Βαρύ το πλήγμα για τα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης στην Καρδίτσα

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις βρίσκεται το λιανεμπόριο στην Καρδίτσα και ιδίως τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης. Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και την καραντίνα, ενώ το ντόμινο των επιπτώσεων θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ο κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσής του, ήρθαν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον εμπορικό κόσμο της περιοχής. Με την πάροδο του Φεβρουαρίου και του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου, διάστημα κατά το οποίο η καταναλωτική κίνηση παραδοσιακά είναι περιορισμένη, οι έμποροι ανέμεναν την σταδιακή αύξηση της ζήτησης από τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα ανέμεναν σε σημαντική άνοδο του τζίρου τον Απρίλιο που θεωρείται ένας πολύ καλός μήνας για το λιανεμπόριο λόγω του Πάσχα.

Εποχικά εμπορεύματα και μόδα

Με τα ρολά κατεβασμένα, τα έσοδα είναι μηδενικά, αλλά τα λειτουργικά έξοδα παραμένουν ως έχουν. Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, έμπορος και μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, είναι τα εμπορεύματα. Στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, τα εμπορεύματα έχουν το χαρακτηριστικό της εποχικότητας και της μόδας. Δηλαδή άλλα εμπορεύματα είχαν προμηθευτεί τα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο της 25ης Μαρτίου, άλλα για τον Απρίλιο και το Πάσχα και άλλα για την καλοκαιρινή σεζόν. Ένα μεγάλο ποσοστό του εμπορεύματος που πληρώθηκε και αγοράστηκε θα παραμείνει αδιάθετο. Ωστόσο, ακόμη κι όταν ανοίξουν κάποια στιγμή τα καταστήματα, η διάθεση των προϊόντων θα γίνει ουσιαστικά σε τιμή κόστους αφού το καταναλωτικό κοινό βιώνει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες λόγω έλλειψης εισοδήματος.

Ντόμινο επιπτώσεων

«Τα εμπορεύματα σε ένδυση και υπόδηση είναι εποχικά και βασίζονται στη μόδα. Αν δεν πωληθούν το διάστημα που πρέπει, χάνουν την αξία τους. Εκτός αυτού, έστω ότι ανοίγουμε τον Μάιο. Ούτε το 20% των εμπορευμάτων δεν θα προλάβουμε να διαθέσουμε και μάλιστα σε τιμή κόστους. Όσο μεγαλύτερα είναι τα καταστήματα, τόσο αυξάνεται η ζημιά, αφού δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την αγορά των εμπορευμάτων που θα παραμείνουν αδιάθετα. Μιλάμε για μια οικονομική κατάρρευση και ισοπέδωση του προγραμματισμού είχε γίνει» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «η απώλεια ρευστότητας μετακυλίει το πρόβλημα και στη επόμενη περίοδο. Με μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο πως θα γίνει η προμήθεια του χειμερινού εμπορεύματος;».

Μέτρα

Για να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο κλάδος, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, κρίνεται αναγκαία η καταβολή αποζημίωσης για το εμπόρευμα που έχει παραληφθεί μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων ή η αναστολή του ΦΠΑ σε ετήσιο ορίζοντα. Μάλιστα τονίζει ότι ο κλάδος του εμπορίου, αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα των επαρχιακών αγορών όπως είναι αυτή της Καρδίτσας, στον οποίο απασχολείται ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων.