ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
“Βαρεθήκαμε να είμαστε στην πλευρά των χαμένων” έγραψε χθες στο απόλυτα εύστοχο άρθρο του ο φίλος Χρήστος Ζούκας με παράπονο και αγανάκτηση για την αδιανόητη απόφαση της ΕΠΟ και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Αναγέννηση η οποία κινδυνεύει να χάσει την άνοδο από το τοπικό ενώ συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς!!!
Ουσιαστικά εξέφρασε μ’ αυτή τη φράση όλους τους Καρδιτσιώτες! Ιδιαίτερα τους παλαιότερους που έχουν ζήσει πάρα πολλά με την Αναγέννηση! Πράγματι, έχουν βαρεθεί να βρίσκονται μονίμως στην πλευρά των χαμένων. Τι να πρωτοθυμηθούμε από καταστάσεις όπου η περιοχή ήταν στο ρόλο του θύματος;

Τη σύγχρονη μόνο ιστορία της ομάδας να πιάσουμε, θα πέσουμε πάνω σε γεγονότα που μας αρρώστησαν! Ποιος μπορεί να ξεχάσει το μαρτυρικό καλοκαίρι του 2010 όπου η ομάδα σύρθηκε στους διαδρόμους των γραφείων της ΕΠΟ και βγήκε απο κει χάνοντας δύο κατηγορίες; Ενα ολόκληρο καλοκαίρι μέσα στην αβεβαιότητα, χωρίς καν να βγαινει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων η οποία γνωστοποιήθηκε το μήνα… Οκτώβριο!!!
ΒΙΒΛΙΟ ολόκληρο μπορούμε να γράψουμε μόνο και μόνο γι’ αυτή την περίοδο! Δεν είναι η μόνη βεβαίως αφού και στο παρελθόν έχουμε ζήσει καταστάσεις… απείρου κάλους!

Ο υποβιβασμός του ‘80 από τη Β’ Εθνική λόγω της απεργίας των ποδοσφαιριστών, η ασύλληπτη μεθόδευση του ‘87 όπου η ομάδα τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία αλλά της αφαιρέθηκαν έξι βαθμοί για δωροδοκία σε αγώνα που δεν χρειάζονταν!
Ακόμη και πιο παλιά να ταξιδέψουμε θα βρούμε ανάλογες καταστάσεις. Οπως στην περίοδο του 1960 όπου κατέκτησε τον τίτλο στη Θεσσαλία κι αντί να παίξει προκριματικά για την Α’ Εθνική όπως ίσχυε μέχρι τότε, θεσπίστηκαν οι εθνικές κατηγορίες και έπαιξε στη νεοσύστατη Β’!!! Οι ιστορίες είναι ατέλειωτες!

Και μιλάμε μόνο για τα χοντρά! Που να πάμε και σε μεμονωμένα συμβάντα αδικιών κατά τη διάρκεια αγωνιστικών περιόδων όπου ο σύλλογος αντιμετωπίζονταν ως σάκος του μποξ από τις διαιτησίες η από τις διοργανώτριες; Δεν θα χουμε τελειωμό στην καταμέτρηση!
Ποιος μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα την περίοδο 2008-2009 και την έξωση από το Στάδιο όπου το έβγαλαν ακατάλληλο για να στείλουν την Αναγέννηση στα Γρεβενά και να παίξει με την Κέρκυρα, ομάδα του μετέπειτα προέδρου της ΕΠΑΕ;
Ποιος  μπορεί να ξεχάσει την παροιμιώδη αδράνεια τοπικών φορέων που παρακολουθούσαν απλώς με το… απλανές βλέμα της αγελάδας τον βιασμό της λογικής και της έννοιας του δικαίου; Να που ξαναζούμε και μια βελτιωμένη έκδοση του ίδιου έργου. Να αδικείται η ομάδα στην Α’ Ερασιτεχνική!
Βαρεθήκαμε πραγματικά…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια μάσκα για τα μάτια να μη βλέπουμε δεν υπάρχει;

ΤΟ ΡΗΤΟ: «Για να σε ποδοπατήσουν πρέπει να είσαι ξαπλωμένος». Brian Weir – Αμερικανός συνθέτης

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Γιατί άραγε συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί έχουμε αυτές τις ατέλειωτες ιστορίες μεθοδεύσεων και αδικιών εις βάρος του μεγαλύτερου αθλητικού φορέα της πόλης; Οι οποίες ιστορίες εξηγούν και εν πολλοίς γιατί ποτέ δεν κατάφερε να φθάσει στην κορυφαία κατηγορία που έφθασαν σύλλογοι πολύ υποδεέστεροι;

Τι συμβαίνει;
Μας μισούν επειδή είμαστε ξεχωριστοί; Είμαστε μήπως ο εκλεκτός λαός και μας φθονούν; Εχουμε φάει κάποια κατάρα από το… υπερπέραν; Είμαστε αντίχριστοι και μας μαστιγώνει ο Μεγαλοδύναμος; Τι σκατά συμβαίνει και μονίμως τούτος εδώ ο τόπος είναι με κοκκινισμένο σβέρο από τις φάπες, ενώ έχει αναδείξει σπουδαίους ανθρώπους σε όλους τους χώρους;

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Τίποτα μεταφυσκό και ανεξήγητο δεν υπάρχει. Ολα έχουν την εξήγησή τους. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά έχουν συγκεκριμένους λόγους και αιτίες που διαμορφώνονται και τείνουν να γίνουν παγιωμένα και διαχρονικά!

Μοιρολατρία
Ο σημαντικότερος είναι ότι το διεκδικητικό πνεύμα φθίνει όλο και περισσότερο και η μοιρολατρία πάει να παγιωθεί. Το “δεν βαριέσαι, δεν γίνεται αλλιώς” τείνει να κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα και επειδή ο αθλητισμός είναι καθρέφτης περιγράφει ανάγλυφα και την γενικότερη εικόνα…

Οι “γραφικοί”
Ακόμη όμως υπάρχουν αντιστάσεις. Ακόμη – όπως γράψαμε και χθες – οι “γραφικοί” δεν αποδέχονται τα τετελεσμένα και πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα. Ας ελπίσουμε να μην μειώνονται όλο και περισσότερο…

Η μία και μοναδική φορά

Υπήρχε και μία περίοδος που η Αναγέννηση ευνοήθηκε. Τη σεζόν 1984-85 όταν είχε υποβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική, αλλά με παρεμβάσεις του αείμνηστου Καρδιτσιώτη βουλευτή και υπουργού Στέλιου Αλλαμανή επανήλθε και μάλιστα ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος!  Εδινε δηλαδή ματς μεσοβδόμαδα να προλάβει! Ηταν η μία και η μοναδική φορά που πήρε τόση εμφανή βοήθεια ο σύλλογος απο βουλευτή, υπουργό ή οποιονδήποτε άλλο θεσμικό παράγοντα της περιοχής! Εκτοτε δεν παρατηρήθηκε ξανά το φαινόμενο. Αντιθέτως έχουμε πολλά περιστατικά που ντόπιοι λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση με υπέρμετρο ζήλο μάλιστα!!!