Ενημέρωση με διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόταση ανάπλασης του Παυσιλύπου και της Πλ.Πλαστήρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Την πρόταση ένταξης της ανάπλασης του πάρκου στο Παυσίλυπο και της πλατείας Πλαστήρα στο Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί ο Δήμος Καρδίτσας. Για την προμελέτη της πρότασης έγινε ενημέρωση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ να θυμίσουμε ότι σε εκτενή παρουσίαση είχε προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες ο «Νέος Αγών» (εδώ τμήμα της).
Στη συζήτηση του θέματος  που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, σημειώθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας και της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι είχαν να κάνουν κυρίως με το διαδικαστικό σκέλος, δηλαδή την παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και τη διαβούλευση επί του θέματος.
Όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Καρδίτσας και υπηρεσιακή υπάλληλο του Δήμου, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις θα εξεταστούν για πιθανή ενσωμάτωση στη μελέτη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση εργασίας με μέλη του ΤΕΕ και την υπηρεσία για την κατάθεση των προτάσεων που θα δοθούν στο μελετητή ώστε να κλείσει ο φάκελος και να κατατεθεί ως πρόταση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κ. Ξυλομένος
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Ξυλομένος χαρακτήρισε προσχηματικό το λόγο της δημοτικής αρχής ότι δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος ώστε η εν λόγω ενημέρωση να γίνει σε μια δια ζώσης συνεδρίαση, όπως έγιναν για παράδειγμα στο κινηματοθέατρο οι δημαιρεσίες.
«Τη στιγμή που το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα, πως θα προλάβουν να ενσωματωθούν παρατηρήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο ή το ΤΕΕ. Πως γίνεται ένα σοβαρό θέμα να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο και να συζητιέται μέσω τηλεδιάσκεψης;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι ο ίδιο άμεσα απέστειλε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί του σχεδίου.
Απαντώντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Κόντος είπε ότι η Δημοτική Αρχή ανέμενε το ΦΕΚ με τη χαλάρωση των μέτρων, μήπως επέτρεπε τη σύγκλιση συνεδρίασης δια ζώσης έστω με rapid test κάτι που τελικά δεν συνέβη, ενώ διευκρίνισε ότι στις δημαιρεσίες που έγιναν στο δημοτικό κινηματοθέατρο υπήρχε σχετική απόφαση μόνο για το συγκεκριμένο θέμα.
Μετά την παρουσίαση, ο κ. Ξυλομένος σημείωσε ότι έγινε λόγος για πλήρη ωριμότητα μελέτης και των προτεινόμενων παρεμβάσεων. «Ο Δήμαρχος από την άλλη κάνει λόγο για προμελέτη» ανέφερε και ρώτησε γιατί δεν επιλέχθηκε το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη που είχε γίνει πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Παράλληλα έκανε λόγο για αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από τη Δημοτική Αρχή.
Γ. Σβάρνας
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας στάθηκε στην απουσία διαβούλευσης για το εν λόγω θέμα, λέγοντας επίσης ότι θα μπορούσε να γίνει μια δια ζώσης παρουσίαση – ενημέρωση τουλάχιστον στους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών. «Με ποια διαβούλευση επιλέξατε προς ένταξη στο πρόγραμμα το συγκεκριμένο έργο και όχι το στρατόπεδο Λουμάκη» ρώτησε επίσης.
Επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθ. Πασσιάς έθεσε ερωτήματα με βάση την παρουσίαση, ενώ και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Παν. Μαντζιάρας έθεσε ερωτήματα για την καθαριότητα του χώρου.
Κ. Παπαλός
Ο κ. Κώστας Παπαλός στάθηκε στην ύπαρξη των παγωνιών και ρώτησε αν η μελετητική ομάδα θα κάνει κάτι που να υπενθυμίζει στους επισκέπτες την ύπαρξή τους, ενδεχομένως με μικρά θεματικά συντριβάνια.
Β. Κρανιάς
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς ανέφερε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο Παυσίλυπο, ήπιες όμως και οχι στο ύψος των 7,5 εκ ευρώ, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στις γειτονιές της Καρδίτσας. «Δεν πρέπει να αλλάξει η φυσιογνωμία του Παυσιλύπου» είπε μεταξύ άλλων και παρατήρησε ότι στο κομμάτι της πλατείας Παυσιλύπου που προβλέπεται να μπει υδάτινο στοιχείο κάνουν τη βόλτα τους πολλοί δημότες και παίζουν παιδιά και θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.
