Από το σπίτι έζησαν οι Καρδιτσιώτες το Θείο δράμα (video)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ «ΣΙΩΠΗΛΗ» Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ημέρα θλίψης, πόνου και πένθους χθες Μεγάλη Παρασκευή. Η κορύφωση του Θείου δράματος, με τους Ιερείς να τελούν κεκλεισμένων των θυρών τις Ιερές Ακολουθίες. Οι πιστοί φέτος δεν συνέρρευσαν στους ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τα Άγια Πάθη του Κυρίου, αφού οι Θείες Λειτουργίες τελούνται «κεκλεισμένων των θυρών» με απόφαση της
Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της κυβέρνησης, ως μέτρο πρόληψης για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Ο παραδοσιακός πλούσιος ανθοστολισμός των κουβουκλίων των Ιερών Επιταφίων από τις γυναίκες της κάθε ενορίας δεν κατέστη εφικτός. Έστω και συμβολικά όμως, με την φροντίδα των Ιερέων και των προϊσταμένων των Ναών, οι επιτάφιοι στολίστηκαν με λουλούδια της Άνοιξης, μέσα στους οποίους εναπόθεσαν το Τίμιο Σώμα του Κυρίου.

Η λιτανεία των Επιταφίων φέτος έγινε εντός των Ι. Ναών, χωρίς πιστούς και δίχως την καθιερωμένη συνάντηση στην Κεντρική Πλατεία. Οι πιστοί παρέμειναν σπίτι, συμμετέχοντας πνευματικά στο πένθος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Επιταφίου και στη συνέχεια προηξήρχε στη λιτάνευση που έγινε εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού των Αγιών Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό. Σήμερα ολοκληρώνεται μια ιδιότυπη και «ιστορική» Μεγάλη Εβδομάδα, μειωμένης κοινωνικότητας, αλλά υψηλής πνευματικότητας.