TOY ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Στο χθεσινό… πόνημα οι “ΣΠΟΝΤΕΣ” ανέλυσαν την έννοια της παράγκας και έκαναν μερικές νύξεις περι της δραστηριότητας και της ανεξαρτησίας της από συλλογικές, κοινωνικές και κομματικές αγκυλώσεις. Ταυτόχρονα στάθηκαν στην αντοχή και διαχρονικότητά της! Προκύπτει, βέβαια μέσα στο συλλογισμό που αναπτύξαμε, ένα καίριο ερώτημα τοπικού ενδιαφέροντος: Είχε παραγκάρχες η Καρδίτσα;

Υπήρξαν πρόσωπα που διατηρούσαν υψηλά αξιώματα σ’ αυτό τον οίκο… παροχής υπηρεσιών; Φυσικά υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στο μέλλον. Μη μου κάνετε πάλι τους ανήξερους, κυκλοφορούν ανάμεσά μας…

Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και η περιοχή μας ανέδειξε κι αναδεικνύει τις δικές της ξεχωριστές φυσιογνωμίες και μορφές του χώρου, τους δικούς της… παραγκάρχες που αναρριχήθηκαν στην ιεραρχία του οίκου και τακτοποίησαν με… σκληρή δουλειά τα προσωπικά τους ζητήματα.

Εδώ όμως τίθεται και ένα άλλο ερώτημα: Αφού είχαμε τόσους παραγκάρχες, πως διάολο τούτη η ρημάδα η περιοχή έμεινε ουραγός στους οικονομικούς δείκτες και… ξεχνάνε να την αναφέρουν ακόμη και στους χάρτες ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας; Να το θέσουμε και ποδοσφαιρικώς: Πως διάολο η μεγάλη της ομάδα (Αναγέννηση) δεν βγήκε ποτέ στην Α’ Εθνική;

Δεν βρέθηκε ένας να “σπρώξει” λίγο έστω στο χώρο του αθλητισμού, ώστε να γευτούμε κι εμείς οι ιθαγενείς τη χαρά της συμμετοχής στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου; Η Αναγέννηση έπαιξε με ο,τι υπήρχε και υπάρχει στο ελληνικό αθλητικό στερέωμα. Με ομάδες που με άλλο όνομα ξεκίνησαν, με άλλο συνέχισαν, που συγχωνεύτηκαν, ανέβηκαν, έφθασαν Ευρώπη, πήραν πρωταθλήματα, διαλύθηκαν, ξαναδημιουργήθηκαν!

Βαράει κουπί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα! Πριν ακόμη… ναυπηγηθεί ο Τιτανικός! Κι όμως από τότε μέχρι τώρα, ούτε μία φορά (έστω ρε αδερφέ για ένα ματς!) δεν πήγε παραπάνω από τη Β’ Εθνική! Και για να βγει και να μείνει εκεί, έσκασαν και συνεχίζουν να σκάζουν κάνοντας… εγχειρήσεις χολής, ένα σωρό συμπολίτες που τη διοίκησαν!

Η απάντηση είναι κι εδώ απλή. Εδώ είναι άλλωστε οι “ΣΠΟΝΤΕΣ” να ανοίγουν τον ορίζοντα της σκέψης. Οι παραγκάρχες αγαπητοί μου φίλοι, δεν έχουν τέτοιες “σκοτούρες”! Δεν βασανίζονται με τέτοια ερωτήματα που απασχολούν όλους εμάς τη… πλέμπα! Βασική αρχή της φιλοσοφίας του κάθε παραγκάρχη που σέβεται τον εαυτό του είναι το “κοιτάζουμε ΜΟΝΟ την πάρτη μας”.

Γι αυτό αν παρατηρήσετε, κανένας απ’ αυτούς που διέπρεψαν στο χώρο δεν πήγε χαμένος! Ισα ίσα έλυσαν τα οικονομικά τους ζητήματα δίχως να χρειαστεί να κολλήσουν ούτε ένα ένσημο!

Κι επειδή έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή “σχολή” μέσα απ’ αυτή τη δραστηριότητα χαρακτηρίζονται μάγκες και τυχάνουν του απόλυτου σεβασμού από την κοινωνία! Κάποιοι μάλιστα, όταν θα φύγουν από το μάταιο τούτο κόσμο, θα έχουν διασφαλίσει και την ονοματοδοσία οδών ως… ευεργέτες του τόπου και του έθνους!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, λοιπόν με τις παράγκες και τους παραγκάρχες. Και φυσικά δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο! Είναι διεθνές! Απλά προσαρμόζεται στα δεδομένα και στη νοοτροπία κάθε χώρας. Αλλη παράγκα έχουν οι βόρειοι για παράδειγμα, άλλη οι νότιοι. Αλλη οι δυτικοί, άλλη οι ανατολίτες!

Ανάλογα
Κάθε τόπος άλλωστε έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του! Κι ανάλογα τη συγκυρία και τους συσχετισμούς που αναπτύσσονται κάθε φορά, ανάλογα τις φυγόκεντρες δυνάμεις που δρουν, επηρεάζεται ευρύτερα και το κοινωνικό σύνολο. Η παράγκα όμως είναι εκεί! Ακλόνητη στη θέση της!

Διασταύρωση!
Με δραστηριότητα είτε απροκάλυπτη και φόρα παρτίδα ανατολίτικη, είτε “εκλεπτισμένη”… με σαρβουαρ βιβρ δυτικού τύπου! Που ανήκουμε εμείς; Εις την Δύσιν, έλεγε ο παλιός εθνάρχης μας, αλλά και με μπόλικη ανατολή θα λέγαμε εμείς. Διασταύρωση δηλαδή!!!

Η διεθνής… «παραγκοσκηνή»

Η δράση της διεθνούς παράγκας αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπώς ακόμη και στους θαυμαστές των προηγμένων δυτικών κοινωνιών (των “Μένουμε Ευρώπη” δηλαδή), στις ημέρες της πανδημίας του κορωνοϊού!  Εφτανε ένα μονοκύτταρο τερατάκι να ξεγυμνώσει όλο το σύμπαν! Όλα αυτά τα… οργανωμένα κράτη του βορρά (πχ Ντόιτσλαντ Ουμπεράλες!) που κουνούσαν το δάχτυλο και επέβαλλαν προσαρμογές και μνημόνια στους άτακτους και ασυνεπείς του Νότου. Μέχρι και… μάσκες έκλεβε ο ένας… οργανωμένος από τον άλλο τη νύχτα στα αεροδρόμια! Ρίξτε επίσης μια ματιά στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων αλλά και των οπλοβιομηχάνων όλο αυτό το διάστημα και θα καταλήξετε σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα σχετικά με τη δράση της διεθνούς “παραγκοσκηνής”  Κι από την ΟΥΕΦΑ μπορείτε να πάρετε γεύση…