ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Η κάμερα έστρεψε κάποια στιγμή στην εξέδρα του ΟΑΚΑ κι εκεί είδαμε ίσως την πιο οικεία φυσιογνωμία του ελληνικού αθλητισμού. Τον Ότο Ρεχάγκελ! Αγέραστος, λες και δεν πέρασε από πάνω του ο χρόνος, ενώ έφθασε πλέον τα 83!

Η αύρα του, το δίχως άλλο, διάχυτη αλλά δεν κέρδισε αυτός τη Σουηδία! Παρότι διαβάσαμε σε πολλά “αριστουργήματα” ότι ήταν ο… κύριος παράγοντας για τη νίκη της Εθνικής!!! Ούτε αυτός ακόμη ο Μίκης με το “Ζορμπά” στην έναρξη ήταν που καθόρισε την έκβαση!

Το σπουδαίο αποτέλεσμα το πέτυχαν όσοι έτρεχαν στο χορτάρι, μαζί με τον προπονητή τους στον πάγκο! Ναι, αυτούς που – όπως παραδοσιακά συμβαίνει – τους πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες γεννεές δεκατέσσερις. Άχρηστος και ακατάλληλος ο προπονητής, μικρών δυνατοτήτων, που παίζουν με μέσον, οι ποδοσφαιριστές!

Ό,τι ακριβώς γράφονταν και λέγονταν τα παλιά καλά χρόνια για τον Ρεχάγκελ και τους διεθνείς, ό,τι γράφονταν και λέγονταν αργότερα για τον Σάντος!
Το ίδιο τροπάριο, το ίδιο βιολί! Και κάθε φορά όταν έρχεται καμια μεγάλη νίκη, η καταστροφολογία μετατρέπεται, μέσα σε χρόνο μηδέν, σε θριαμβολογία από τους ίδιους!

“Εδωσαν απαντήσεις ο Φαν Σιπ και οι παίκτες” έγραψε ένας τιτάνας του ρεπορτάζ, ενώ ακριβώς την προηγούμενη μέρα έκανε λόγο για “ακατάλληλους παίκτες και απολυμένο προπονητή που δεν έχουν καμία τύχη στη διοργάνωση και φυσικά στον αγώνα με τη Σουηδία”!

Σε ποιον ρε θηρίο της δημοσιογραφίας έδωσαν απαντήσεις; Σε σένα που κάνεις ακροβατικές κωλοτούμπες ανάλογα με το αν η μπάλα θα πάει στα δίχτυα ή θα χτυπήσει στο δοκάρι; Κι αν έμπαιναν τα δοκάρια των Σουηδών και το ματς τελείωνε 2-2 ή 2-3 τι θα έγραφες;

Η γελοιότητα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο! Φταίνε μόνο αυτοί που τα γράφουν; Οχι φυσικά, γιατί απλούστατα σε πολλές περιπτώσεις γράφουν αυτά που θέλουν πολλοί να διαβάζουν! Είναι “απλωμένο” το μαύρο χάλι!

Με την ίδια λογική προσέγγιζαν και τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής ομάδας. Πότε “Βούδας, πότε Κούδας” ανάλογα με το αποτέλεσμα! Το ξεφτιλίκι δε, επήλθε άπειρες φορές, αλλά δεν μασάνε, συνεχίζουν! Άμα συνηθίζεις στο διασυρμό, σιγά σιγά σου φαίνεται φυσιολογικός και δεν σ’ αγγίζει τίποτα.

Με τη διαφορά ότι η ομάδα από εκεί που ήταν στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης (ποια η Ελλάδα που τα όλο και πιο υποβαθμισμένα πρωταθλήματα της ξεκινούν τα… Χριστούγεννα!!!) και είχε παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, κατρακύλησε στα αζήτητα!

Εκεί που της ασκούσαν κριτική γιατί έχασε την πρόκριση στους “8” του Μουντιάλ, για ένα πέναλτι που έπιασε ο γκολκίπερ που έπαιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης σήμερα στην Παρί, τώρα απορούν που έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να κερδίσει το Κόσσοβο!

Ναι μωρέ! Ο  Φαν Σιπ και οι ακατάλληλοι παίκτες φταίνε για όλα…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Άπειρες φορές το έχουμε γράψει με τις ανάλογες αφορμές. Η εθνική ομάδα είναι ο εύκολος στόχος για να ξεθυμαίνουν τα “δαιμόνια” του ρεπορτάζ που δεν μπορούν να βγάλουν “κιχ” για τις ομάδες των επενδυτών, ακόμη κι αν αυτές βολοδέρνουν!

«Καούρες»!
Εκεί αν γράψεις ότι οι παίκτες που έφερε η προεδράρα είναι “παλτά” ή αποκαλέσεις άχρηστο και απολυμένο τον προπονητή, κινδυνεύεις να βρεθείς με το… σβέρκο κόκκινο από τη φάπα! Οπότε τι κάνεις; Βρίσκεις τον “σάκκο του μπόξ” που είναι η εθνική ομάδα όπου όλοι όταν έχουν “καούρες” ξεσπούν επάνω της και βγάζουν τ’ απωθημένα τους!

Διαφορετικά!
Αν καθίσει κανείς και παρακολουθήσει τα ρεπορτάζ που γράφονται για τους αγώνες της Εθνικής, όχι μόνο τώρα, αλλά από τη δεκαετία του ‘70 και τα συγκρίνει μ’ αυτά που γράφονταν και γράφονται από τους ίδιους συντάκτες για τις ομάδες του κέντρου και της Θεσσαλονίκης, θα νομίζει πως έχει να κάνει με διαφορετικά πρόσωπα!

Ούτε ενα σχολιάκι…!!!

Φυσικά οι… λειτουργοί του αθλητικού τύπου ( με ελάχιστες εξαιρέσεις που, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα), δεν λένε κουβέντα ούτε για το εκτρωμα που επιχειρείται φέτος στα επαγγελματικά πρωταθλήματα! Ούτε ένα σχολιάκι μονόστηλο για το γεγονός ότι τα παλικάρια της super league 1, έχουν ήδη κάνει ένα κλειστό κλαμπ από το οποίο θα υποβιβάζεται μόνο μια ομάδα και η δεύτερη θα δίνει μπαράζ!!!  Ούτε λέξη για το γεγονός ότι σχεδόν σαράντα ομάδες στη δεύτερη κατηγορία θα ξεπατωθούν σε δύο ομίλους σ’ ενα πρωτάθλημα μαραθώνιο, για να βγεί μόλις μία με μπαράζ και η δεύτερη αν κερδίσει τον προτελευταίο της super league 1!!! Αυτό το θεωρούν φυσιολογικό, ενώ αφύσικο και απαράδεκτο είναι να μην μπορεί η Εθνική Ελλάδας μ’ αυτά τα πρωταθλήματα – σούργελα, να πάει κάθε φορά στο Μουντιάλ και στο Γιούρο!!!

• Η μεγάλη κατάντια είναι ότι αυτό το θεωρούν φυσιολογικό και οι ομάδες που πλήττονται απ’ αυτή την κατάσταση! Δεν ακούγεται κανείς να διαμαρτύρεται για αυτό το αίσχος να πέφτει μία μόλις ομάδα απο τη super league και 40 της super league 2 να παλεύουν για μια θέση! Γι’ αυτό σας λέω. Ο άχρηστος Φαν Σπι φταίει για όλα!!!