Την επιβολή αυστηρού lockdown διάρκειας ενός μήνα στο Παρίσι και άλλες περιοχές της χώρας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός ύστερα από τις αστοχίες στην επάρκεια των εμβολίων αλλά και την δραματική εξάπλωση των ιδιαίτερα μεταδοτικών μεταλλάξεων.

Ο Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί έρχονται ως αποτέλεσμα μίας ξεκάθαρης επιτάχυνσης στην εξάπλωση του κορωνοϊού, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον στη μέγγενη του τρίτου κύματος.

Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε με ακόμη πιο απαιτητικούς περιορισμούς όπου τα πράγματα είναι πιο σοβαρά», δήλωσε ο Καστέξ.

Το lockdown θα επιβληθεί στις 16 πλέον πληττόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Παρισίων και των προαστίων, καθώς επίσης και στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Τίθεται δε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.

Κάτοικοι διαμένοντες στις περιοχές του lockdown δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς λόγο εκτάκτου ανάγκης.

Τα καταστήματα με τα αναγκαία προϊόντα, μεταξύ αυτών τα βιβλιοπωλεία, θα παραμείνουν ανοικτά και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, ωστόσο οι μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών θα απαγορεύονται.

Ο Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε, επίσης, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα θα ξεκινά μία ώρα νωρίτερα, στις 20.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας.