Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς επισημότητες, Καρδιτσιώτες εδώ και ένα περίπου μήνα συναντώνται τα Σαββατοκύριακα με ένα και μοναδικό σκοπό, να καθαρίσουν την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα από τα σκουπίδια που κατέβασε στις όχθες της ο “Ιανός”. Κάθε φορά όλο και περισσότεροι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και μάλιστα εν μέσω καραντίνας και όπως όλα δείχνουν η προσπάθεια αυτή θα έχει και συνέχεια…

Εμπνευστής και “ψυχή” αυτής της δράσης είναι ο κ. Θανάσης Κορώνης ο οποίος ζει στην περιοχή και είναι συνδεδεμένος μαζί της. Εκείνος “αφουγκράστηκε” τις ανάγκες της λίμνης που είναι πηγή ζωής για τον τόπο μας και δημιούργησε στο facebook την “Εθελοντική Ομάδα Λίμνης Πλαστήρα”. Οι αναρτήσεις και τα καλέσματά του έχουν ευαισθητοποιήσει αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι σταδιακά ενισχύουν αυτή την προσπάθεια. Ήδη έχουν απομακρυνθεί σκουπίδια από τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, την πλαζ στα Καλύβια, τη θέση “Κελεπούρη”, στο Μεσενικόλα σε αρκετά σημεία , στο Τσαρδάκι, το Λαμπερό, τον Αγιο Αθανάσιο και αλλού. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί αφού στόχος είναι να καθαριστεί η Λίμνη Πλαστήρα περιμετρικά και φυσικά να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να σταματήσουν επιτέλους την απερίσκεπτη απόρριψη απορριμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο το περασμένο Σάββατο όπου περισσότεροι από 25 εθελοντές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τσαρδακι-Λαμπερό συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 150 σακούλες με σκουπίδια τα οποία οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση.

Ο κ. Κορώνης σημειώνει ότι η Λίμνη μας καλεί πλέον να την προστατεύσουμε. Το…κάλεσμα αυτό το αποτυπώνει ο ίδιος σε ένα ποίημά του:

“Χωρίς να μπορώ να μιλήσω σε κανέναν, όλα αυτά τα χρόνια έχω υποστεί όσα μπορούσα να αντέξω κι άλλα τόσα, αλλά φτάνει πια. Θα μπορούσα να σας είχα σιχαθεί, αλλά συνεχίζω να σας αγαπάω και να σας προστατεύω, σας δίνω ζωή, σας ταΐζω, σας ποτίζω και ξεπλένω το σώμα σας από κάθε “αμαρτία”. Κάνω τον κόσμο σας πιο όμορφο και να το ευχαριστώ…Με ξεζουμίσατε ποτίζοντας όλο τον κάμπο σας αφήνοντας το “αίμα” μου να χάνεται μέσα από τις τρύπιες αρτηρίες που φτιάχνεται, χωρίς να κάνετε τον κόπο να σεβαστείτε ότι κάποιοι κάπου στον κόσμο θα σκότωναν για να έχουν πρόσβαση σε αυτή την ανούσια αιμορραγία χωρίς να φτάνει ποτέ στον καρπό που περίμενε να μεγαλώσει ζητώντας όλο και περισσότερο “αίμα”.

Σας βοήθησα να δείτε το φως το αληθινό παράγοντας για σας ρεύμα από το υστέρημά μου, έφτασα πολλές φορές στον πάτο αλλά η αγάπη μου για σας κάθε φορά με Αναγεννούσε,μέχρι τον επόμενο θάνατο και πάλι από την αρχή. Πίστευα ότι με τιμωρούσατε γιατί άθελά μου πήρα μαζί μου κάποιους από σας και έτσι ενοχικά δεχόμουνα την τιμωρία μου, αλλά φτάνει πια πλήρωσα το τίμημα .. Τα “παιδιά” μου γέμισαν τα πιάτα σας ακόμα και την εποχή που κυοφορούσαν τα εγγόνια μου και αυτό με πλήγωνε πολύ αλλά δεν μίλησα, δεν ξέσπασα. Σιωπούσα παρηγορώντας τα κάθε φορά που τα παίρνατε μακριά μου. Και για ευχαριστώ αφήνατε πάντα το στίγμα σας για πουρμπουάρ. Πότε ένα πλαστικό, πότε μία κονσέρβα ή ότι σας περίσσευε, το ξεχνάγατε εκεί . Ερχόταν τα παιδιά μου από την ξενιτιά να δούνε τη μάνα τους, να φάνε και να πιούνε στο σπίτι τους, να ζευγαρώσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους και εσείς σημαδεύατε τη μοίρα τους, αφήνοντας τα αποτυπώματα σας να θυμίζουν στα παιδιά σας πως κάποτε περάσατε από κει. Κάνετε περίπατο δίπλα μου και είστε τόσο πολύ χαμένοι στις σκέψεις σας, στην πάρτη σας και το εγώ σας και δεν ακούτε, δε βλέπετε, ούτε νιώθετε τη βοήθεια που ζητάω για να συνεχίσω να σας δίνω ζωή! Προσπαθώ να τα καταφέρω μόνη μου αλλά είναι πολλές πια οι πληγές μου και έχω μεγαλώσει αρκετά για να μπορώ να αντέξω, Δεν σας ζητάω να με βοηθήσετε. Σας ζητάω ευγενικά να μη με τιμωρείτε άλλο, να μη με εξευτελίζετε και να μη με λερώνετε. Σαν να μην έφταναν τα βάσανα μου και ο εξευτελισμούς ζήτησα λίγο νερό να ξεδιψάσω και να ξαποστάσω μα εσείς φροντίσατε να βάλετε το χέρι σας σε όλο το περιβάλλον. Και έτσι τα ποτάμια μου επαναστάτησαν, αγρίεψαν και θέριεψαν και πάνω στο θυμό τους παρέσυραν κάποιες ψυχές, τα σπίτια και το βιός σας. Παρέσυραν τα πλαστικά που είχατε φυλαγμένα και τις βρωμιές που πετάγατε και έφτασαν σε μένα, μέσα σε αυτά θα πιείτε, θα φάτε και εκεί θα κολυμπήσετε και των υπολοίπων γενεών τη μοίρα θα ορίσετε …..

Μα θα σας πω μία συμβουλή.. Κοίτα να την τηρήσετε και ακολουθείστε αυτούς που προσπαθούν να ζήσετε…Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.

YΓ.. Η μάνα σας….”

Ο εμπνευστής της δράσης κ. Θανάσης Κορώνης