Τα νοσοκομεία ίσως δυσκολευθούν να τα βγάλουν πέρα εάν υπάρξει σημαντική έξαρση της COVID-19 στην Αγγλία φέτος τον χειμώνα ακόμα και αν ο εκτεταμένος εμβολιασμός σημαίνει ότι οι θάνατοι δεν θα πλησιάσουν τα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δήλωσε στο Reuters ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της Βρετανίας.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στηρίζεται στον εμβολιασμό των παιδιών και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε ευπαθείς ενηλίκους για να αποφευχθεί φέτος ένα χειμερινό lockdown COVID-19. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να επιβάλει αυστηρά περιοριστικό μέτρα στην Αγγλία τρεις φορές προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο Νιλ Φέργκιουσον, επικεφαλής του κέντρου MRC για την παγκόσμια ανάλυση μολυσματικών νόσων και του Jameel Institute, στο Imperial College London, δήλωσε ότι οι ερχόμενοι μήνες είναι αβέβαιοι αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πίεση στα νοσοκομεία.
«Δεν έχουμε βγει τελείως από τη στενωπό ακόμα. Ίσως δούμε σημαντική αύξηση των μολύνσεων αργότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Φέργκιουσον στο Reuters.
«Είμαι αισιόδοξος ότι σχεδόν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρόκειται να δούμε ένα σαρωτικό κύμα θνητότητας σε αυτή τη φάση. Το πιο δύσκολο ερώτημα αφορά τη ζήτηση για νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη αρκετές πιέσεις…δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες για διαχείριση ατυχημάτων και εκτάκτων καταστάσεων».
Η Αγγλία έχει κατά μέσο όρο περίπου 30.000 ημερήσια κρούσματα από τα τέλη Ιουλίου. Ο Φέργκιουσον είπε ότι τέτοιου είδους σταθεροί αριθμοί κρουσμάτων αποτελούν ασυνήθιστο μοτίβο και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν προς τον χειμώνα καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.
Είπε ότι η ανοσία στον πληθυσμό πιθανόν εξασθενεί παρά ενισχύεται, αλλά ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη σοβαρή νόσηση διατηρείται. Ωστόσο, πολλοί θα μπορούσαν να νοσηλευθούν για ένα ή δύο βράδια, ακόμα κι αν ο εμβολιασμός τους σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Ο καθένας από αυτούς τους ανθρώπους έχει πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες για χρήση μάσκας και οι εντολές για τηλεργασία ίσως κριθούν και απαραίτητες για να μειωθεί το βάρος στα νοσοκομεία, παρόλο που εάν ακόμα πλήρες lockdown είναι «ιδιαίτερα απίθανο».
«Είναι πολύ πιθανότερο απλά να επιστρέψουμε σε έναν περιορισμένο αριθμό μέτρων για να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε τη μετάδοση…όχι όμως να φθάσουμε στο σημείο να ‘κλείσουμε΄ τη χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