Δήμος Καρδίτσας: Εντός δεκαημέρου ολοκληρώνεται η καταβολή των 600 ευρώ και ακολουθούν οι αποζημιώσεις για τις οικοσκευές

Βασ. Τσιάκος: Ο Δήμος χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα αποζημιώσεων, τουλάχιστον 100 εκ. Ευρώ, έχουμε συντάξει τεχνικά δελτία ύψους 83 εκ ευρώ

Εντός του δεκαημέρου ολοκληρώνεται η καταβολή του επιδόματος των 600 ευρώ για την κάλυψη βιοτικών αναγκών στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Καρδίτσας και σειρά θα πάρει μετά η διαδικασία της δεύτερης αποζημίωσης που αφορά τις οικοσκευές.
Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, Ηλίας Σχορετσανίτης και Σωτήρης Αντωνίου για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ένα μήνα μετά την θεομηνία και την καταστροφική πλημμύρα.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ανέφερε ότι ένα μήνα μετά, έχει αποκατασταθεί κατά 90% η πόλη, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται προσπάθεια για να αποκατασταθούν οι προσβάσεις και να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα. Συνέχισε λέγοντάς ότι ο Δήμος Καρδίτσας χρειάζεται ένα γενναίο πρόγραμμα αποκατάστασης των υποδομών, τουλάχιστον 100 εκ. Ευρώ για να ορθοποδήσει η Καρδίτσα και να γίνει καλύτερη από πριν. Ο Δήμος έχει συντάξει τεχνικά δελτία ύψους 83 εκ ευρώ, ζητώντας και απαιτώντας από την κυβέρνηση να χορηγήσει άμεσα τα ποσά που απαιτούνται ώστε να γίνουν τα έργα υποδομής.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να προσπαθήσουμε κάνουμε την Καρδίτσα μια πόλη που αξίζει να ζεις, καλύτερη από πριν, που θα στηρίζεται σε στέρεες βάσεις» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα ανέφερε: «Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε την επόμενη ημέρα. Όλοι μαζί με πολλή δουλειά και προγραμματισμό προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε την πόλη στην προτέρα κατάσταση». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και υπαλλήλους που άφησαν τα πλημμυρισμένα σπίτια τους για να συμβάλλουν με συστηματική δουλειά στην προσπάθεια αποκατάστασης της πόλης.
Αριστοτέλης Σπάνιας
Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Αριστοτέλης Σπάνιας αναφερόμενος στα ζητήματα των αποζημιώσεων σημείωσε ότι ο Δήμος Καρδίτσας χωρίστηκε σε 24 τριμελή κλιμάκια για να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή και ο έλεγχος.
Συνέχισε λέγοντας ότι άμεσα ξεκίνησε και η χορήγηση των πρώτων αποζημιώσεων και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους που εργάστηκαν πυρετωδώς για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο.
Μετά από ένα μήνα έχουν γίνει σχεδόν 3.300 έλεγχοι και έχουν δοθεί 1.173 ενισχύεις των 600 ευρώ στους δικαιούχους. Υπάρχουν έτοιμοι περίπου 300 φάκελοι που θα πληρωθούν εντός των ημερών και απομένουν περίπου 225 επανέλεγχοι. «Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε τελειώσει με τα 600άρια και θα περάσουμε στη διαδικασία της δεύτερης αποζημίωσης που αφορά τις οικοσκευές» υπογράμμισε και τόνισε ότι οι επιτροπές ορίζονται από το Νόμο και κινούνται με βάση τη νομοθεσία.
Η νομοθεσία αυτή δυστυχώς, είπε, αποκλείει τους βοηθητικούς χώρους οι οποίοι περιλαμβάνονται σε περίπου 1.500 αιτήσεις. Ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει καλέσει τα αρμόδια υπουργεία να εντάξουν τους βοηθητικούς χώρους στις αποζημιώσεις και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει. «Έχει υπάρξει διαβεβαίωση πως θα γίνει υπουργική παρέμβαση εντός των ημερών για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν ξέρουμε όμως τι χώρους θα περιλαμβάνει. Μέριμνά μας είναι να μπουν όλοι οι βοηθητικοί χώροι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα