… έμπειροι να χαλιναγωγήσουν τον αυθορμητισμό των νέων, να τον κατευθύνουν και να τον βάλουν στο… σωστό δρόμο! Για το καλό τους φυσικά!
Το οποίο καλό το εξηγούν και το ορίζουν στα δικά τους μέτρα και σταθμά, στα δικά τους καλούπια. Όποιος ξεφεύγει από αυτά είναι κατακριτέος και δακτυλοδεικτούμενος! Βλέπετε οι “μεγάλοι” μ’ αυτά τα καλούπια έχουν δομήσει αυτή την υπέροχη κοινωνία που σήμερα “απολαμβάνουν” και οι “μικροί”!

Την κοινωνία του “μπιγκ μπράδερ” και του “μπάτσελορ”, την κοινωνία του φόβου, του μίσους, του διαχωρισμού, του φιλοτομαρισμού! Την κοινωνία του Καμπουράκη, την κοινωνία του “όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, ακόμη και το αγαθό της δημόσιας υγείας”!

Δεν τους ενόχλησε τους “μεγάλους” η διαλυτική κατάσταση στην παιδεία, το τσιρλίντερς, η έλλειψη καθηγητών, αιθουσών διδασκαλίας και υποδομών, η ασύλληπτη ρομποτοποίηση και η εξόντωση των παιδιών τους με διακόσια φροντιστήρια τη μέρα, οι μάσκες Πολύφημου, τους ενόχλησε η ζωγραφιά του Μαραντόνα! 

Δεν ήταν καλό πρότυπο ο Αργεντίνος! Ε, φυσικά και δεν ήταν για τα δικά τους γούστα! Ενοχλούσε το κατεστημένο, σπαταλούσε τα λεφτά που έβγαζε σε φτωχούς, ξέφυγε από τις λάσπες που είχαν χωμένη την οικογένειά του, δεν ήταν ήσυχο και νοκοκυρεμένο παιδί, ξέβάφτισε τον εν Χριστώ αδελφό Πάπα για τα χρυσά ταβάνια στο Βατικανό, άσε που έκανε και κακές παρέες με κάτι… σκουρόχρωμους!

Α, ναι, ξέχασα ήταν και… αμαρτωλός! Νταλαβερίζονταν με ουσίες και είχε γυναίκες! Και οι “μεγάλοι” τέτοια δεν τα σηκώνουν! Εντάξει, μπορεί να μη λένε λέξη για ευπόληπτους ναρκέμπορους, μπορεί να βγάζουν το σκασμό για την καθημερινή κακοποίηση γυναικών και παιδιών στη γειτονιά τους, αλλά γκράφιτι με… αλήτες στους τοίχους των σχολείων δεν ανέχονται!

Η στήλη έχει πρόταση πάντως για την διευθύντρια του Σχολείου της Καλαμαριάς ή και άλλων σχολείων της επικράτειας. Να βάλετε στη θέση του Μαραντόνα εκείνον τον… Μελένιο που πεθύμησε τη βίλα στο Μπάντεν Μπάντεν!!! Θα ταιριάζει στην αισθητική σας!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Και πάμε τώρα στα “πρότυπα”! Ζήτησε ο Μαραντόνα να είναι πρότυπο για κανέναν; Οχι φυσικά! Το αντίθετο έλεγε με κάθε αφορμή! “Δεν θέλω τα παιδιά να μοιάσουν εμένα και να κάνουν τη δική μου ζωή. Εγώ τα λάθη που έκανα τα πληρώνω ακριβά”! Οπότε πάμε παρακάτω..

Με το βούρδουλα;
Είναι οι ουσίες και τα οινοπνεύματα τρόπος ζωής που πρέπει να ενθαρρύνεται; Οχι φυσικά, το αντίθετο! Με ποιο τρόπο όμως θα επιτευχθεί αυτό; Με το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, με τις απαγορεύσεις και το “βούρδουλα’ ή με το κάψιμο των μαγισσών;

Σε τρενάκι
Με το να πουλάμε ηθική και ιδεώδη στην κουβέντα, ενώ στην πράξη, όταν δεν μας βλέπουν κάνουμε τα ακριβώς αντίθετα; Όπως ο Ούγγρος Ευρωβουλευτής (ΦΩΤΟ) που πουλούσε μίσος για τους διαφορετικούς δημοσίως και στα “πριβέ” έκανε … τρενάκι με φίλους στο Βέλγιο;

Απο τι κινδυνεύουν
Μήπως να βάλουμε τα παιδιά μας και ποδιές όπως τα παλιά χρόνια και πηλίκιο στο κεφάλι; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους κι ας δούμε κατάφατσα την πραγματικότητα. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τις ζωγραφιές του Μαραντόνα στους τοίχους, αλλά από κάτι πλοία επιχειρηματιών που πουλάνε όπλα και ναρκωτικά!

Κάποιοι άλλοι
Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν επειδή θα θαυμάσουν έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή (ή έναν τραγουδιστή) που “εξώκειλε” και πλήρωσε, αλλά ότι θα βγουν σε μια κοινωνία που κυριαρχεί ο “παρτάκιας” και που το “λαμόγιο” βαφτίζεται μάγκας! Κι αυτή την κοινωνία δεν την έφτιαξαν οι “Μαραντόνες”, αλλά κάποιοι άλλοι που κάνουν μάλιστα και “μεγαλόσταυρο”!

Δημοσιογραφικό μεγαλείο

Για την άστατη ζωή του Μαραντόνα βεβαίως κατέθεσε άποψη πριν λίγες ημέρες και ο Καμπουράκης! Τον χαρακτηρισε γελοία προσωπικότητα! Ποιος είναι ο Καμπουράκης, θα έλεγε εν ζωή ο Μαραντόνα αν τον ρωτούσαν σχετικά, αλλά αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία Σημασία έχει ότι ο εν λόγω, που ολημερίς κι ολονυχτίς από εκεί που του έχουν δώσει δημοσιογραφικό βήμα δεν βρήκε ΜΙΑ ΛΕΞΗ να αρθρώσει τόσο καιρό για όσους έχουν διαλύσει το σύστημα δημόσιας υγείας και πέφτει ο κόσμος κάτω σαν τα κοτόπουλα, αλλά κατακεραύνωσε κάποιον που πέθανε!!!  Ανατριχιάσαμε από το δημοσιογραφικό μεγαλείο!!!