ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ: Πόσες οικίες κρίθηκαν «κόκκινες», «κίτρινες» και «πράσινες»

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αυτοψίες, αναγκαία η ενίσχυση των επιτροπών

Δύο οικίες σε Παλαμά και Άγιο Δημήτριο κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλες από τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Ελασσόνα.
Από τις 49 αυτοψίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε «κίτρινες» οικίες του Δήμου Παλαμά στο πλαίσιο του δευτεροβάθμιου ελέγχου, όπως ενημέρωσε το «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου,  δύο κρίθηκαν «κόκκινες» δηλαδή μη κατοικήσιμες.
Επίσης 31 παρέμειναν στο «κίτρινο» και πρέπει να γίνουν εργασίες επισκευής για να κατοικηθούν ξανά με ασφάλεια.
Παράλληλα σε 16 περιπτώσεις τα κτίρια τελικώς χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και οι δημότες μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους.
Σε ότι αφορά τις δύο «κόκκινες» οικίες,  θα εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, αφού προηγηθεί αυτεπάγγελτα ένας τελευταίος έλεγχος από τριμελή επιτροπή.
ΑΥΤΟΨΙΕΣ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος μετέφερε την έκδηλη αγωνία που επικρατεί στις τάξεις των δημοτών και της Δημοτικής Αρχής, εξαιτίας της βραδυπορίας που σημειώνεται στη διενέργεια των ελέγχων. Οι αυτοψίες σε επίπεδο δευτεροβάθμιου ελέγχου γίνονται από μόλις μία επιτροπή, ενώ εκκρεμούν 250 αιτήσεις για πρωτοβάθμια εξέταση.
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίου, σύντομα αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης. Οι οικίες που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινες» δικαιούνται τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ύψους 600 ευρώ. Από εκεί και ύστερα, όλοι (ακόμη και οι «πράσινες» οικίες) μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό για να συντάξουν πλήρη φάκελο τον οποίο θα καταθέσουν στο υπουργείο, προκείμενου να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αποκατάστασης που απαιτούνται.
ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ
Χθες, με μία ημέρα καθυστέρηση, παραδόθηκαν από το υπουργείο Υποδομών δύο τροχόσπιτα σε σεισμοπαθείς οικογένειες της τ.κ. Αγίου Δημητρίου.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»