Δήμος Καρδίτσας και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνουν ξανά... ζωή στο Δασικό Χωριό «Δρυάδες»

Την… αναζωογόνηση του Δασικού Χωριού «Δρυάδες» που για σχεδόν μια δεκαετία παραμένει αναξιοποίητο, επιδιώκει ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε να καταστεί ξανά φιλόξενο.
Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή προωθεί μια συνολική παρέμβαση στο Δασικό Χώριο, στο πλαίσιο της πολιτικής αναβάθμισης και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ήρθε είχε επαφές με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κυρίως με τους εκπροσώπους των τμημάτων που εδρεύουν στην Καρδίτσα.
Αποφασίστηκε η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου, ώστε το Δασικό χωριό «Δρυάδες» να αξιοποιηθεί και να «ζωντανέψει» μέσα από το ΑΕΙ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες, προς όφελος και της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
Αυτή την εποχή βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες επισκευής ενώ έχουν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις με το πανεπιστήμιο για τον τρόπο και την μορφή συνεργασίας και αξιοποίησης. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ζήσης Μαμούρης και οι πρόεδροι των τμημάτων της Καρδίτσας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα για την αξιοποίηση του Δασικού χωριού.
Το κλίμα στη συνάντηση ήταν άριστο ενώ εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές μια διάθεση ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίου και Δήμου Καρδίτσας σε πλήθος ζητημάτων. Έτσι εκτός από το Δασικό χωριό τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου, το οποίο ήδη έχει προαναγγελθεί και θα αφορά σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ακόμη ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Πρύτανη και τη βοήθεια του Πανεπιστημίου στο να καταφέρει η Καρδίτσα και η Θεσσαλία, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο πρύτανης από την πλευρά του είπε ότι υπάρχει ήδη άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η οποία με τις κινήσεις που σχεδιάζονται από κοινού θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο και φυσικά δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα στηρίξει τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε: «Υποδεχόμαστε σημερα στο Δημαρχείο τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον πρύτανη κ. Μαμούρη, για να προχωρήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο. Στόχος της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, ήταν η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Το Δασικό χωριό στη περιοχή του Καροπλεσίου αποτελεί ένα στοιχείο αξιοποίησης που μπορεί να μην ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο, όμως ωστόσο αποτελεί στην ουσία ένα περιουσιακό του στοιχείο. Δεν θέλω να αναφερθώ στο παρελθόν και στο τι έγινε. Εξάλλου τότε οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές. Εμείς σχεδιάζοντας για το μέλλον και με γνώμονα το ευρύτερο καλό της περιοχής μας, προωθούμε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η οποία είναι μια συμφωνία αμοιβαίου οφέλους. Το Δασικό χωριό «Δρυάδες» σύντομα θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Ζωή που θα προέρχεται από το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κομμάτι του πληθυσμού, τους νέους. Το Δασικό Χωριό θα το αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τις εκπαιδευτικές του ανάγκες συνολικά αλλά και ειδικότερα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καρδίτσας, προς όφελος και της πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου Και Σχεδιασμού που εδρεύει στον Δήμο μας, να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του Δασικού χωριού. Εκείνο που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σε αυτή τη φάση είναι ότι με την συνεργασία που ήδη έχει ξεκινήσει με το πανεπιστήμιο, ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές για το μέλλον της περιοχής μας».