Επίσης τοποθετήθηκε και ο κ. Έκτορας Γάζος, επισημαίνοντας τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν το οικονομικό όφελος.
Ηλ. Σχορετσανίτης
Τα ποσά έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό το πρίσμα αυτό ορθά προωθείται παρέμβαση στο κέντρο της πόλης γιατί πρέπει να φέρει χρήμα στην τοπική οικονομία, είπε ο κ. Ηλ. Σχορετσανίτης και πρόσθεσε ότι για το πάρκο πρέπει να μιλάει όλη η Ελλάδα και να είναι εμβληματικό.
Κ. Γκαβογιάννης
Ο κ. Γκαβογιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για την υποβολή προτάσεων.
Β. Τσιάκος
Yπηρεσιακά η κ. Λαμπρινή Παρθένη σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις μέχρι την Τρίτη, οι οποίες μετά θα προσπαθήσουν να ενσωματωθούν στη μελέτη εφόσον είναι κατάλληλες. «Η δομή της μελέτης είναι τέτοια που επιτρέπει παρατηρήσεις και την ενσωμάτωσή τους, είναι εφικτό» σημείωσε και αναφερόμενη σε διαδικαστικές πτυχές πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε περιθώριο για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Τοποθετούμενος μετά την παρουσίαση, ο κ. Τσιάκος απάντησε ότι για το στρατόπεδο Λουμάκη, μελέτη ύψους 800.000 ευρώ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης». «Περιμένουμε τη μελέτη αυτή να ολοκληρωθεί, να βγει ο προϋπολογισμός και να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Τρίτσης» απάντησε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος απαντώντας ανέφερε ότι κάποιοι προσπαθούν αν ανακαλύψουν έναν «φανταστικό εχθρό και να πλέκουν σενάριο για να ικανοποιήσουν σύνδρομα που έχουν εναντίον της δημοτικής αρχής». «Να γίνουμε χρήσιμοι με προτάσεις» σημείωσε και πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει διαβούλευσης πρέπει να υπάρχει κάποιος «μπούσουλας»- προσχέδιο. «Εσείς για την κεντρική πλατεία κάνατε διαβούλευση, που είναι ένα εμβληματικό έργο για την Καρδίτσα» ρώτησε και πρόσθεσε ότι η παρουσίαση- ενημέρωση αποτελεί ένα μπούσουλα.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Παπαλού, διευκρίνισε ότι υπάρχει προσφορά από Καρδιτσιώτισσα καλλιτέχνη για ένα ψηφιδωτό που θα απεικονίζει παγώνι, γιατί όντως είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Παυσίλυπου του παγώνι.
Ο κ. Τσιάκος συμφώνησε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στην Καρδίτσα που χρειάζονται παρεμβάσεις. «Υπάρχουν και χωριά επίσης. Εδώ και πολλές δεκαετίες αυτά τα έργα δεν έγιναν. Εμείς ως δημοτική αρχή με σύνεση και πολλή δουλειά με υποστελεχωμένη υπηρεσία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έργα όπου χρειάζεται» είπε και πρόσθεσε ότι η το υδάτινο στοιχείο στην πλατεία Παυσιλύπου (λωρίδα νερού) δεν είναι μεγάλη και σχεδιάζεται με βάση επιστημονικά δεδομένα για το μικρόκλιμα της περιοχής. «Η Καρδίτσα παρουσιάζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης του Παυσιλύπου, στο οποίο έχουν να γίνουν παρεμβάσεις εδώ και 30 χρόνια» τόνισε κλείνοντας.

Σημείωσε ότι όταν υποβληθεί η πρόταση στο Ταμείο, όλη η προμελέτη θα γίνει δημόσια και η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία θα έχει το χρόνο για να καταθέσει τη μελέτη της ώστε να αναλάβει το έργο. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία που συνέταξε την προμελέτη δεν μπορεί να συμμετάσχει στη μελέτη κατασκευής.

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας συζήτησης του θέματος ο κ. Ξυλομένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας «μεθόδευση», με τον Δήμαρχο να απαντά ότι προχωρά στην εν λόγω ενέργεια για λόγους εντυπώσεων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα