Ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis έχει ασκήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ανάμεσά τους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και έξι γιατροί του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, αλλά κι ένας γιατρός νοσοκομείου της Θεσσαλίας που φέρεται να  έχει μάλιστα λάβει το τρίτο πιο μεγάλο ποό  από τους 230 , ύψους 77.707 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες του virus.com.gr, η δίωξη αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών. Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η “πρώτη φουρνιά” των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 208 γιατρούς, ένα μεγάλο μέρος βρέθηκε ότι έχουν λάβει χρήματα την περίοδο 2006-2008, για την οποία έχουν λεχθεί πολλά, καθώς ακριβώς αυτή την περίοδο εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες για φάρμακα της χώρας μας. Από την άλλη, στη μικρότερη ομάδα των 22 ιατρών, στην πλειοψηφία τους έλαβαν χρήματα το 2014, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς την περίοσο Ιούλιος 2013-Ιούλιος 2014 υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αρκετοί γιατροί είναι γνωστοί διευθυντές μεγάλων νοσοκομείων τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, παθολόγους, ενδοκρινολόγους, διαβητολόγους, νευρολόγους και ρευματολόγους – ειδικότητες στις οποίες η Novartis διαθέτει σημαντικά σκευάσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εξής περιπτώσεις:

Πρωταθλητής στις αμοιβές από τη Novartis είναι ένας παθολόγος, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 μισθωτούνταν από μεγάλο νοσοκομείο στη Λεωφόρο Μεσογείων. Σήμερα, ιδιωτεύει. Την επίμαχη περίοδο έλαβε από τη Novartis 86.834 ευρώ!
Το ασημένιο μετάλιο αφορά γνωστό καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλαβε 79.360,20 ευρώ.
Το χάλκινο πηγαίνει σε γιατρό, που εργάζεται νοσοκομείο της Θεσσαλίας και έλαβε από τη Novartis 77.707,50 ευρώ.
Πολύ κοντά έρχεται ένας καρδιολόγος, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Πελοποννήσου, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 έλαβε από τη Novartis 69.979 ευρώ.
Στο ίδιο νοσοκομείο με τον πρώτο, εργάζεται ένας γενικός γιατρός, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 69.564,50 ευρώ.
Στην έκτη θέση είναι νευρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής επαρχιακού πανεπιστημίου, που έλαβε την ίδια περίοδο 58.810 ευρώ.
Έπεται γνωστός διαβητολόγος, ο οποίος ήταν διευθυντής νοσοκομείου του ΕΣΥ και μετά τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Συνολικά, έλαβε 57.140 ευρώ. Απεβίωσε το 2016.

Γενικότερα, πάντως, περίπου 70% του καταλόγου είναι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, που παλαιότερα είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ ή μόνιμοι ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι στην πορεία επέλεξαν να κλείσουν το ιατρείο τους και δέχθηκαν να ενταχθούν στα λεγόμενα ΠΕΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» στην «τσιμπίδα» του νόμου έχουν πιαστεί έξι γιατροί του Βόλου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία και την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι συγκεκριμένοι γιατροί κατά κύριο λόγο ήταν συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ. Την περίοδο 2008-2010 φέρονται να είχαν σχέσεις με τη Novartis, καθώς έχουν βρεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντάλματα από τράπεζα της Ελβετίας με συγκεκριμένα μάλιστα ποσά. Τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με 230 συνολικά γιατρούς, που ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση της Novartis, έδωσε στις δικαστικές αρχές, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Τα ποσά τα οποία φέρεται να βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Βολιωτών ανέρχονται από 19.000 έως 25.000 ευρώ έκαστος, σύμφωνα με τη λίστα που έχει συμπεριληφθεί στην ογκώδη δικογραφία.